FNV: Vakkrachten in de horeca krijgen droge boterham met deze cao

14 november 2017 | Roy Spijker

De afspraken die KHN en CNV Vakmensen hebben gemaakt voor de nieuwe cao in de horeca, zijn niet goed voor de hardwerkende horecamedewerkers en de gehele branche. Met maar 1% loonsverhoging per jaar doe je de mensen in deze sector te kort.

Marco Bouma, sectorbestuurder FNV Horeca: “Deze cao horeca voegt totaal niks toe aan de oplossing van de enorme problemen in de sector. Het imago verbetert er niet mee en het is niet goed voor het aantrekken van nieuw personeel en behouden van huidige medewerkers.”

Ervaren medewerkers krijgen een droge boterham
Een groot deel van de horecamedewerkers zal in 2018 en 2019 alleen een loonsverhoging van 1% per jaar tegemoet zien komen. Hiermee ontstaat een nog verdere koopkrachtdaling, terwijl de koopkracht vanaf 2000 al met 9 procent is gedaald voor horecamedewerkers. Bovendien is de inflatiecorrectie alleen voor de laagst betaalden, op jonge vakkrachten en nieuwe instromers, van toepassing. Alleen zij zullen profiteren van een totale verhoging van 2,3% per jaar.

De inzet van FNV Horeca was een forse loonsverhoging
Een verhoging van 3,5% per jaar voor alle horecamedewerkers, waarmee de koopkracht verbetert. De financiële situatie in de horeca staat dit ook toe. De omzetten in de horeca stijgen al jaren achtereen. Belangrijke instanties, zoals de Nederlandsche Bank en VNO-NCW, roepen dat en geven aan dat een fikse loonsverhoging in de horeca gemakkelijk mogelijk is.

Overwerktoeslag en feestdagencompensatie verdwijnen met deze cao
KHN en CNV Vakmensen hebben afgesproken om het Arbeidsvoorwaardenreglement (AVR) om te zetten in een cao. Hoewel de AVR in veel opzichten lijkt op de oude cao horeca, zitten er tal van veranderingen en verslechtering in. Een aantal verslechteringen op een rijtje: 

Geen overurentoeslag
De oude cao kende een overurentoeslag van 150% op het uurloon vanaf 2184 uur (gemiddeld 42 uur per week).

We weten uit onderzoeken dat veel medewerkers grote buffers aan overuren hebben opgebouwd. Zeker nu het grote personeelstekort meer vraagt van de bestaande medewerkers. In de toekomst lijkt een personeelstekort niet opgelost. FNV Horeca had voorgesteld om overuren vanaf 1.976 uur te belonen met een toeslag van 150%, als stimulans voor het harde werken en als stimulans om de branche aantrekkelijker te maken.

Geen feestdagencompensatie
Ben je nog geen vakkracht, dan ontvang je geen feestdagencompensatie. Dat betekent dat specifieke groepen medewerkers, waaronder studenten, stagiaires, leerlingen en nieuwe instromers niet in aanmerking komen voor een feestdagencompensatie. En dat is gek. Het is juist deze groep die een belangrijke bijdrage levert aan de continuïteit van de sector. Deze groep vangt de piekdruktes op en bestaat uit potentiele toppers die de toekomst van de branche moeten bepalen.

5 mei geen feestdag
De AVR heeft 5 mei niet als feestdag opgenomen in haar feestdagenbepaling. De oude cao kent 5 mei als feestdag in lustrumjaren.

Nog meer onzekerheid
De horeca is momenteel koploper in Nederland van onzekere, tijdelijke en kleine (deeltijd) banen. KHN en CNV Vakmensen hebben daarom afgesproken nog meer onzekerheid te faciliteren in de nieuwe cao in de vorm van seizoenskrachten en invalskrachten.

Zowel de seizoenskracht als de invalskracht bieden weinig zekerheid en garantie op vast werk. Naast alle flexibele mogelijkheden die er al zijn in de horeca, worden nu twee nieuwe vormen van onzeker werk geïntroduceerd, waarbij de medewerker weinig rechtsbescherming geniet en er ontstaat een grote afhankelijkheid van de werknemer ten opzichte van de werkgever. De medewerker zal zelf in de gaten moeten houden of de werkgever zich goed aan de regels houdt.

Meer onzekerheid betekent een verslechtering voor de positie van horecamedewerkers, in een branche die al te kampen heeft met een imagoprobleem en een tekort aan personeel.

Geen herhaling van de geschiedenis
Kortom, dit is een slechte overeenkomst voor medewerkers. In eerdere cao’s zijn door kleinere bonden ook verslechteringen afgesproken die nooit meer zijn hersteld. Denk aan het afschaffen van de eindejaarsuitkering, de zondagstoeslag, de nachttoeslag, de consignatietoeslag, twee weken extra zwangerschapsverlof en onregelmatigheidstoeslagen. Hoeveel verslechteringen kan een sector aan?

Hoe lang pikken we dit nog
Er ligt nu een akkoord tussen KHN en CNV Vakmensen. We kunnen alleen nog maar invloed uitoefenen met z’n allen! CNV Vakmensen heeft een enquête geopend, waar je op kunt stemmen. Geef aan wat jij vindt! Wij gaan ervan uit dat leden van CNV Vakmensen inzien dat dit geen goed resultaat is en hun organisatie hierop zullen aanspreken.

Maak #NietMijnCao groot
FNV Horeca is altijd bereid geweest naar elkaar toe te bewegen. Wij hebben altijd de belangen van horecamedewerkers vooropgesteld in onze voorstellen. Die liggen het dichts bij wat medewerkers willen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

De dag van morgen II

“Dan kunnen we elkaar een hart onder de riem steken” en “ik hoop u te ontmoeten” schreef ik aan het begin van de zomer. De vooruitzichten waren goed in juni, en wij waren hoopvol gestemd. Dat liet echter onverlet dat wij het concept van HotelSummit moesten aanpassen: het d...

Interview Longread
Mr Jigs geopend tijdens de coronacrisis, maar toch met een goed gevoel

Op de plek waar in Venlo het historische Stationshotel stond, is nu een prachtig nieuw hotel gebouwd. Het oude Stationshotel werd tot de grond aan toe afgebroken, waarna de bouw van het nieuwe hotel ruim een jaar duurde. Stan Heijsters van is facility manager van het nieuwe hotel, Mr Jigs, maar ook ...

Interview Ondernemen
Creatief ondernemerschap hielp deze hoteliers de zomer door

In mei van dit jaar, in het hart van de crisis, voorspelde het NBTC-NIPO dat 1,8 miljoen Nederlanders de vakantie in eigen land zouden vieren. Terwijl veel hotels de deuren dicht hadden, werd achter die gesloten deuren een plan gesmeed om het hotel vol te krijgen na de lockdown. Want het moest vo...

Economie
De stad, de kust en landelijk, werelden van verschil

Het zijn roerige tijden voor hoteliers, dat is bekend. Maar toch zijn de gevolgen van de Covid-19 crisis heel verschillend, sommige landelijke hotels en hotels aan de kust draaien in 2020 zelfs een beter jaar in vergelijking met vorig jaar. En een ding is duidelijk, de stadshotels die jarenlang mooi...

Economie
Horeca 22.00 uur dicht, maximaal dertig gasten binnen

De horeca is verplicht om vanaf dinsdag 29 september de deuren om 22.00 uur te sluiten. Vanaf 21.00 uur mag er niemand meer naar binnen. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 40 personen gelden voor bijeenkomsten. Daarbij ...

Economie Amsterdam Interview
Hoe komt Amsterdam uit de crisis? Reinier van Dantzig (D66) zoekt kwaliteitstoerist

Het contrast kán niet groter. Van een overvolle stad in 2019 naar een angstvallig stil Amsterdam in de zomer van 2020. Het massatoerisme verdween en de hotels in de hoofdstad blijven leeg. Terwijl het COVID-19 virus de hotellerie in zijn greep houdt, worden er plannen gesmeed om Amsterdam in ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: