Column Ewout Hoogendoorn: Waarheid en hotellerie

1 oktober 2011 | Ewout Hoogendoorn

Er zijn veel theorieën over de waarheid. Maar welke theorie is waar? Zo is er de correspondentietheorie die zegt dat iets waar is als het correspondeert met de werkelijkheid. Dat geeft echter al snel problemen.  Als een hotelier zegt: "Alle hoteliers liegen", liegt hij dan wel of niet? Ofwel: als een uitspraak waar is, maar tegelijkertijd over zichzelf zegt onwaar te zijn, is deze dan waar of onwaar?

Het wordt nog leuker als we uitgaan van de coherentietheorie: iets is waar als het overeenstemt (coherent is) met een verzameling andere uitspraken. Bijvoorbeeld: "De gemeente Amsterdam vindt dat er 9000 kamers bij moeten komen", stemt overeen met de conclusies van adviseurs die de situatie hebben geanalyseerd. Dus is het waar, toch?

Zo is er ook de consensustheorie van de waarheid, een soort van poldermodel dat ons Nederlanders wel aanspreekt: als we het er bijvoorbeeld allemaal over eens zouden zijn dat de Randstad beter Amsterdam kan worden genoemd, dan is het ook waar dat de Randstad beter... De ellende daarbij is, dat als één malloot een afwijkende mening heeft, de consensus weg is en daarmee "de waarheid".

Dan is er nog de pragmatische theorie van de waarheid. Die lijkt wel op de consensustheorie en zegt in wezen: als het in de praktijk werkt, dan is het toch gewoon zo? Een beetje zoals de snelheid van het licht: tot een paar weken geleden vonden alle wetenschappers dat niets sneller kon gaan. Toen bleek er (misschien) toch een deeltje sneller te hebben gereisd dan het licht. De nieuwe waarheid?

Dan is er nog de relativistische waarheidstheorie. Die zegt: Er is geen waarheid, want de waarheid is voor iedereen anders. Er is geen ware wereld, maar er zijn vele waarheden en vele werelden. Iedereen heeft zijn eigen interpretatie en er is een oneindige hoeveelheid aan mogelijke perspectieven. Die theorie wordt volgens mij sterk aangehangen door de opstellers van het sterrenclassificatiesysteem voor hotels.

Leuk toch, die waarheidstheorieën? Als adviseur is het goed om zo nu en dan eens na te gaan welke waarheidstheorie jezelf aanhangt of hoog hebt zitten. Ik ga toch maar voor de pragmatische theorie. Die zegt dat een zin, een stuk tekst, nooit de dingen kan beschrijven zoals ze werkelijk zijn. Het enige waar ik dus als adviseur op kan hopen, is dat mijn zinnen, mijn tekst, van nut zijn voor het bereiken van bepaalde doelen. Volgens de pragmatische theorie is een zin "waar" als alle betrokkenen het erover eens zijn wat met die ware zin bedoeld wordt. Volgens de aanhangers van deze waarheidsopvatting is een ware zin niet zozeer een juiste beschrijving van de werkelijkheid, maar een middel, een instrument, waar we mee moeten kunnen werken.

Kijk, dat spreekt me aan. Als voorbeeld kan hier ook worden gebruikt: "Er moeten 9000 kamers bijkomen in Amsterdam." Alle betrokkenen zijn het erover eens dat dit niet zozeer een juiste beschrijving is van de werkelijkheid, maar gewoon een instrument waarmee we moeten kunnen werken. Zo, dat lucht op. Lust er iemand nog peultjes?
 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Agnes Raggers F&B Professional of the Year 2020

Tijdens het AF&BM-jaargala in Hotel Okura Amsterdam heeft Agnes Raggers, F&B Manager van Mooirivier Hotel & Congres in Dalfsen, de F&B Professional of the Year Award 2020 uitgereikt gekregen. De finalestrijd ging dit jaar tussen Agnes Raggers, Bart Vanderstukken (Kruisherenhotel M...

Interview Longread
Leo Hollman: ''Al die nieuwe hotelkamers zijn funest voor de bezettingsgraad''

Grand Hotel Karel V is het meest iconische hotel van Utrecht, alhoewel pas in 1992 werd begonnen aan de grondige renovatie van het Rijksmonument dat daarvoor nog een in verval geraakt - en gekraakt - complex was. Hoe anders is het nu: alle 121 kamers worden dadelijk grondig gerenoveerd en qua statuu...

Personalia
Eric van der Heijden nieuwe General Manager resort Hof van Saksen

Bij resort Hof van Saksen in Drenthe, onderdeel van Landal GreenParks, is Eric van der Heijden benoemd tot General Manager. Hij volgt Roland Rozenbroek op, die zich per 1 mei a.s. gaat richten op hospitality-ondersteuning van nieuwe projecten en op uitbreiding van Hof van Saksen. Eric van der Hei...

Hotelbouwplannen
Nieuwbouw van hotel met 349 kamers in Hoofddorp

Voor een locatie op bedrijventerrein De President te Hoofddorp is door Trae Architect een duurzaam hotel ontworpen. Naast 349 kamers van wisselende grootte omvat het complex onder andere een receptie met lobby, ontbijtzaal, restaurant, bar, keukens, vergaderruimten, fitnessruimte en amusementsruimte...

Bezorgen Achtergronden
Open brief TheFork naar aanleiding van ophef uitzending Rambam

Naar aanleiding van de Rambam-uitzending van januari wil TheFork reageren op beschuldigingen die tijdens de uitzending werden geuit. Hierbij delen we deze brief van TheFork, waarin ook de werkwijze van KHN richting de media wordt bekritiseerd. Om een gedetailleerd en volledig beeld te kunnen sch...

Food Advertorial
Food Waste Challenge: Best Practice

Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Dit is maandag 13 januari bekend gemaakt tijdens de slotdag van de Food Waste Challenge op de Horecava. De Food Waste Challenge is een door Rabobank georg...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: