Column Ewout Hogendoorn: Automatisering helpt de krachten te bundelen

12 september 1998 | Redactie

In de beginjaren van de computer waren 'slechts' zestien handelingen nodig om 2 + 2 op te tellen. De wetenschappers stonden te juichen. Later begonnen accountants te huilen van emotie toen ze het eerste spreadsheet zagen. Daarmee konden zij in een paar uur doen waarmee ze normaal drie dagen bezig waren, als zij tenminste die tweeënhalve dag niet meetelden die ze nodig hadden om de computer te starten; als ze de juiste opdracht voor het programma wisten; als ze geen uren nodig hadden om erachter te komen dat op een bepaalde plaats een komma moest staan in plaats van een punt. Ook nu vraagt de software nog veel 'omslachtige' handelingen van de gebruiker.

Overheidsbemoeienis

Hôteliers hebben zich lang - langer dan in veel andere branches - kranig geweerd tegen de digitale tijdverkwisting, maar de laatste paar jaar zijn met name de ketenhotels de computer steeds beter in hun activiteiten gaan integreren. De 'yield management systemen' van Mariott en Sheraton lijken werkelijk een goed handvat te bieden bij het optimaal bedienen van de gasten. In Amsterdam draait nu het Horeca Managementinformatiesysteem 'HMA'; ons bureau verzorgt het beheer. Het heeft vijf jaar gekost, maar het werkt. Jammer genoeg zijn de kleine hôteliers maar niet over de streep te krijgen.

Ik heb het meestal niet zo op overheidsbemoeienis, maar in dit geval ben ik een voorstander. De gemeentelijke overheden zouden een grote bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van het toerisme naar hun plaats: zij moeten de krachten van de kleine hôteliers zien te bundelen door het ondersteunen van automatisering. In Brussel zijn ze inmiddels erachter gekomen dat de kleine hotels van groot belang zijn voor een stad. Nu is daar de regel ingevoerd dat er geen hotels meer mogen worden gebouwd met meer dan twintig kamers, want de toeristen - maar ook veel zakelijke bezoekers - schreeuwen om een ’klein aardig hotelletje’.

Een eerste effectieve aanzet tot het bundelen van de krachten van kleine hotels in steden is het systematisch en van bovenaf helpen met het bedenken en invoeren van een informatie-uitwisseling; daarvoor is automatisering noodzakelijk. Wanneer dit zou worden aangepakt, gebeurt er iets dat essentieel is: de kleine hôteliers worden wakker geschud uit het tijdperk van Vrouw Holle (zij komen dan uit het stadium waarin automatisering wordt ervaren als het moeten doen van zestien handelingen om 2 + 2 op te tellen), en zij krijgen het besef opgedrongen dat het van belang is te weten wat ’anderen’ doen.

Auteur: Ewout G. Hoogendoorn,

managing director van Horwath Consulting in Voorburg

HM30JAAR HM301998

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Booking.com OTA's Internationaal
Booking.com vreest 'monopolielijstje' Brussel

Glenn Fogel, CEO van Booking.com, vreest dat zijn bedrijf op een speciaal 'monopolielijstje' van de Europese Commissie komt te staan. Ambtenaren in Brussel werken aan de criteria om tot die lijst te komen. Brussel wil de twintig grootste techbedrijven ter wereld op de lijst hebben. De Europe ...

Personeel
FNV Horeca: afbouw steunmaatregelen leidt tot vertrek vakkrachten uit horecasector

De gisteren verstuurde Kamerbrief over de aanvullingen op het steun- en herstelpakket, alsmede het persmoment van het Kabinet van gisteravond zorgen voor grote onrust in de horecasector. FNV Horeca vindt het onvoorstelbaar dat het Kabinet gisteravond aangeeft dat er nog te weinig resultaten zijn om ...

Branded Content
Auping presenteert nieuw bed: Auping Noa

Auping lanceerde op 1 oktober 2020 Auping Noa, een nieuw bed ontworpen door de Deense designer en architect Eva Harlou. Met dit bed voegt Auping een nieuw ontwerp toe aan een lange rij van iconische ontwerpen. Geheel volgens de Scandinavische ontwerptraditie heeft Eva Harlou met Auping Noa een bed o ...

Coronacrisis
Horeca blijft zeker nog dicht tot december

Waar iedereen al wel rekening mee hield, is gisterenavond bevestigd door minister De Jonge: de gedeeltelijke lockdown duurt in ieder geval nog tot december en 'wellicht tot in het nieuwe jaar'. Dit houdt in dat de horeca tot december de deuren gesloten moet houden. Er wordt op dit moment nog ...

Economie Coronacrisis
Dit zijn de aanvullingen op het derde steunpakket corona

De opleving van het coronavirus en de huidige maatregelen hebben flinke gevolgen voor de economie. Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor ondernemers die door de recente maatregelen een onevenredig harde klap hebben gekregen. Zo krijgt de horeca een eenmalige subsidie op aangelegde en nu onbr ...

Opening Den Haag
Park Centraal opent in cultureel centrum van Den Haag

Hospitalitygroep Sircle Collection heeft het 160 jaar oude pand van Park Hotel Den Haag, voorzien van een grondige restyling waarmee het interieur en de identiteit opnieuw zijn vormgegeven tot Park Centraal Den Haag. De renovatie en rebranding van het hotel brengen het culturele erfgoed en bewaarde ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: