Waarom zou dit ook niet lukken?

13 april 1997 | Redactie

Kijkduin is koud en guur, een groot deel van het jaar. De wind striemt er 'de blanke top der duinen'. Hoe is een Marokkaan verzeild geraakt in dat onherbergzame oord? Nou ja, ... onherbergzaam is Kijkduin natuurlijk niet. Het Atlantic Hotel - waar hij werkt - heeft immers vier sterren. En 'verzeild' is Kourbit er ook niet: hij heeft gewoon de trein gepakt. Hij is nu een lichtend baken voor wijnliefhebbers, pal aan de Nederlandse kust.

Het prettige van het beroep journalist is, dat je telkens wat bijleert. Neem nu dat gesprek met 'Bob' Kourbit. Hij komt uit een land waar de specerijen gul in het eten gestrooid worden, en hij is vinoloog. Wat is logischer dan hem te vragen welke wijn je met goed fatsoen bij 'Oosters' eten kunt schenken?

'Rosé; een mooie uit de Rhônestreek,' antwoordt Kourbit gedecideerd. 'Thuis probeer ik alle gerechten die ik in mijn hoofd heb; met veel proeven zoek ik daar een goede wijn bij. Ik ben trouwens dol op de Italiaanse keuken. Die is geweldig. Vorige week heb ik nog voor elf man Italiaans gekookt.'

Rugzak

Hij kan dus ook goed overweg met de potten en pannen, en dat komt hem waarschijnlijk goed van pas bij de cursus waar hij momenteel mee bezig is: gastronomie. Het gaat in die cursus puur om de combinatie van spijzen en wijnen. Gepocheerde vis met een romige saus? Een Chardonnay. Dezelfde vis met een 'zuur' ingrediënt? Een Sauvignon Blanc. Volgend jaar hoopt Kourbit examen te doen.

Maar laten we eerst 'even' in de tijd teruggaan. Twintig jaar geleden werkte Kourbit nog in de verpleging in zijn vaderland Marokko. Op een goede dag pakte hij de trein om eens te kijken wat er in Europa te doen viel. Spanje, Frankrijk en België hield hij al snel voor gezien, maar in Nederland verbleef hij drie maanden. 'Na die lange rugzak-vakantie keerde ik terug naar Marokko om mijn opleiding af te maken,' vertelt hij. 'In 1977 pakte ik opnieuw de trein naar Nederland; ditmaal als gediplomeerd verpleger. Ik heb toen werk gezocht in ziekenhuizen, maar dat lukte niet, want ik beheerste de taal niet; zelfs geen Engels. In Marokko spreekt men Frans.'

Hij kwam in een café terecht - achter de bar. In 1988 haalde hij het diploma cafébedrijf. Kourbit: 'Toen kreeg ik de smaak voor de horeca te pakken. Ik kreeg werk als portier in het Promenade Hotel; vervolgens stond ik zeven jaar in dat hotel achter de bar; daarna mocht ik aan de slag in het restaurant. Dat was voor mij de reden om opnieuw naar school te gaan. Bij een restaurant hoort immers wijn, en Marokko is een wijnland. Ik mocht er dus best wat meer van weten.'

Nooit bang

Eerst behaalde Kourbit het wijncertificaat ('91), daarna ging hij door voor het diploma vinoloog van de Wijnacademie van het Bedrijfschap Horeca. 'Ik ben nooit bang geweest voor studeren,' zegt hij met nadruk. 'Bovendien had ik al zoveel kilometers achter de rug ... Waarom dan ook niet deze uitdaging? Waarom zou dit ook niet lukken?'

Een jaar lang werd hij 'getrakteerd' op talloze wijnen (dagelijks proeven van 10.00 tot 17.00) en veel theorie. Het was een zware opleiding - 'Ik ken jongens die het al voor de vierde maal proberen' -, maar hij slaagde met vlag en wimpel in oktober 1996. Kourbit werd daarmee de eerste Marokkaan die deze opleiding met succes voltooide.

Inmiddels is hij eveneens geslaagd voor de cursus SVH Leermeesterschap. Kourbit: 'Dat geeft me wat meer zekerheid in mijn optreden. Tegenwoordig moet je aan tafel veel meer vertellen dan vroeger, want het is voor de mensen moeilijker geworden - met al die exotische gerechten - om zelf een wijn te kiezen.'

Auteur: Marco Remo

HM30JAAR HM301997

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Tech Branded Content
Netflix streamen kan nu ook op de hotelkamer

Het Van der Valk Hotel in Vianen heeft een primeur te pakken. In dit hotel kunnen de hotelgasten, op dit moment op 12 kamers, alle content vanaf hun eigen device streamen naar de hotel-tv. Dit is nieuw, want met name Netflix kon in hotels tot op heden niet zomaar gestreamd worden. Thuis kan vrijw ...

Hotelketens Achtergronden
Escape room geopend in Hampshire Hotel

Sir Paul McCartney verlaat halsoverkop zijn hotelkamer na een onrustige nacht. In zijn haast is hij een gigantische koffer vergeten. De inhoud hiervan is raadselachtig. Vrijwel meteen na zijn vertrek contacteert zijn management het hotel. Zij verzoeken nadrukkelijk de koffer te bewaken en deze niet ...

Hotelbouwplannen Achtergronden
Start van bouw Hotel De Timmerfabriek Vlissingen

Op donderdag 26 november heeft Wethouder John de Jonge, doormiddel van het onthullen van het bouwbord, de bouw van Hotel De Timmerfabriek officieel ingeluid. In het rijksmonumentale pand uit 1914 worden naast maar liefst 68 luxe loft (hotel)appartementen een restaurant, brasserie met chefs table, ba ...

Hotelketens Culinair
Thuisbezorging door Van der Valk tijdens Kerst

Het is niemand ontgaan; de horeca gaat er inmiddels vanuit dat er geen massale openstelling komt deze Kerst. Ook op het Van der Valk concern heeft corona flinke impact. Hoewel overnachtende hotelgasten welkom zijn, ziet de Kerst er voor Nederlands grootste horecabedrijf dit jaar heel anders uit. Sti ...

Interview Longread
Interview: ''Gelukkig hebben wij long-stay appartementen''

Loppersum. De Groningse plaats staat bekend als epicentrum van de aardbevingen, veroorzaakt door de gaswinning door de NAM. Tegelijkertijd is het een oase van rust, een plek waar je ruimte vindt en veilig kunt vertoeven. Cees de Vries, eigenaar van Hotel Spoorzicht & Spa, neemt ons mee door zijn ...

Economie KHN
Fors deel van de horeca staat op omvallen

Volgens de berichtgeving van de afgelopen dagen – waaronder het laatste OMT advies – en gesprekken die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) voert met de overheid en MKB-Nederland lijkt de kans dat er op korte termijn versoepelingen voor (delen van) de horeca komen voor medio januari uiterm ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: