Hotelinvesteringsmarkt Oostenrijk: herstelbaar ondanks nieuwe uitdagingen

Auteur: Redactie
Economie Internationaal 31 januari 2023
Hotelinvesteringsmarkt Oostenrijk: herstelbaar ondanks nieuwe uitdagingen

Na een aanvankelijk goede start van 2022 zorgde de aanhoudende oorlog in Oekraïne en de gevolgen daarvan voor hernieuwde onrust op de Oostenrijkse hotelinvesteringsmarkt. Welke kopersgroep desondanks actief was en wat binnenlandse banken zeggen over het huidige financieringslandschap leest u in het laatste transactiemarktrapport van hotelvastgoedspecialist Christie & Co.

Waar begin 2022 misschien nog werd aangenomen dat de effecten van de pandemie langzaam naar de achtergrond zouden verdwijnen, heeft de oorlog in Oekraïne en de gevolgen daarvan duidelijke sporen nagelaten op de Oostenrijkse investeringsmarkt. Stijgende energieprijzen, personeelstekorten en het sterk veranderende rentelandschap zorgden in 2022 voor fors minder hoteltransacties dan eind 2021 was voorspeld.

“Met een transactievolume van 230 miljoen euro begon de eerste helft van 2022 veelbelovend. In de tweede helft van het jaar liep de investeringsmarkt echter steeds meer vertraging op. Desalniettemin kon de markt in Oostenrijk vorig jaar enkele opmerkelijke transacties optekenen, wat uiteindelijk resulteerde in een transactievolume van ruim 400 miljoen euro, een aanzienlijke stijging ten opzichte van voorgaande jaren”, meldt Simon Kronberger, Director Austria & CEE bij Christie & Co.

Middelpunt

Bovenal kwam de binnenlandse stadshotelindustrie voor het eerst sinds het begin van de pandemie weer in het middelpunt van de belangstelling van investeerders te staan. Onder andere het MEININGER Hotel Wien Sissi, het Austria Trend Hotel Savoyen of het Bassena Hotel Wien Donaustadt wisselden van eigenaar. Maar ook de vrijetijdshotelbranche, waar de laatste jaren steeds meer vraag naar is, blijft populair bij beleggers. Met onder meer het LOISIUM Wine & Spa Hotel Südsteiermark, het Grand Prix Hotel in Spielberg en het thermale spahotel 'Das Sonnreich' werden verschillende transacties geregistreerd. Ook Christie & Co heeft het afgelopen jaar diverse transacties mogen begeleiden.

Naast een verschuiving in de focus van de belegger is er ook een verandering in het type belegger zelf ten opzichte van de afgelopen jaren. Enerzijds kan worden opgemerkt dat internationale investeerders, met name uit Duitsland en Israël, na twee jaar pandemische terughoudendheid nu weer duidelijk actiever zijn op de Oostenrijkse investeringsmarkt.

Desalniettemin bleven Oostenrijkse investeerders de meest actieve groep kopers met een aandeel van meer dan 40%. Aan de andere kant was te zien dat institutionele beleggers en vermogende particulieren ook als kopers zijn teruggekeerd. Hotelvastgoed is dus na twee jaar terughoudendheid weer in de belangstelling komen te staan ​​als beleggingsproduct. Spannend is dat voor het eerst ook grotere leisure hotels door institutionele beleggers zijn aangekocht.

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws