Horecavakmanschap in goede banen

11 april 1996 | Redactie

Meer vakkennis betekent meer vakmanschap. De horeca biedt volop kansen en ontplooiingsmogelijkheden voor mensen die vooruit willen. Wie bij wil blijven op zijn vakgebied, zal voortdurend zijn kennis moeten bijspijkeren. Permanente educatie noemen we dat. Om dat te ondersteunen, heeft het Onderwijscentrum Horeca een groot aantal opleidingen, cursussen en trainingen ontwikkeld die vallen in de categorie permanente educatie. Deze opleidingen bieden werknemers de mogelijkheid om carrière in de horeca te maken.

De opleidingen zijn sectorgewijs opgezet, beginnen meestal bij een basispraktijkkwalificatie en eindigen bij examens op het niveau van een SVH-meestertitel. Het Onderwijscentrum ontwikkelt deze opleidingen in samenwerking met de opleiders en neemt namens de bedrijfstak examens af. Wie in het bezit is van een erkend SVH Diploma, beschikt over aantoonbaar horecavakmanschap. De opleidingen zijn er op alle niveaus en voor alle takken van de horeca. Met als grote voordelen dat de opleidingen vaak op verschillende manieren, èn in de buurt, kunnen worden gevolgd.

Erkende opleidingsinstituten

Het aanbod van cursussen in het kader van de permanente educatie is groot. Om greep te houden op de kwaliteit van de verschillende opleidingen, cursussen en trainingen kent de bedrijfstak horeca sinds 1 januari 1995 het fenomeen: 'erkende opleidingsinstituten'. Het kwaliteitskeurmerk 'erkend opleidingsinstituut' wordt pas toegekend als een opleidingsinstituut voldoet aan de eisen en kwaliteitsnormen van de bedrijfstak horeca. Instellingen die nog niet geheel aan de normen voldoen, krijgen een voorlopige erkenning en een jaar de tijd om bijstellingen te plegen. De Stichting Permanente Educatie in de Horeca (SPEH) is een samenwerkingsverband van 25 scholen voor horecaberoepsonderwijs. De stichting draagt zorg voor een goed systeem van permanente educatie zodat (aankomende) ondernemers en werknemers in de horeca zich voortdurend kunnen bijscholen. Het cursusaanbod is ontwikkeld door of in samenwerking met het Onderwijscentrum Horeca. SPEH opleidingen en trainingen bieden sterk op de praktijk gerichte kennis en vaardigheden die onmiddelijk toepasbaar zijn. Behalve deze 25 scholen voor horecaberoepsonderwijs zijn er ook tien particuliere opleidingsinstituten gekwalificeerd als erkend opleidingsinstituut voor de bedrijfstak horeca. Twee van deze instituten, SVH Open Academie en de LOI, bieden schriftelijke cursussen aan. Het Onderwijscentrum Horeca neemt vrijwel alle examens af. Wie slaagt, krijgt een SVH Diploma of een SVH Certificaat. Als bij een training geen examen hoort, wordt een SVH Verklaring van deelname verstrekt.

Een overzicht van alle opleidingen en cursussen voor de restaurant- en hotelsector vindt u verderop in dit artikel.

De bedrijfstak betaalt mee

Het volgen van cursussen kost geld. De kosten kunnen, afhankelijk van de duur van de opleiding, variëren van een paar honderd tot enkele duizenden guldens. De bedrijfstak horeca heeft een eigen studiekostenregeling: het C.S. Baljon Studiefonds. Ieder jaar stelt het Bestuur van het studiefonds vast welke cursussen binnen de werkingssfeer van het fonds vallen. Uitsluitend cursisten van erkende instituten (en ook de voorlopig erkende) kunnen gebruik maken van die subsidiemogelijkheid.

Ook studeren in werktijd kan

Er zijn ook tal van mogelijkheden om te studeren indien de factor tijd een probleem vormt. Iedere werknemer vanaf 22,5 jaar mag namelijk drie dagen per jaar in werktijd studeren. Educatief verlof heet deze regeling, die geldt voor bijna alle cursussen die opleiden tot een SVH Diploma.

Restaurantopleidingen

Het kelnersvak, waarin de nadruk lag op vaktechniek, is de laatste jaren sterk veranderd. Hiervoor in de plaats is de functie van gastheer/gastvrouw gekomen. In de nieuwe opvatting van het beroep gaat het vooral om sociale en commerciële vaardigheden en dienstverlening. Alle gastheer/gastvrouwopleidingen sluiten aan op het examensysteem dat opleidt tot SVH Meestergastheer/Meestergastvrouw, de titel die de hoogste graad van vakbekwaamheid vormt. Iemand die de ambitie heeft SVH Meestergastheer/ Meestergastvrouw te worden, kan zich bekwamen met de diverse opleidingen (zie kader).

Hotelmanagementopleidingen

De dienstverlening aan de hotelgast bestaat uit vele details. De kwaliteit van het hotelproduct wordt in belangrijke mate bepaald door de staat waarin de hotelkamers en de publieke ruimten zich bevinden. Het hoofd huishoudelijke dienst is voor dit onderdeel van het product verantwoordelijk. De cursus Housekeeping Management reikt praktische kennis en vaardigheden aan om de afdeling op een efficiënte manier te kunnen organiseren. De cursus wordt afgesloten met een examen waaraan het SVH Certifaat Housekeeping Management is verbonden.

De toenemende professionalisering in de horeca heeft ertoe geleid dat in steeds meer bedrijven aandacht wordt besteed aan food & beverage management. Hieronder wordt verstaan de planning, organisatie, uitvoering en evaluatie van de restauratieve voorzieningen. De cursus Food & Beverage Management wordt afgesloten met een theorie-examen; kandidaten die slagen, ontvangen het SVH Certificaat Food & Beverage management. De cursus Conference Management reikt kennis en vaardigheden aan om op een meer professionele wijze externe bijeenkomsten te plannen en te organiseren. Deze cursus wordt afgesloten met een examen, dat bij een positief resultaat leidt tot het SVH Certificaat Conference Management.

Overige opleidingen en cursussen

Verder zijn er nog diverse (management)opleidingen, cursussen en trainingen te volgen die interessant zijn voor de hotel/restaurantsector en waarvoor of een SVH Diploma of een SVH Certificaat van Deelname kan worden behaald. Dit zijn onder meer de volgende opleidingen: Hotelkamerverzorging, Hotelmanagement superieur, Hotelmanagement, Horeca Marketing, Kwaliteitszorg van dienstverlening, Management voor bedrijfsleiders, Management op maat, Marketing van service, Partijbespreken in hotel en restaurant, Planning- en roostertechniek in hotel en restaurant, Gasten-enquête, Gastgericht werken en omgaan met gasten, Gastgericht offerteschrijven, Gastvriendelijk denken en handelen, Gastvrij en professioneel telefoneren, Guest management, Verkopen van gastvrijheid.

Opleidingen

* SVH Diploma Bedieningsmedewerker

* SVH Diploma Restaurantgastheer/-vrouw

* SVH Diploma Voortgezet Restaurantgastheer/-vrouw

* SVH Diploma Spreekvaardigheid Engels, Duits en Frans

* SVH Diploma Wijncertificaat

* SVH Diploma Gespecialiseerde Restauranttechnieken

* SVH Diploma Marketing van Service

* SVH Diploma Personeelsmanagement

* SVH Diploma Leermeester

* SVH Diploma Restaurantorganisatie

* SVH Diploma Kwaliteitszorg van dienstverlening

* SVH Diploma Gastronomie

* SVH Diploma Meestergastheer/Meestergastvrouw

 

HM30JAAR HM301996

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Toerisme Coronacrisis
Boekingen in Nederland overtreffen het wereldgemiddelde

Nu overheden over de hele wereld hun beperkingen verder versoepelen, blijkt uit gegevens van SiteMinder, een platform voor het verwerven van gasten in de wereldwijde hotelindustrie, dat hoteliers niet langer hoeven te voorspellen hoe snel consumenten zullen handelen om te reizen na de COVID-19-pande...

Faillissement
Art Hotel Spaander Volendam failliet

Het Art Hotel Spaander in Volendam is failliet. Het bijna 140 jaar oude hotel hoorde vrijdag het faillissement uitgesproken worden door rechtbank Noord-Holland. Het hotel was in trek bij Aziatische toeristen, die vanwege de coronacrisis ons land niet meer bezoeken. Of er een doorstart mogelijk i...

Booking.com Coronacrisis
Booking.com ziet af van extra overheidssteun

Booking.com gaat geen gebruik maken van het tweede steunpakket van de Nederlandse overheid, zo meldt het bedrijf. Via de NOW-regeling krijgt het bedrijf nu wel staatssteun, maar dat schoot velen in het verkeerde keelgat. Het bedrijf maakte immers jarenlang recordwinsten en wendde die aan om de aande...

Blog Coronacrisis
"Ook met de versoepeling van de maatregelen gaan veel hotels het niet redden"

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; we bellen hem geregeld op om met hem de situatie te bespreken. In dit hoofdstuk ...

Economie Coronacrisis
Steunpakket met drie maanden verlengd: 13 miljard euro aan kosten

De komende drie maanden trekt het kabinet nog eens 13 miljard uit voor steun aan ondernemers die vanwege de coronacrisis in financiële problemen komen. Het bestaande noodpakket loopt af op 1 juni, maar wordt dus met nog eens drie maanden verlengd. Zorgelijke ontwikkeling Premier Rutte spr...

Coronacrisis
Postillion organiseert het eerste anderhalve-meter-congres van Nederland

Postillion Hotels organiseert op dinsdag 2 juni het eerste anderhalve-meter-congres van Nederland: 'NXTMICE - State of the Industry'. Experts uit de hospitality-, congres- en eventbranche delen in Postillion Hotel Amsterdam hun visie op thema's die de komende maanden centraal staan bij h...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: