Kim Linse: Smaak van vakantie

Auteur: Kim Linse
Columns HM+ Kim Linse F&B 27 juni 2025
Kim Linse: Smaak van vakantie

Denk ik aan vakantie, dan denk ik aan uit eten gaan, aan nieuwe restaurants ontdekken en de lokale keuken uitproberen. Dat virus heb ik inmiddels ook aan mijn dochter overgedragen. Dus bij haar op Bonaire besloten wij een onderzoek naar de fijnste lunchrestaurants te doen. Wij hanteerden de volgende, zelf bedachte criteria; je moet er warm en koud kunnen lunchen en je moet er een duik in het water kunnen doen.

Als echte criticasters zaten we dagelijks aan tafel. Met een wijntje voor mama erbij, want hé, het is vakantie. We lunchten in drie verschillende beachclubs op Sorobon. We probeerden verschillende restaurants aan de ‘boulevard’ van Kralendijk, plus een aantal minder populaire restaurantjes verder van zee, maar met een eigen zwembad.

We hadden een kleine miscalculatie gemaakt met de lokale keuken proeven op een locatie aan zee. Op dit toeristische eiland vind je vooral beachclubs en resort-restaurants, met een mix van de ‘Nederlandse, Aziatische, Franse, Italiaanse en Amerikaanse’ keuken, aan de kustlijn. Daar werken ook amper autochtonen, maar vooral Nederlandse stagiaires. Waar zijn de streekproducten gebleven? De leguanensoep, de kokosnoot, de pastechi, de chilipeper, de bakbananen, de mango’s, de pan bati, de piment en de zoete aardappelen? En de lokaal gevangen vis? De mahi mahi, een Caribische vis waar de vers ingevlogen leerling gastvrouw bij Buddy Dive haar tong over breekt. Die als dagvis wordt geserveerd en heel goed smaakt. Je moet er bewust naar op zoek. Zo vond ik de lekkerste Caribische kip bij de Van den Tweel, de Nederlandse supermarkt, voor de deur. Klaargemaakt in een gammele foodtruck.

Onze nummer één werd BBQ at the Beach op het resort van Delphins. We genoten er van bruchetta’s met ansjovis en een burrata salade met pesto. Begeleid door een ijskoude ‘Kus van Therese’, Sauvignon Blanc; een uitstekende wijnspijscombinatie. Na zo’n bruchetta met ansjovis, verse mahi mahi, een pastechi van de bakker en knapperige kip van het spit, denk ik dan ook altijd: dat ga ik thuis ook proberen. Proefglaasje druivennat erbij. Dat zonnetje, mijn dochter en het lonkende zeewater kan ik er wel bij denken.

Maar hier smaakt het niet. Hoe vaak heb ik al lokale alcoholische dranken, huisgemaakte chutneys, regionale pikante saus en door oma zelf gedroogde kruidenzakjes mee naar huis genomen? Om op een zaterdagmiddag alles uit de kast te halen en voor je vrienden een Caribische maaltijd op tafel te toveren. Inclusief cactuslikeur.

Het komt niet eens in de buurt van die geweldige lunchdates op Bonaire. Volgende vakantie zouden we hetzelfde onderzoek op Curaçao kunnen doen.

Meer Kim Linse?

Kim Linse is de nieuwste columnist van Hospitality Management. Lees haar column hier. Tevens is ze eigenaresse van Hotel Restaurant Lunia in het Friese Oldeberkoop.

Blijf op de hoogte!

 

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in uw mailbox? Registreer hier voor onze gratis digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws