'The Future 50': gewassen met een lage foodprint

Auteur: Yonne van Geene
Duurzaamheid 21 februari 2019
'The Future 50': gewassen met een lage foodprint

‘The Future 50 Foods’ is een lijst van 50 plantaardige voedingsmiddelen die de voedingswaarde van onze maaltijden kunnen verhogen terwijl tegelijkertijd het negatieve effect van de voedselproductie op de planeet drastisch wordt verminderd. Gisteren presenteerde Knorr, in samenwerking met het WWF en dr. Adam Drewnowski, directeur van The Center of Public Health Nutrition aan de Universiteit van Washington, gezamenlijk ‘The Future 50 Foods’. Hiermee wordt een bijdrage geleverd voor het verminderen van de negatieve impact die het wereldwijde voedselsysteem heeft op onze planeet.

Onderaan dit artikel staat een lijst met voorbeelden van 'futureproof' gewassen 

Op dit moment komt 75 procent van alle voeding op de wereld van slechts twaalf gewassen en vijf diersoorten. Volgens veel deskundigen resten er minder dan 60 oogsten, totdat de planeet simpelweg niet genoeg voedsel kan produceren voor de groeiende wereldbevolking. Tenzij we wereldwijd onze eetgewoonten gaan veranderen zoals aanbevolen in ‘The Future 50 Foods’ rapport dat vandaag gelanceerd is.

Ingrediënten

De lijst combineert bekende, hoewel in sommige gevallen nog onderbenutte ingrediënten, zoals linzen, quinoa en boerenkool, met minder bekende ingrediënten, zoals fonio, pompoenbloemen en cactus. Elk ingrediënt is onder andere geselecteerd op basis van zijn voedingswaarde, heerlijke smaak en lage impact op het milieu. Daarbij komt dat een deel van deze gewassen hogere opbrengsten hebben dan vergelijkbare gewassen en bovendien zijn sommigen zelfs tolerant voor extreme weers- en milieuomstandigheden. Dat betekent dat ze van onschatbare waarde kunnen zijn in het licht van de groeiende klimaatonzekerheid.

Voor Nederland betekent deze aanbeveling concreet dat Knorr consumenten helpt om meer en méér gevarieerde groenten te eten. In de recepten wordt nu al, en in de toekomst nog meer, rekening gehouden met ingrediënten uit de Future 50 Foods lijst die in Nederland goed verkrijgbaar zijn.

Drie principes

Het Future 50 Foods-rapport biedt drie basisprincipes voor een gezondere wereldbevolking en een gezondere planeet: Meer variatie en een grotere hoeveelheid groenten, meer plantaardige eiwitbronnen in plaats van vlees, gevogelte, zuivel en vis en meer variatie in de soorten gewassen en andere bronnen van koolhydraten. De Future 50 Foods is samengesteld om deze drie verschuivingen teweeg te brengen en om mensen bewust te maken van 50 voedingsmiddelen waar we meer van zouden moeten genieten.

Knorr en WWF

April Redmond, Global Vice President van Knorr: "Het feit dat 75 procent van wat de wereld eet afkomstig is van slechts twaalf gewassen en vijf diersoorten, heeft gevolgen voor de gezondheid van onze planeet. Tenzij we onze eetgewoonten veranderen, zal er simpelweg niet genoeg voedsel zijn om ons allemaal te voeden. Ons doel bij Knorr is om mensen in staat te stellen een grotere verscheidenheid aan voedsel te eten dat goed smaakt, goed voor ons is en goed is voor de planeet."

Naast het uitbreiden van de verscheidenheid aan voedingsmiddelen die we eten, moeten we ook aandacht besteden aan de manier waarop we ons voedsel verbouwen en produceren. De huidige niet-duurzame landbouwmethoden intensiveren het gebruik van natuurlijke hulpbronnen zoals water, beschadigen de kwetsbare natuurlijke ecosystemen van de wereld en brengen de voedselzekerheid in gevaar. Voedselproductie, met name vlees, is ook een belangrijke oorzaak van schadelijke broeikasgassen en dus een primaire bijdrage aan de klimaatverandering.

Dr. Tony Juniper, Executive Director of Advocacy, WWF-UK licht toe: "Veel mensen nemen aan dat energie en transport de grootste milieuschade veroorzaken, terwijl feitelijk ons voedsel de grootste impact heeft. Daarom is het van vitaal belang dat we manieren vinden om ons te voeden zonder dat dit ten koste gaat van de aarde. Dit is een complexe taak waarvoor partnerships noodzakelijk zijn. Chefs, retailers en het publiek moeten veranderen wat er op het bord ligt voor het behoud van de wereld." 

Futureproof gewassen

Bambara-aardnoot – Deze aardnoot heeft een pinda-achtige smaak en is de op twee na meest voorkomende peulvrucht in Afrika. De Bambara- aardnoten kunnen groeien in uitdagende omgevingen, zelfs op zeer zure grond. Ze zijn een bron van specifieke voedingsstoffen en kunnen worden toegevoegd aan stoofschotels, roerbakgerechten en vele andere gerechten.

Fonio - Dit is een gemakkelijk te kweken, droogtebestendig graan en is een van 's werelds snelst rijpende granen. Fonio wordt in West-Afrika gekweekt en heeft een nootachtige, delicate smaak. Het kan op dezelfde manier worden gebruikt als rijst, tarwe en andere populaire granen. Het is glutenvrij en bevat ijzer, zink en magnesium.

Boerenkool – Boerenkool kennen wij in Nederland al goed. Het is een extreem winterharde plant; boerenkool is bestand tegen temperaturen van min vijftien graden Celsius! De smaak is afhankelijk van het klimaat waarin het wordt gekweekt. Een extreem voedzame bladgroente, Boerenkool zit boordevol vitamine A, K en C. 

Linzen - Met een CO2 voetafdruk die 43 keer lager is dan die van rundvlees, bieden linzen een uitstekende bron van eiwitten, vezels en koolhydraten. Oorspronkelijk afkomstig uit NoordAfrika en Azië, waar deze familie van de erwt één van 's werelds eerste gecultiveerde gewassen was.

Lotuswortel - Een zeer veerkrachtig worteltype, lotuswortel kan in veel soorten water groeien en zijn eigen zaden herplanten, die tientallen jaren kunnen worden opgeslagen en overleven. Lotuswortel bevat een hoog vitamine C-gehalte4.

Marama Bonen - Een oud, droogte-resistent gewas. Marama bonen komen oorspronkelijk uit de Kalahari-woestijn in Zuid-Afrika. De smaak is vergelijkbaar met cashewnoten. De bonen kunnen gekookt worden gegeten, gemalen tot een bloem of zelfs worden gebruikt om een melkvervanger te maken. 
 
Nopal – Ook wel bekend als cactusvijg of cactuspeer. De cactus is gemakkelijk te kweken, het is een adaptief gewas dat op grote schaal wordt geteeld in Midden- en Zuid-Amerika, Afrika en het Midden-Oosten. 
 
Quinoa - Een winterharde plant die vorst, droogte en harde wind kan verdragen. Quinoa kan groeien in verschillende klimaten en heeft weinig bemesting nodig. Quinoa bevat alle negen essentiële aminozuren, is glutenvrij en bevat eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen5.
 
 
Rode Indonesische (Cilembu) zoete aardappelen - Van de vele variëteiten van zoete aardappel, is de Cilembu een van de meest gewilde vanwege zijn unieke zoete smaak en uitstekende voedingswaarde. Het is vooral een culinaire delicatesse in West-Java, Singapore, Hong Kong, Japan, Korea, Thailand en Maleisië. 

Spinazie - Een bladgroen beroemd gemaakt door het Amerikaanse stripfiguur Popeye in de jaren 1930. Spinazie bevat onder andere  vitamine A, en K en B11, foliumzuur, ijzer, evenals andere mineralen en vitamines6. Spinazie is snelgroeiend en geschikt voor koelere klimaten waar het het hele jaar door kan worden geteeld.

Overig nieuws