Sandton Kurá Hulanda Curaçao failliet

28 oktober 2013
Sandton Kurá Hulanda Curaçao failliet

Het faillissement is uitgesproken voor Kurá Hulanda Hotel & Spa op Curaçao. Sandton Hotels voerde sinds november 2011 in opdracht van de stichting Jade het management over de exploitatie. De
hotelketen beschouwt de sluiting van Kurá Hulanda als een verlies voor de hotelcollectie. Dit verkaart Gui de Vries, medeoprichter en directeur van Sandton Hotels. Sandton Hotels benadrukt dat de situatie op Curaçao geen invloed heeft op de exploitatie van de Europese hotels van de groep in Nederland, België en Frankrijk.

*Tegenvallende omzetresultaten*
“De moeizame toerisme-industrie op Curaçao van de afgelopen periode heeft geresulteerd in tegenvallende omzetresultaten, waardoor er niet meer aan de betalingsverplichtingen kon worden voldaan. Stichting Jade was niet bereid nog langer te investeren in het hotel”, aldus De Vries. Nadat op 19 oktober uitstel van betaling was aangevraagd voor Kurá Hulanda in Willemstad en Kurá Hulanda Lodge op Westpunt, was de hoop gevestigd op nieuwe investeerders om het tij te keren. “Toen duidelijk werd dat er geen cashflow was om het personeel te betalen, moest de administrator faillissement aanvragen voor het hotel in Willemstad. Wij hadden echter niet verwacht dat het zo ver zo komen dat het hotel direct haar deuren zou moeten sluiten en dat er geen doorstart meer mogelijk was”, zegt De Vries. Voor de strandlocatie op Westpunt wordt wel een doorstart voorzien. De Vries was zelf in het hotel aanwezig ten tijde van de sluiting om de medewerkers en aanwezige gasten bij te staan.

*Professionaliseringsslag*
Het hotel in Willemstad verkeerde al enige jaren in zwaar weer. De professionaliseringsslag die Sandton in hoog tempo heeft doorgevoerd sinds haar aantreden in november 2011 heeft het hotel niet meer kunnen redden. De problemen op Curaçao zijn grotendeels terug te voeren op te hoge financieringslasten voor het bijzondere hotel in combinatie met de te zware druk op de kamerprijzen. De Vries: “Curaçao heeft momenteel moeite om ‘high-end toeristen’ naar het eiland te halen. De airlift vanuit de Verenigde Staten naar Curaçao is de afgelopen jaren, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Aruba, drastisch afgenomen. Hier ondervinden alle hotels op het eiland vandaag de dag veel hinder van. We volgen derhalve de Europese markt, waar de kamerprijzen de eerste acht maanden van dit jaar eveneens erg onder druk stonden. Dat heeft ons vooral voor de locatie in Willemstad de das omgedaan.”

*Jacob Gelt Dekker*
De Nederlander Jacob Gelt Dekker stond aan de oorsprong van het hotel, dat is opgezet als een dorp in de wijk Otrabanda. Dekker heeft het hotel tien jaar geleden overgedragen aan de goede doelenstichting Jade, maar toont zich nog steeds betrokken. Hij heeft eraan meegewerkt nieuwe investeerders te vinden, wat dus niet tijdig gelukt is. De Vries: “Ondanks dat Sandton geen eigenaar is van het hotel en we derhalve geen operationele verliezen hebben geleden, vinden we het wel droevig dat we dit mooie hotel (waar vele vaste Sandton gasten een fijn verblijf hebben genoten) moeten verliezen.”

~Door~ "~Mariska van Gorp~":mailto:mariska.vangorp@uitgeverijps.nl

Overig nieuws