Amsterdam versterkt grip op toeristische verhuur

21 maart 2016
Amsterdam versterkt grip op toeristische verhuur

Het college van B en W neemt maatregelen om de grip op de toeristische verhuur te versterken. De cijfers uit de Evaluatie toeristische verhuur laten
zien dat het toerisme in Amsterdam flink groeit, vooral ook het toeristische verblijf in woningen. Bescherming van de woningvoorraad, het behouden van een prettig leefklimaat in de buurten en het voorkomen van overlast door toeristische verhuur staan voor Amsterdam voorop. Daarom komt het stadsbestuur met aanvullende maatregelen.

*Beperken vakantieverhuur*
Het toeristisch verhuren van woningen is een blijvende trend, zo blijkt uit de cijfers uit de evaluatie, maar zorgt soms ook voor overlast. Zeven procent van het totaal aantal overnachtingen in Amsterdam vindt inmiddels plaats in woningen. Amsterdam wil de schaarse ruimte in de stad goed gebruiken en staat vakantieverhuur van woningen dan ook toe, maar beperkt dit wel tot maximaal 60 dagen per jaar. Om hier beter op toe te zien pleit Amsterdam bij het Rijk voor een landelijk meldingssysteem en zet de gemeente extra in op handhaving onder andere met een hotline waardoor klachten gelijk opgepakt kunnen worden. Ook wil Amsterdam onderzoeken of het juridisch mogelijk is om de huidige toegestane termijn van 60 dagen vakantieverhuur per jaar in te korten.

*Shortstay*
Shortstay is het permanent verhuren van een woning aan toeristen of zakenmensen voor een periode van minimaal zeven nachten aaneengesloten. Door de opkomst van vakantieverhuur en appartementenhotels is Shortstay als aparte vorm van vakantieverhuur ingehaald door de tijd. De regels bij Shortstay worden daarnaast vaak overtreden en de overlast in enkele woonbuurten is aanzienlijk. Amsterdam streeft daarom naar om Shortstay in woonbuurten af te bouwen en kiest ervoor om per direct geen vergunningen meer te verlengen of nieuwe vergunningen meer te verlenen in bestaande bouw.

*Samenwerking Airbnb*
Alle afspraken die er in het Memorandum of Understanding (MOU) en de fiscale samenwerkingsovereenkomst met Airbnb stonden zijn nagekomen en uitgevoerd. De gemeente wil graag dat de regels door verhuurders in de toekomst nog beter worden nageleefd en het illegale aanbod op Airbnb actiever wordt bestreden. Het verminderen van het illegale aanbod op Airbnb ziet Amsterdam dan ook als belangrijke voorwaarde voor een eventuele verdere samenwerking.

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws