Waarom zou dit ook niet lukken?

13 april 1997 | Redactie
Waarom zou dit ook niet lukken?

Kijkduin is koud en guur, een groot deel van het jaar. De wind striemt er 'de blanke top der duinen'. Hoe is een Marokkaan verzeild geraakt in dat onherbergzame oord? Nou ja, ... onherbergzaam is Kijkduin natuurlijk niet. Het Atlantic Hotel - waar hij werkt - heeft immers vier sterren. En 'verzeild' is Kourbit er ook niet: hij heeft gewoon de trein gepakt. Hij is nu een lichtend baken voor wijnliefhebbers, pal aan de Nederlandse kust.

Het prettige van het beroep journalist is, dat je telkens wat bijleert. Neem nu dat gesprek met 'Bob' Kourbit. Hij komt uit een land waar de specerijen gul in het eten gestrooid worden, en hij is vinoloog. Wat is logischer dan hem te vragen welke wijn je met goed fatsoen bij 'Oosters' eten kunt schenken?

'Rosé; een mooie uit de Rhônestreek,' antwoordt Kourbit gedecideerd. 'Thuis probeer ik alle gerechten die ik in mijn hoofd heb; met veel proeven zoek ik daar een goede wijn bij. Ik ben trouwens dol op de Italiaanse keuken. Die is geweldig. Vorige week heb ik nog voor elf man Italiaans gekookt.'

Rugzak

Hij kan dus ook goed overweg met de potten en pannen, en dat komt hem waarschijnlijk goed van pas bij de cursus waar hij momenteel mee bezig is: gastronomie. Het gaat in die cursus puur om de combinatie van spijzen en wijnen. Gepocheerde vis met een romige saus? Een Chardonnay. Dezelfde vis met een 'zuur' ingrediënt? Een Sauvignon Blanc. Volgend jaar hoopt Kourbit examen te doen.

Maar laten we eerst 'even' in de tijd teruggaan. Twintig jaar geleden werkte Kourbit nog in de verpleging in zijn vaderland Marokko. Op een goede dag pakte hij de trein om eens te kijken wat er in Europa te doen viel. Spanje, Frankrijk en België hield hij al snel voor gezien, maar in Nederland verbleef hij drie maanden. 'Na die lange rugzak-vakantie keerde ik terug naar Marokko om mijn opleiding af te maken,' vertelt hij. 'In 1977 pakte ik opnieuw de trein naar Nederland; ditmaal als gediplomeerd verpleger. Ik heb toen werk gezocht in ziekenhuizen, maar dat lukte niet, want ik beheerste de taal niet; zelfs geen Engels. In Marokko spreekt men Frans.'

Hij kwam in een café terecht - achter de bar. In 1988 haalde hij het diploma cafébedrijf. Kourbit: 'Toen kreeg ik de smaak voor de horeca te pakken. Ik kreeg werk als portier in het Promenade Hotel; vervolgens stond ik zeven jaar in dat hotel achter de bar; daarna mocht ik aan de slag in het restaurant. Dat was voor mij de reden om opnieuw naar school te gaan. Bij een restaurant hoort immers wijn, en Marokko is een wijnland. Ik mocht er dus best wat meer van weten.'

Nooit bang

Eerst behaalde Kourbit het wijncertificaat ('91), daarna ging hij door voor het diploma vinoloog van de Wijnacademie van het Bedrijfschap Horeca. 'Ik ben nooit bang geweest voor studeren,' zegt hij met nadruk. 'Bovendien had ik al zoveel kilometers achter de rug ... Waarom dan ook niet deze uitdaging? Waarom zou dit ook niet lukken?'

Een jaar lang werd hij 'getrakteerd' op talloze wijnen (dagelijks proeven van 10.00 tot 17.00) en veel theorie. Het was een zware opleiding - 'Ik ken jongens die het al voor de vierde maal proberen' -, maar hij slaagde met vlag en wimpel in oktober 1996. Kourbit werd daarmee de eerste Marokkaan die deze opleiding met succes voltooide.

Inmiddels is hij eveneens geslaagd voor de cursus SVH Leermeesterschap. Kourbit: 'Dat geeft me wat meer zekerheid in mijn optreden. Tegenwoordig moet je aan tafel veel meer vertellen dan vroeger, want het is voor de mensen moeilijker geworden - met al die exotische gerechten - om zelf een wijn te kiezen.'

Auteur: Marco Remo

HM30JAAR HM301997

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok bij instemming Kamer van kracht; bezorgen mag

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteert het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. Als de Kamer het besluit steunt, wordt de avondklok ingevoerd. De avon ...

Ondernemen
Tips voor een onweerstaanbare hotelwebsite

De Hotel Website of the Year verkiezing 2021 zit erop. Tijdens een feestelijke, online ceremonie werd op 14 januari jl. de winnaar bekendgemaakt: Max Brown Hotels heeft de eer om deze titel een jaar lang te mogen voeren. Een fantastische prestatie. Wat kunnen we leren van de winnende website en de a ...

Ewout Hoogendoorn
Column Ewout Hoogendoorn: Akkoord!  

Naast Van der Valk met een dikke 700 miljoen euro omzet en Fletcher met 285 miljoen omzet in 2019, zijn er nog een stuk of vijf echt Nederlandse ketens over (Westcord, Eden, Bastion, Inntel, Amrâth en Postillion) met een gezamenlijke omzet van zo’n 430 miljoen in 2018 en vast wel meer in ...

Tech Longread
Kunstmatige intelligentie in de hotellerie (deel 1)

Robots kunnen steeds meer horecataken uitvoeren, zo schreef Marthijn van Oostveen in september 2019 op deze website. Anderhalf jaar daarvoor drukte Stef Driessen hoteliers al op het hart dat ze snel moesten anticiperen op de opkomst van voice assistants zoals Siri en Cortana. Toch zijn er in Ned ...

Park Boswijk zoekt een ondernemende general manager

Park Boswijk ligt in een parkachtige omgeving in midden-Nederland en bestaat uit een wooncomplex met 364 appartementen en ongeveer 500 bewoners. Voor bewoners biedt Park Boswijk tal van voorzieningen waar ze gebruik van kunnen maken. Zoals een terras met uitzicht op de parkachtige tuin met twee vijv ...

30 jaar Hospitality Management
11 jaar geleden in Hospitality Management: Chris Luken

Hospitality Management blaast dit jaar dertig kaarsjes uit. Dat mag gevierd worden en dat doen we dan ook uitgebreid! Iedere week publiceert de redactie een verhaal uit vervlogen tijden op de website. Deze week Fletcher-oprichter Chris Luken. In 2010 sprak Hospitality Management met de 'self- ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: