De komende dertig jaar worden een drama

Auteur: Redactie
13 oktober 2021
De komende dertig jaar worden een drama

De hotelwereld zit een flinke dip door de uitbraak van de coronapandemie. Op internationaal vlak valt het vaccinatieprogramma nog altijd tegen en het herstel laat op zich wachten. De komende dertig jaar worden een drama. Hospitality Management werpt een pessimistische blik op de toekomst.

2023: Veertiende variant corona

Met de komst van de Omega-variant is het coronavirus al toe aan de veertiende variant sinds de uitbraak van het virus in 2019. Hoewel internationale reisbewegingen sinds 2021 weer een lichte stijgende lijn laten zien, zorgen de ontwikkelingen van het virus ervoor dat de verwachte groeicijfers bij lange na niet gehaald worden. Overheden scherpen de regels weer aan en internationaal vliegverkeer wordt weer aan banden gelegd. De eerste drie maanden van 2023 daalde de gemiddelde bezettingsgraad in de Nederlandse hotellerie naar waarden die vergelijkbaar zijn met allereerste harde lockdown van maart 2020.

2025: MICE-markt krimpt met 40 procent

De algehele internationale MICE-markt is sinds de uitbraak van het coronavirus met maar liefst 40 procent gekrompen. De beperkingen op reisbewegingen, de angst om in grote groepen bij elkaar te zijn en de opkomst van Teams en Zoom hebben de branche een enorme klap toegediend. Voornamelijk de grote congressen zijn het slachtoffer van de ontwikkelingen de afgelopen jaren. Kleine evenementen en congressen op niche-niveau hebben het overleefd. Geheel verrassend zijn de cijfers niet. Vorig jaar besloot de RAI de deuren definitief te sluiten en de grond te verkopen aan een projectontwikkelaar. Op het terrein verrijzen vanaf volgend jaar 456 appartementen.

2028: Overstromingen Zuid-Limburg

Nadat voor het zevende jaar op rij de rivier de Maas in Zuid-Limburg buiten de oevers is getreden, heeft de veiligheidsregio in Zuid-Limburg het gebied onbewoonbaar verklaard. Het gebied heeft de strijd tegen het water verloren. Het waterpeil in de Maas steeg de afgelopen jaren met een aantal centimeter per jaar. Nu is besloten om de ondergelopen gebieden niet meer vrij te pompen van water en het gebied om te toveren tot het meer van Limburgia. Het hele dorp Valkenburg is door de herhaaldelijke overstromingen permanent onder water komen staan. In Maastricht is het deel van de stad dat ten oosten van de Maas ligt opgegeven. Militairen worden ingezet om erger te voorkomen. Nabijgelegen steden als Heerlen en Geleen worden voorzien van extra hoge dijken om het water een halt toe te roepen. Het toerisme in Zuid-Limburg ligt op z’n gat. Alle hotels in Valkenburg zijn opgegeven en ook veel accommodaties rondom het gebied zijn permanent gesloten.

2030: Terreur in Amsterdam

Het jaar 2030 gaat de geschiedenisboeken in als het meest gewelddadige jaar uit de historie van de stad Amsterdam. Maar liefst 723 moordaanslagen werden er in de hoofdstad gepleegd het afgelopen jaar. Dat zijn er gemiddeld ongeveer twee per dag. In het jaar 2020 waren er nog ‘slechts’ 115 moordaanslagen. De explosieve stijging de afgelopen tien jaar heeft ervoor gezorgd dat niemand zich meer veilig voelt in de stad. Stond Amsterdam nog een aantal jaar geleden bekend als Fun City, inmiddels past de bijnaam Fear City beter bij het imago van de stad. Het aantal toeristen liep terug van bijna tien miljoen in 2019 tot 2,5 miljoen in 2029. Het aantal hotels liep terug van ruim 700 in 2019 tot ongeveer 250 in 2029.

2031: Ramp kerncentrale Petten

In het Noord-Hollandse Petten heeft zich op de nacht van 28 op 29 maart een ramp voltrokken. Na een brand in een van de reactoren is er zoveel radioactief materiaal vrijgekomen dat iedere bewoner binnen een straal van 250 kilometer is geëvacueerd. De provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Flevoland en Friesland zijn zo goed als onbewoonbaar verklaard. Experts verwachten dat de hele provincie Noord-Holland de aankomende 200 jaar onbewoonbaar blijft. Toeristische attracties als Volendam, Amsterdam, de Zaanse Schans en de Bollenstreek zijn voor een groot deel opgegeven.

2033: Politieke verschuivingen

De rechts-populistische partij NederlandEerst is de grote winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen van 2032. Met maar liefst 66 zetels is NederlandEerst de grote winnaar van de verkiezingen. Traditionele partijen vrezen het einde van een tolerant Nederland. Het CPB berekende door dat de toerismebranche maar liefst 100 miljoen aan internationale inkomsten zal gaan missen. Nederland daalde met het bekend worden van de overwinning van NederlandEerst op de ladder van meest tolerante landen ter wereld van de achtste plaats naar plek 47.

2035: Gast mist human touch in hotel

In 2031 sloot het laatste hotel dat mensen in dienst had haar deuren. De volledige digitalisering van de branche zorgde voor een volledige digitale ‘experience’. Geheel afgestemd op de wensen van de Millennials en Gen Z. Hotels konden besparen op de kosten zonder in te boeten op de behoeften van de gast. Vier jaar later blijkt het een inschattingsfout. Uit onderzoek van verschillende belangenorganisaties binnen de horeca blijkt dat de ‘human touch’ bijzonder gemist wordt. Maar liefst 97 procent van de ondervraagden geeft aan liever weer mensen in de hotels te willen zien. Voornamelijk vanwege het veiligheidsgevoel. Verschillende hotelketens hebben aangegeven vacatures uit te zetten. Uit de enquête blijkt dat de grootste ergernis in de F&B ligt. De tot op detail perfect opgemaakte borden vanuit de 3D-printer zorgden voor ergernis bij de gasten.

2038: Noodweer verwoest hotels langs Noordzeekust

De klimaatveranderingen zijn nu ook in Nederland voelbaar. Maar liefst 11 gebouwen langs de Noordzeekust zijn de afgelopen dagen verwoest nadat een tornado met de kracht van 4 op de Schaal van Fujita (F4) de kuststrook aandeed. Onder de 11 gebouwen waren 5 hotels. Er vielen 2 doden en 36 gewonden. Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis raasde een tornado langs de kust. Verouderde gebouwen bezweken onder het geweld.

2043: Einde van de Europese Unie

Exact 50 jaar na de oprichting van de Europese Unie is het project opgedoekt. Na de Brexit in 2020 verliet het ene na het andere land het Europese samenwerkingsverband. Nederland, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Denemarken – de laatst overgebleven lidstaten – besloten gisteren de unie op te doeken. Met het uiteenvallen van de EU komt er ook een einde aan de euro. Nederland keert weer terug naar de gulden. Naast het einde van een Europese munt komt er ook een einde aan het vrije reizen binnen de lidstaten. De grenzen gaan bij veel landen - voorlopig - op slot.

2045: Communisme rukt op

Sinds het uiteenvallen van de Europese Unie rukt het communisme op. Nadat de Communistische Partij de overwinning claimde in Hongarije in 2044 volgden de andere traditionele Oostbloklanden als Polen, Tsjechië en Roemenië. Europa lijkt daarmee een kleine 100 jaar terug in de geschiedenis te vallen. Reizen tussen westerse landen en communistische landen is bijna onmogelijk. Een tweedeling tussen het communisme en het kapitalisme dreigt de wereld weer in tweeën te delen.

Volgende week leest u waarom de aankomende dertig jaar fantastisch worden

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws