Conclusies en aanbevelingen

10 april 1998 | Redactie
Conclusies en aanbevelingen

Een multinationaal systeem is te verkiezen boven een nationaal systeem. In een steeds meer unificerend Europa is het niet logisch om van een multinationaal (Benelux) naar een nationaal systeem te gaan.

Een verplicht minimumsysteem is ? onder voorwaarden ? te verkiezen boven een vrijwillig systeem. Een vrijwillig systeem bestaat reeds: men kan zich aansluiten bij een samenwerkingsverband of keten. Het is niet wenselijk dat samenwerking de enige optie wordt voor hôteliers. Een verplicht minimumsysteem moet dus blijven bestaan, zij het onder een aantal hierna geformuleerde voorwaarden.

De classificatie dient zodanig te worden toegepast dat steeds de geest en niet de letter van de norm centraal staat. Een vergaande detaillering van de classificatienormen is onrealistisch. De bepaling of een hotel in een bepaalde classificatiecategorie valt, moet minder afhankelijk worden van kleinigheden. Bepaalde detailleringen in het huidige Beneluxsysteem krijgen in het buitenland totaal geen aandacht. De interpretatieruimte rond de in 1999 ingaande normen, vormen een stap in de goede richting. Wellicht kan voor de hotels de mogelijkheid geschapen worden om tekortkomingen op onderdelen te compenseren.

Hôteliers moeten sterker betrokken raken bij het systeem. De drie belanghebbenden bij het classificatiesysteem (consument, overheid en ondernemers) moeten meer evenwichtig worden vertegenwoordigd. Met name de ondernemers zouden een sterkere positie moeten krijgen. Enerzijds zou dit kunnen gebeuren door een sterkere vertegenwoordiging van de hôteliers te betrekken bij de totstandkoming van de normen, anderzijds zouden beroeps? en bezwaarprocedures toegankelijker en doorzichtiger moeten worden, evenals de hieruit voortkomende jurisprudentie.

Het systeem moet een meer dynamische opzet krijgen. De veranderingen in de omgeving van de sector volgen elkaar zo snel op, dat de gehanteerde normen snel verouderen. Vooral met betrekking tot de technologie besteedt het huidige systeem te weinig aandacht aan de dagelijkse praktijk. Er moet gezocht worden naar een systeem dat ruimte biedt aan de veranderende eisen van de consument. Die eisen ? en het daarmee samenhangende relatieve belang van classificatie ? moeten permanent worden bestudeerd.

HM30JAAR HM301998

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Tech Branded Content
Netflix streamen kan nu ook op de hotelkamer

Het Van der Valk Hotel in Vianen heeft een primeur te pakken. In dit hotel kunnen de hotelgasten, op dit moment op 12 kamers, alle content vanaf hun eigen device streamen naar de hotel-tv. Dit is nieuw, want met name Netflix kon in hotels tot op heden niet zomaar gestreamd worden. Thuis kan vrijw ...

Hotelketens Achtergronden
Escape room geopend in Hampshire Hotel

Sir Paul McCartney verlaat halsoverkop zijn hotelkamer na een onrustige nacht. In zijn haast is hij een gigantische koffer vergeten. De inhoud hiervan is raadselachtig. Vrijwel meteen na zijn vertrek contacteert zijn management het hotel. Zij verzoeken nadrukkelijk de koffer te bewaken en deze niet ...

Hotelbouwplannen Achtergronden
Start van bouw Hotel De Timmerfabriek Vlissingen

Op donderdag 26 november heeft Wethouder John de Jonge, doormiddel van het onthullen van het bouwbord, de bouw van Hotel De Timmerfabriek officieel ingeluid. In het rijksmonumentale pand uit 1914 worden naast maar liefst 68 luxe loft (hotel)appartementen een restaurant, brasserie met chefs table, ba ...

Hotelketens Gastronomie
Thuisbezorging door Van der Valk tijdens Kerst

Het is niemand ontgaan; de horeca gaat er inmiddels vanuit dat er geen massale openstelling komt deze Kerst. Ook op het Van der Valk concern heeft corona flinke impact. Hoewel overnachtende hotelgasten welkom zijn, ziet de Kerst er voor Nederlands grootste horecabedrijf dit jaar heel anders uit. Sti ...

Interview Longread
Interview: ''Gelukkig hebben wij long-stay appartementen''

Loppersum. De Groningse plaats staat bekend als epicentrum van de aardbevingen, veroorzaakt door de gaswinning door de NAM. Tegelijkertijd is het een oase van rust, een plek waar je ruimte vindt en veilig kunt vertoeven. Cees de Vries, eigenaar van Hotel Spoorzicht & Spa, neemt ons mee door zijn ...

Economie KHN
Fors deel van de horeca staat op omvallen

Volgens de berichtgeving van de afgelopen dagen – waaronder het laatste OMT advies – en gesprekken die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) voert met de overheid en MKB-Nederland lijkt de kans dat er op korte termijn versoepelingen voor (delen van) de horeca komen voor medio januari uiterm ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: