De opmars van contactloos betalen

28 september 2015
De opmars van contactloos betalen

Je ziet het steeds vaker: gasten die bedragen tot en met 25 euro contactloos betalen. Even de betaalpas of mobiel tegen de betaalautomaat aanhouden
en - na drie piepjes – is de betaling een feit. Inmiddels heeft ongeveer een kwart van de ondernemers een betaalautomaat die geschikt is voor contactloos betalen. Ook ondernemers in de horeca spelen in op deze trend. Leveranciers maken overstappen aantrekkelijk met speciale inruilacties. De kortingen lopen op tot een paar honderd euro.

*Snel en veilig*
Maar hoe zit het nu precies met contactloos betalen? Eerst de feiten op een rij. Contactloos betalen is makkelijk. Bedragen tot en met 25 euro reken je af zonder de pincode in te toetsen en gaat daardoor 10 seconden sneller dan gewoon pinnen. Dat maakt de wachttijden bij het afrekenen korter. Het werkt prettig, want klanten houden hun pas in de hand en kunnen de pas daardoor niet meer vergeten. Contactloos betalen is een veilige manier van betalen. Bij bedragen boven de 25 euro dient altijd de pincode te worden ingevoerd. En als aaneengesloten contactloze betalingen opgeteld de limiet van 50 euro bereiken, dan moet de pas alsnog worden ingestoken en de pincode worden ingevoerd. Bij misbruik na verlies of diefstal vergoedt de bank de schade (check wel de voorwaarden).

*Goedkoper dan cash*
En de kosten? Contactloos is de goedkoopste manier van betalen voor de ondernemer. De gemiddelde kosten per transactie bedragen € 0,15, met cash betalen is voor ondernemers duurder, namelijk € 0,25. De betaalwijze groeit in Nederland snel. Werd in heel 2014 8,3 miljoen keer contactloos betaald, in de eerste helft van 2015 was het aantal contactloze betalingen al ruim drie keer zoveel. Experts verwachten een grote groei de komende jaren.

*Overstapaanbod*
Heeft u een betaalautomaat die nog niet geschikt is contactloos betalen? Bekijk het overstapaanbod van uw leverancier. Vijf leveranciers - CCV, ICP, Paqar, Sepay en Worldline – geven een premie zowel bij inruil van terminals van het eigen merk als bij inruil van betaalautomaten van een concurrent. De korting varieert van 50 tot 300 euro. Vier van de vijf leveranciers bieden bovendien een aantrekkelijk aanbod voor ondernemers die het aantal betaalautomaten in hun zaak willen uitbreiden. Het volledige aanbod is te bekijken op www.pinnenzakelijk.nl. Ondernemers die een betaalautomaat via hun bank huren, worden door deze bank benaderd voor het omruilen voor een versie die geschikt is voor contactloos betalen.

*Banken vervangen passen*
Banken verstrekken – gefaseerd – betaalpassen waarmee contactloos betaald kan worden. Daarnaast kan met sommige mobiele telefoons contactloos worden afgerekend. Inmiddels zijn meer dan 10 miljoen betaalinstrumenten (passen en mobiele telefoons) in omloop om contactloos mee te betalen. Voor de ondernemer maakt het niet uit of de klant contactloos betaalt met een betaalpas of mobieltje; dit kan op dezelfde contactloze terminal en tegen hetzelfde tarief.

*5 ACTUELE VRAGEN:*

*Hoe werkt contactloos betalen precies?*
Contactloos betalen werkt op basis van zogenaamde Near Field Communication, afgekort als NFC. De contactloze betaalpas heeft een antenne die op korte afstand draadloos de relevante betaalgegevens doorstuurt naar een betaalautomaat. De betaalautomaat verifieert de betaling met de bank van de kaarthouder en keurt deze direct goed of af, net als bij een pinbetaling waarbij de betaalpas wordt ingestoken.

*Waarmee kan de klant contactloos betalen?*
Nederlandse banken verstrekken betaalpassen waarmee contactloos betaald kan worden. De passen zijn te herkennen aan het contactloos betalen logo op de voor- of achterkant. Met de Rabo Wallet en de prepaid betaaldienst van V PAY (in samenwerking met een telecomprovider) kan ook contactloos betaald worden met enkele mobiele telefoons die zijn voorzien van NFC-technologie. Ook andere banken komen in 2015 met een app voor contactloos betalen voor mobiele telefoons.

*Wat zijn de voordelen voor mij als ondernemer?*
Naast de voordelen voor de klant – zoals snelheid en gemak – is contactloos betalen voor u goedkoper. Uit onderzoek blijkt dat een contactloze betaling gemiddeld € 0,15 kost voor ondernemers, een gemiddelde contante betaling € 0,25 en een gemiddelde pinbetaling € 0,19. Dat contactloos betalen voor u goedkoper is dan ‘gewoon’ pinnen, ligt vooral aan de transactietijd (tijd=geld) en niet zozeer aan het tarief dat u betaalt, want dat is hetzelfde.

*Hoe weet de klant dat hij met zijn pas contactloos kan betalen?*
Dat kan als het ‘contactloos’ symbool op de betaalpas staat. Op de betaalautomaat zelf of op het scherm is het symbool van contactloos betalen te zien, de vier boogjes.

*En hoe zit het met de fooien?*
Fooien kunnen soms afnemen bij pinnen. Hoe zorg je ervoor dat klanten fooi blijven geven? Door aan te geven dat de fooi bijgepind kan worden. Daarvoor is de speciale sticker ontwikkeld: Pinnen, ja graag. Ook de fooi. Sommige leveranciers hebben de mogelijkheid om de fooi als stap in de transactie op te nemen. Zo blijft de fooi buiten de omzet en daarmee ook buiten de btw-aangifte. De Belastingdienst stemt hiermee in.

~Bron: www.efficientbetalen.nl~

Overig nieuws