Waarom zou dit ook niet lukken?

13 april 1997 | Redactie

Kijkduin is koud en guur, een groot deel van het jaar. De wind striemt er 'de blanke top der duinen'. Hoe is een Marokkaan verzeild geraakt in dat onherbergzame oord? Nou ja, ... onherbergzaam is Kijkduin natuurlijk niet. Het Atlantic Hotel - waar hij werkt - heeft immers vier sterren. En 'verzeild' is Kourbit er ook niet: hij heeft gewoon de trein gepakt. Hij is nu een lichtend baken voor wijnliefhebbers, pal aan de Nederlandse kust.

Het prettige van het beroep journalist is, dat je telkens wat bijleert. Neem nu dat gesprek met 'Bob' Kourbit. Hij komt uit een land waar de specerijen gul in het eten gestrooid worden, en hij is vinoloog. Wat is logischer dan hem te vragen welke wijn je met goed fatsoen bij 'Oosters' eten kunt schenken?

'Rosé; een mooie uit de Rhônestreek,' antwoordt Kourbit gedecideerd. 'Thuis probeer ik alle gerechten die ik in mijn hoofd heb; met veel proeven zoek ik daar een goede wijn bij. Ik ben trouwens dol op de Italiaanse keuken. Die is geweldig. Vorige week heb ik nog voor elf man Italiaans gekookt.'

Rugzak

Hij kan dus ook goed overweg met de potten en pannen, en dat komt hem waarschijnlijk goed van pas bij de cursus waar hij momenteel mee bezig is: gastronomie. Het gaat in die cursus puur om de combinatie van spijzen en wijnen. Gepocheerde vis met een romige saus? Een Chardonnay. Dezelfde vis met een 'zuur' ingrediënt? Een Sauvignon Blanc. Volgend jaar hoopt Kourbit examen te doen.

Maar laten we eerst 'even' in de tijd teruggaan. Twintig jaar geleden werkte Kourbit nog in de verpleging in zijn vaderland Marokko. Op een goede dag pakte hij de trein om eens te kijken wat er in Europa te doen viel. Spanje, Frankrijk en België hield hij al snel voor gezien, maar in Nederland verbleef hij drie maanden. 'Na die lange rugzak-vakantie keerde ik terug naar Marokko om mijn opleiding af te maken,' vertelt hij. 'In 1977 pakte ik opnieuw de trein naar Nederland; ditmaal als gediplomeerd verpleger. Ik heb toen werk gezocht in ziekenhuizen, maar dat lukte niet, want ik beheerste de taal niet; zelfs geen Engels. In Marokko spreekt men Frans.'

Hij kwam in een café terecht - achter de bar. In 1988 haalde hij het diploma cafébedrijf. Kourbit: 'Toen kreeg ik de smaak voor de horeca te pakken. Ik kreeg werk als portier in het Promenade Hotel; vervolgens stond ik zeven jaar in dat hotel achter de bar; daarna mocht ik aan de slag in het restaurant. Dat was voor mij de reden om opnieuw naar school te gaan. Bij een restaurant hoort immers wijn, en Marokko is een wijnland. Ik mocht er dus best wat meer van weten.'

Nooit bang

Eerst behaalde Kourbit het wijncertificaat ('91), daarna ging hij door voor het diploma vinoloog van de Wijnacademie van het Bedrijfschap Horeca. 'Ik ben nooit bang geweest voor studeren,' zegt hij met nadruk. 'Bovendien had ik al zoveel kilometers achter de rug ... Waarom dan ook niet deze uitdaging? Waarom zou dit ook niet lukken?'

Een jaar lang werd hij 'getrakteerd' op talloze wijnen (dagelijks proeven van 10.00 tot 17.00) en veel theorie. Het was een zware opleiding - 'Ik ken jongens die het al voor de vierde maal proberen' -, maar hij slaagde met vlag en wimpel in oktober 1996. Kourbit werd daarmee de eerste Marokkaan die deze opleiding met succes voltooide.

Inmiddels is hij eveneens geslaagd voor de cursus SVH Leermeesterschap. Kourbit: 'Dat geeft me wat meer zekerheid in mijn optreden. Tegenwoordig moet je aan tafel veel meer vertellen dan vroeger, want het is voor de mensen moeilijker geworden - met al die exotische gerechten - om zelf een wijn te kiezen.'

Auteur: Marco Remo

HM30JAAR HM301997

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Columns Blog
Blog Gijs Hendrikx: opgedroogde tranen

En dan vermindert de sneltreinvaart en staan de voertuigen plots stokstijf stil. Corona heeft toegeslagen en dat heeft tot op de dag van vandaag een enorme impact op de totale horecabranche. We kenden in ons Theaterhotel in Venlo vóór het coronatijdperk alleen maar groei en dat stopt v...

Branded Content Coronacrisis
In jouw hotel voelen gasten en medewerkers zich veilig, toch?

Bij binnenkomst in een hotel bepaalt de gast of hij zich comfortabel en op zijn gemak voelt. Dat gaat allemaal vanzelf en is een gevoelskwestie. Natuurlijk speelt hierbij de receptioniste een belangrijke rol. Een glimlach, een luisterend oor, zakelijk maar toch vriendelijk, het helpt allemaal mee. ...

Economie Coronacrisis
Vooral horecaondernemers maken zich zorgen over voortbestaan onderneming

Het vertrouwen in het voortbestaan bij de huidige economische situatie is in juni in nagenoeg alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven toegenomen. In de meeste sectoren dacht meer dan de helft van de bedrijven in juni minstens nog een jaar te bestaan. In mei was dit nog alleen in de ...

Toerisme Coronacrisis
Nederlanders willen weer op reis volgens verzekeraars

De Nederlandse reislust komt weer terug. Na de uitbraak van corona liep het aantal afgesloten reisverzekeringen fors terug. Maar juni liet een ommekeer zien. Uit een analyse van Independer blijkt dat er in juni driemaal meer reisverzekeringen werden afgesloten dan in mei. Maar mensen lijken het wel ...

NH Hotels
Sporten in stijl in nhow Amsterdam RAI en nhow Rotterdam

De Nederlandse nhow hotels, onderdeel van het lifestylemerk vanNH Hotel Group, zijn een samenwerking gestart met sportplatform OneFit. Vanaf 7 juli kunnen er in nhow Rotterdam door OneFit members diverse sportlessen gevolgd worden, waaronder yoga en Pilates lessen. Bij nhow Amsterdam RAI zullen de l...

Columns
Column Tanja Seegers: Het C-woord

Obeying the rules… Zo ben ik grootgebracht. En dat ging me de eerste zes weken van de quarantaine erg goed af. Na de persconferentie van 15 maart waarin de ‘slimme lockdown’ van Nederland werd aangekondigd, heb ik me - zij het eerst nog beduusd - volledig geschaard achter de besli...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: