De inspecteurs van Michelin Nederland hebben twaalf restaurants opgenomen in de Nederlandse versie van de gids. Deze nieuwe restaurants krijgen meteen een persoonlijke pagina op de website en de app van de Michelingids en zijn makkelijk te herkennen aan het ‘Nieuw’-symbool. Of deze restaurants ook een Michelinster, een groene ster of een Bib Gourmand krijgen wordt tijdens de jaarlijkse Sterrenceremonie onthuld. Deze ceremonie vindt binnenkort plaats: op maandag 6 oktober in MECC Maastricht.
De volgende restaurants zijn toegevoegd aan de gids:
Aan de Zweth
Schipluiden
“De Delftse Schie is dé eyecatcher van dit elegante restaurant. Dat uitzicht! Een etentje op het terras aan het water is een ervaring die u niet mag missen. U hebt de keuze uit twee menu’s die de Franse toer opgaan, hier en daar opgepept met mediterrane schwung. De garnituren en crèmes geven herkenbare producten dat tikkeltje meer. Zo gaat de chef rosé gegaarde kalfsfilet associëren aan asperges met citroenmayonaise, wilde asperges met dille, pommes Anna en een stroperig opgemaakte kalfsjus. De knappe opmaak van de borden toont de ambitie van het huis aan. Indy en Justin hebben deze gerenommeerde zaak nieuw leven ingeblazen!”, schrijft Michelin.
Bistro De Ertepeller
Papendrecht
“Het uitzicht op het drierivierenpunt en het drukke bootverkeer zorgt ervoor dat er steeds heel wat bekijks is in deze strakke, gezellige bistro. Een blik op het verleidelijke keuzemenu leert dat de chef Franse gerechten graag pimpt met Noord-Afrikaanse kruidigheid. Of hij zacht gegaarde lamsnek nu intensiteit geeft met een krachtige jus van het dier of een krokante baklava vult met pistache en daarbij roomijs serveert van munt en yoghurt: deze keuken steunt op een uitstekende techniek, is rijk van smaak en wordt met oog voor opmaak geserveerd. De 250 referenties tellende wijnkaart, van een focus op de Bourgogne tot werelds, zal u zeker interesseren.”
Café de Gaper
Leiden
“Café de Gaper is lekker ongedwongen. Kijkt u even goed rond, dan merkt u aan interieurelementen als het balkenplafond en de knappe apothekerskast dat dit pand historie heeft. De kaart is onderverdeeld in bites / rauw / koud / warm / kaas / zoet en biedt een ijzersterke prijs-kwaliteitverhouding. De chef geeft klassieke bereidingen graag schwung met oosterse pit. Denk aan briochebrood met een farce fine van zalm die opgewerkt is met chipotle, of nog kort gebakken paddenstoelen en heilbot met krokante korst die worden geassocieerd aan een emulsie van beurre blanc en dashi voor umaminuances. En om uw hart helemaal te veroveren, heeft u ook nog eens de keuze uit een leuk uitgezochte wijnkaart.”
Create by Guido Braeken
Eijsden
“Hotel Van Oys heeft kasteel Oost omgetoverd tot een oord waar luxe met een hoofdletter wordt geschreven. In de voormalige schuur van dit historische gebouw dompelt Create u onder in natuurlijke elegantie. Oud en nieuw worden hier één, aan het plafond bewondert u een indrukwekkende houten boom. Guido Braeken creëert zijn eigen wereld aan de hand van verbluffende producten, klassieke diepgang en beheerste exotische finesses. Zijn keuken is technisch zeer precies, levendig en uitgesproken. Glazig gebakken Noorse langoustine topt hij bijvoorbeeld met delicate, boterzachte gerookte paling, en associeert hij met subtiel fruitige garnituren en zowel een ronde bouillon van gerookte paling als een diepe beurre blanc met sake. Verwacht u aan een wervelwind van smaken in een verfijnde harmonie.”
GEM. by Soenil Bahadoer
Gemert
“U rijdt de oprijlaan op, wordt verwelkomd door de gastvrouw met een drankje, loopt door de afgemeten moestuin om vervolgens het magnifieke kasteel te betreden, een uitermate elegante en chique plek om de keuken van Soenil Bahadoer te ervaren. En dan dat terras! We kennen deze chef als een man die zijn Surinaams-Hindoestaanse roots laat spreken en gevoelig vermengt met de Franse keuken en aandacht voor lokale producten. Jarenlang werd hij geroemd bij De Lindehof, en dat is niet anders in dit juweeltje. Zijn keuken heeft pit en is ongemeen boeiend. De smaken zijn raak en soms complex, maar steeds in balans. De uitgekiende wijnpairings zorgen voor een extra boost. En u boekt toch een overnachting in een van de kamers om deze ervaring in schoonheid af te ronden?”
NEV
Eindhoven
“Nilay Taşkıntuna en haar team laten u kennismaken met een frisse aanpak van de Turkse keuken. Ze haalt inspiratie bij bereidingen uit diverse regio’s, heeft oog voor authenticiteit en gaat die met een speelse aanpak pimpen. Gemalen rundsvlees serveert de chef bijvoorbeeld in een cannelloni van filodeeg die wordt gefrituurd, wat zich mooi vermengt met een friszurige yoghurt die op zijn beurt op smaak is gebracht met paprika-olie en poeder van gerookte paprika. In deze sympathieke zaak – zet u beneden als u de keuken in het oog wilt houden – ontdekt u de rijkdom van de Turkse keuken aan de hand van een verrassingsmenu of een leuke à la carte. Wijnliefhebber? Dan zal u de volledig Turkse wijnkaart zeker appreciëren.”
NORRA
Bilthoven
“Lieke Nicole-Creemers van restaurant Le Nord in Bilthoven heeft met NORRA een stijlvolle en ietwat modieuze zaak geopend. De sfeer is er ongedwongen, zij zorgt voor een charmante service. In de keuken staat een gedreven chef die gasten zowel een aantrekkelijke à la carte als een leuk menu (ook plantaardig) voorschotelt. Franse cuissons, weldoordachte uitheemse invloeden en speelse texturen zorgen voor schwung. Zwartpootkip verwerkt hij bijvoorbeeld in een sappige ballotine die verder op smaak wordt gebracht met een compote van cashewnoten, een vinaigrette met balsamicoazijn, pommes fondantes en pruim. Laat ook zeker wat plaats over voor de kaaskar, want die is echt de moeite waard.”
Ode
Dokkum
“Maak u op voor een ode aan Friesland volgens de Dutch Cuisine filosofie, meestal verdeeld tussen 80 procent plantaardig en 20 procent dierlijk. Centraal in het smaakvolle zwart-witte decor staat de volledig open keuken met zijn marmeren werkbladen. In dat culinaire toneel laten Liudger van der Meer en zijn team hun creativiteit spreken. Met aandacht voor fermentatiesmaken, hier en daar een wereldse invloed en bewerkte bereidingen. Zo gaan diverse texturen van asperges, zoals een vinaigrette van de groente met olie van bramenknoppen, mooi samen met een filet van de vis, een tube van groene asperge gevuld met een farce van rivierkreeftjes, saffraan en gemarineerde stengelsla. Dit is een speelse ode aan de lokale rijkdom, gebundeld in een interessant meergangenmenu. Check ook zeker de mooie kamers om het rustige Dokkum beter te leren kennen.”
Petite
Sint-Oedenrode
“Petite omvat zowel een luxebistro, een wijnbar als twee kamers op de etage. De verleidelijke geüpdatete vintagesfeer is voornamelijk gehuld in zachte groene en bruine tinten. Achter de kachel staat Johan van Groeninge, een ervaren chef die hier een verleidelijk keuzemenu en een uitgebreide kaart samenstelt, waarin hij zijn klassieke kennis met gevoel uitdaagt. Denk aan een verse cocktail van koningskrab met choronsaus, appel en pompelmoes, of nog filet van hoender met een smakelijke aligot en velouté van prei. Deze keuken klopt tot in de puntjes. Dat vakkennis en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding de specialiteiten van het huis zijn, blijkt ook uit de mooie wijnkaart.”
Salty Seafood Restaurant
Zwolle
“Zoals de naam doet vermoeden, kiezen chef Nino en gastvrouw Aysen resoluut voor vis en zeevruchten. Duurzame visser Hendrik Kramer uit Urk is hun hoofdleverancier en bepaalt grotendeels wat op het menu staat, aangevuld met groenten uit hun eigen moestuin. Die keuze voor lokaal vertaalt zich naar producten van topkwaliteit. Zoals die mosselen en reepjes inktvis die de chef combineert met huisgemaakte kimchi en een friszurige mosselbouillon met kimchi. Of nog vlezige langoustine die subtiel wordt verrijkt met vanille en daarbij frisse zomergroenten en een marinade met gember. Dit is een delicate keuken met finesse, die zijn omgeving op een pedestal zet.”
Spoon Restaurant
Cuijck
“Een monumentaal pand uit 1890, voorheen een bank, gelegen op het pittoreske Maasplein. In die zwierige omgeving vindt u Sebastiaan Follong en zijn enthousiaste team. Hij ging in de leer bij gerenommeerde zaken en toont aan dat hij het samenspel van sterke cuissons en levendigheid met hier en daar uitheemse nuances beheerst. Wie kan nu weerstaan aan een moot kraakverse tarbot getopt met een sneetje krokant zolderspek, een partje appelsien, pommes fondantes en een botersaus versterkt met vadouvan en karnemelk om alles te verenigen? Deze chef amuseert zich, dat toont hij ook aan door verschillende soorten lepels aan te bieden voor het dessert. En welke u ook kiest, u likt hem ongetwijfeld helemaal af.”
Testamatta Ristorante Enoteca
Amsterdam
“Je zou er zo voorbij lopen, was het niet voor de levendigheid die uitgaat van dit gezellige ristorante. Het sfeervolle decor, de bedrijvigheid van de open keuken achteraan en de sympathieke service brengen u meteen in de juiste mood. De chef heeft authentieke bereidingen goed in de vingers zitten, zoals die huisgemaakte pasta vermengd met een intense lamsragout of de typische rijke smaken van tiramisu in een originele interpretatie. Hier en daar zorgen onverwachte ingrediënten zoals Nederlandse kaas of katsubuoshi voor een update en wereldse impulsen. Roberto Borelli laat zijn versie van de Italiaanse keuken spreken.”