Hotels moeten geen Airbnb gaan spelen

28 april 2016 |
Hotels moeten geen Airbnb gaan spelen<

Waarom is Airbnb succesvol? Hoe is het mogelijk dat een onderneming zo aanslaat bij toeristen, met name bij citytrips, en zo
exponentieel groeit? Airbnb biedt heden ten dage onderdak aan 2 miljoen gasten in meer dan 500.000 huizen en appartementen in 190 landen, is actief in 34.000 steden en heeft een geschatte beurswaarde van om en nabij de 10 miljard euro. Op welke vraag speelt Airbnb in? Wat zijn de sleutelfactoren die Airbnb tot een succes maken en wat kunnen we leren van de innovatieve aspecten van Airbnb? Betekent Airbnb een aardverschuiving voor onze sector? Of is het gewoon de welbekende bed & breakfast in een eigentijds jasje? Onderzoek van Hotelschool Den Haag en de European Centre voor de Experience Economy wijst uit dat er een groot verschil is tussen de locaties. In middelgrote plaatsen zien we vaak een aanbod van B&B’s op de site, waarvan de omvang, en dus ook de impact, te overzien is. In steden met een sterke toeristische markt - Amsterdam, Parijs, Barcelona - is het fenomeen echter niet te onderschatten.

Toeristenstromen minder duidelijk
Nu het in de sector goed gaat, doet dit weinig pijn. Maar de networked hospitality business verandert wel degelijk de omvang en verschijningsvormen van het toerisme in de stad. Bewoners gaan dat merken: er ontstaat immers een extra vraag naar woningen in de toeristische gebieden. Steden zien hun bestemmingsplannen verwateren. Destination Marketing Organisations hebben de toeristenstromen minder duidelijk in beeld.
De groei van dit verschijnsel is op zijn minst opzienbarend geweest. In februari 2016 tellen we in Amsterdam 18.486 op de Airbnb-site vermelde properties. De gemiddelde verblijfsduur is langer dan in hotels: bijna 4 nachten. Een inschatting van het totaal aantal overnachtingen is lastig: we weten immers niet hoeveel personen in een Airbnb-appartement verblijven. Onze berekeningen duiden op een aantal van tussen de 1,6 en 2 miljoen in één jaar. De groei is er nog niet uit.

Wat is het profiel van de Airbnb-bezoeker?
Uit gegevens van eigen onderzoek van Airbnb is de Airbnb-gast hoger opgeleid, heeft een meer dan gemiddeld inkomen, reist veel, is veelal in de stad geweest en zoekt een andere ervaring om een stad te ondergaan. De gemiddelde leeftijd is 35 jaar. Airbnb-gasten zijn op zoek naar authenticiteit en 93 procent zegt te willen verblijven ‘as a local’. Men wil andere gebieden ontdekken dan de betreden paden (89 procent). Van de gasten in onze hoofdstad bezoekt 50 procent Amsterdam voor de eerste keer. Waar de gemiddelde hotelgast 1,9 nacht verblijft, wijzen recente data uit ons eigen onderzoek uit dat de Airbnb-gast gemiddeld 3,8 overnachtingen heeft. Daarbij komt nog dat 30 procent van de boekingen langer is dan een week.
Op de onderzoeken van Airbnb is veel af te dingen: ze worden vooral ingezet in het lobbywerk van het bedrijf, maar er is weinig reden aan deze gastprofielen te twijfelen. Deze profielen benaderen wat Paul Ray Cultural Creatives noemt: de culturele voorlopers in de maatschappij. De Amsterdamse Airbnb-bezoeker is voor 98 procent internationaal. Zo’n 8 procent komt uit de directe buurlanden, 47 procent uit de EU, bijna 40 procent uit de Verenigde Staten en 5 procent uit Azië. Het is interessant de bezoekersprofielen te koppelen aan de persona’s die Holland Marketing (NBTC) heeft ontwikkeld. Het Airbnb-profiel doet denken aan de postmoderne Nora: de 36-jarige freelance journaliste, samenwonend, één kind; woont in het centrum van een grote stad. Hobby’s zijn reizen, yoga en fotograferen; op haar vrije avond gaat ze graag naar stand-up comedy. Onderzoek in Texas heeft uitgewezen dat de opkomst van Airbnb een drukkend effect heeft gehad op hotelrevenues. Een beter begrip van deze profielen moet uitwijzen of het Airbnb-aanbod niet ook deels, zoals het bedrijf claimt, ‘incrementeel’ is; dat wil zeggen een nieuwe markt aanboort naast de bestaande hotelmarkt.

De volgende stap: de zaken- en bleisure-gast
Het is niet verrassend dat Airbnb zijn pijlen nu richt op de zakenmarkt. In de eerste 6 maanden sinds de lancering van ‘Airbnb for Business’ werd dit platform door 50.000 werknemers van 5.000 bedrijven gebruikt. Het gaat hierbij niet om de traditionele zakenreiziger, maar om de ‘Nora’s’ die op reis werk en plezier combineren. Deze groep verblijft daarom ook langer: 6,8 dagen, volgens Airbnb-onderzoek. Het ontstaan van Airbnb ligt bij de congresbezoeker. Bij grote evenementen komt Airbnb nadrukkelijk in beeld. Zo worden tijdelijke tekorten aan accommodatie opgevangen. Het kan verstandig zijn voor hotels om in deze pieken de samenwerking te zoeken.

De Customer Journey
Het bieden van meer focus op de beleving is ook voor hotels in toenemende mate belangrijk en wordt een onderscheidend voordeel. We zien dat onder andere in een toenemend aantal boutique- en thematische hotels.
Hoe kunnen we de gastervaring analyseren aan de hand van de Customer Journey? Deze verloopt bij hotels en Airbnb volgens een relatief standaard patroon in de volgende stappen; 1) aanleiding en behoefte, 2) oriënteren en zoeken 3) boeken, 4) anticiperen, 5) verblijven, 6) delen met anderen, 7) de herinnering en 8) opnieuw boeken. In het ontwerp van de Guest Journeys zijn er enkele opmerkelijke verschillen.
De beleving bij het boeken van een hotel is functioneel en minder ingericht op een beleving. In de oriëntatiefase bij Airbnb is de ontdekking en interactie tussen gast en host essentieel. Bij het boeken zie je vorige boekingen terug en kun je meteen dat fijne appartement van je vorige bezoek opnieuw proberen. Bij het verblijf vormt het persoonlijke contact vaak een memorabele touch point.
Samenvattend kunnen we concluderen dat de nadruk op de ‘gast-experience’ beter geregisseerd kan worden in de hotelbranche. Het is belangrijk dat men zijn sterke punten optimaal benut en dat men een waakzaam oog blijft houden voor een mogelijk veranderend behoeftenpatroon naar langer verblijf met hybride intenties en meer lokaal engagement.

Lessen van Airbnb

1. Ken je gasten door interactie en sla alles van ze op
In de tijd dat Chip Conley (nu Chief Hospitality Officer Airbnb) nog CEO van Joie de Vivre Boutique Hotels was, heeft hij de online tool Yvette geïmplementeerd. Yvette is een digitale dame die je een aantal persoonlijkheidsvragen stelt en op basis daarvan een advies geeft over welk hotel uit de Joie de Vivre keten het beste bij je persoonlijkheid past. Tevens kon Yvette advies van locals geven over de beste restaurants en winkels. Dit is een concreet voorbeeld van wat hotels kunnen doen om engagement en touch points te creëren én data te verzamelen van de gast. Bij Airbnb is er de consistente aandacht voor de user experience (UX) en voor de gastbeleving van begin tot eind. Airbnb verplicht je een profiel aan te maken om deel te kunnen nemen aan de community. Bij hotels begint de journey en het eerste touch point nog te vaak bij de receptie.

2. Breng de guest journey in kaart van eerste contact tot en met (bij wijze van spreken) de verjaardag van de gast
Breng alle voorkeuren in kaart en leg ze vast. Van Airbnb weten we dat er veel tijd, aandacht en energie gestoken wordt in het in kaart brengen van de customer journey. In feite is dit het in kaart brengen van de emotionele weg die een gast moet afleggen van thuis naar het hotel, tijdens het verblijf en weer naar huis. Wees je eigen gast en ontdek hoe het werkt. Ik kan mij herinneren bij een bezoek aan San Franciso dat ik van Joie de Vivre een mailtje kreeg met de vraag wat ik graag wilde drinken en eten als ik aankwam na mijn vlucht. Dit is meer dan 10 jaar geleden.

3. Experience IS de marketing, aldus Joe Pine
Experiences versus functionaliteit. Manage en regisseer de verwachting vooraf door de gast te laten weten wat hij kan verwachten. Design the Experience, maak je gasten hebberig over wat ze gaan meemaken. Bij hotels gaat het vaak teveel over de functionaliteit, over wat er allemaal kan.

4. Living like a local
Bouw een community van ondernemers uit de omgeving en laat ze over zichzelf vertellen. Kies die winkels en restaurants die passen bij de kernwaarden van je hotel. Ontsluit de authenticiteit van de buurt. Laat de mensen hun ambachten tonen en erover vertellen, haal de omgeving naar je toe.

5. Community building
Bevorder de interactie tussen je gasten, creëer een social media-groep van gasten die contact met elkaar zoeken. Vooral de hedendaagse geglobaliseerde en alleenreizende gast kan het op prijs stellen om op reis nieuwe contacten op te doen en bijvoorbeeld samen te dineren, te joggen of naar een museum te gaan. Samen met MIT ontwikkelde Marriott het Six Degrees project, waarbij technologie wordt gebruikt om in de Social Lobby het ‘ijs te breken’.

6. Ga het gesprek aan
Schaf de gasttevredenheidsenquetes af en interview van tijd tot tijd een gast. Zet deze persoonlijke verhalen op je blog of maak er een glossy van.

7. Keep it real
Ken je sterke punten en benut die en speel geen Airbnb’tje.

Jeroen Oskam is Directeur Onderzoek van Hotelschool The Hague; Albert Boswijk is directeur van de European Centre voor de Experience Economy.

Contact: "research@hotelschool.nl.":mailto:research@hotelschool.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Roberto Payer-editie Hospitality Management vaart nieuwe koers

De speciale Roberto Payer-editie die Hospitality Management in september uitgeeft, krijgt een nieuwe redactionele koers. Vanwege de coronacrisis zijn eerder bepaalde onderwerpen en thema's te komen vervallen. Vanochtend besprak Payer in het Waldorf Astoria de actualiteiten, thema's e...

Opening
Hotel De L'Europe Amsterdam heropent in nieuwe stijl

Na een volledige restyling van het interieur van de lobby, privé-eventkamers, restaurants en bar, opende De L'Europe Amsterdam het afgelopen weekend haar deuren voor gasten. Per 1 juni zijn ook alle restaurants van het hotel - Bord'Eau, Brasserie Marie, Freddy's Bar en de in &#...

Internationaal
CBS: passagiers nationale luchthavens 98% gedaald in april

In april 2020 reisden bijna 134 duizend passagiers van en naar de vijf nationale luchthavens, 98 procent minder dan in april 2019. Het vrachtvervoer daalde in deze periode met 25 procent tot 103 duizend ton aan vervoerd gewicht. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste cijfers. Vanweg...

Aannames, plannen en werkelijke reacties. Hoe we onze weg zoeken in de Covid-19 pandemie.

Sinds maart is Hotelschool The Hague een groot aantal onderzoeken gestart naar de Covid-crisis. Op welke termijn is een herstart van het toerisme te verwachten? Gaan we terug naar vroeger of zullen toeristen op dezelfde manier willen reizen? Gaan gasten hotels en andere accommodatie meer op criteria...

KHN
KHN: Demonstratie op de Dam klap in het gezicht voor horecaondernemers

De algemeen directeur van KHN, Dirk Beljaarts, noemt de demonstratie gisteren op de Dam in Amsterdam een klap in het gezicht voor horecaondernemers. Gisteravond kwamen duizenden mensen op de Dam bijeen om te demonstreren tegen racisme. “Het valt niet te rijmen met het beleid dat de afgelopen m...

Columns Coronacrisis
"Wat in Amsterdam gebeurde, voelt als een steek in de rug"

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; we bellen hem geregeld op om met hem de situatie te bespreken. In dit hoofdstuk ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: