Column Ewout Hogendoorn: Automatisering helpt de krachten te bundelen

Auteur: Redactie
Columns Ewout Hoogendoorn 12 september 1998
Column Ewout Hogendoorn: Automatisering helpt de krachten te bundelen

In de beginjaren van de computer waren 'slechts' zestien handelingen nodig om 2 + 2 op te tellen. De wetenschappers stonden te juichen. Later begonnen accountants te huilen van emotie toen ze het eerste spreadsheet zagen. Daarmee konden zij in een paar uur doen waarmee ze normaal drie dagen bezig waren, als zij tenminste die tweeënhalve dag niet meetelden die ze nodig hadden om de computer te starten; als ze de juiste opdracht voor het programma wisten; als ze geen uren nodig hadden om erachter te komen dat op een bepaalde plaats een komma moest staan in plaats van een punt. Ook nu vraagt de software nog veel 'omslachtige' handelingen van de gebruiker.

Overheidsbemoeienis

Hôteliers hebben zich lang - langer dan in veel andere branches - kranig geweerd tegen de digitale tijdverkwisting, maar de laatste paar jaar zijn met name de ketenhotels de computer steeds beter in hun activiteiten gaan integreren. De 'yield management systemen' van Marriott en Sheraton lijken werkelijk een goed handvat te bieden bij het optimaal bedienen van de gasten. In Amsterdam draait nu het Horeca Managementinformatiesysteem 'HMA'; ons bureau verzorgt het beheer. Het heeft vijf jaar gekost, maar het werkt. Jammer genoeg zijn de kleine hôteliers maar niet over de streep te krijgen.

Ik heb het meestal niet zo op overheidsbemoeienis, maar in dit geval ben ik een voorstander. De gemeentelijke overheden zouden een grote bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van het toerisme naar hun plaats: zij moeten de krachten van de kleine hôteliers zien te bundelen door het ondersteunen van automatisering. In Brussel zijn ze inmiddels erachter gekomen dat de kleine hotels van groot belang zijn voor een stad. Nu is daar de regel ingevoerd dat er geen hotels meer mogen worden gebouwd met meer dan twintig kamers, want de toeristen - maar ook veel zakelijke bezoekers - schreeuwen om een ’klein aardig hotelletje’.

Een eerste effectieve aanzet tot het bundelen van de krachten van kleine hotels in steden is het systematisch en van bovenaf helpen met het bedenken en invoeren van een informatie-uitwisseling; daarvoor is automatisering noodzakelijk. Wanneer dit zou worden aangepakt, gebeurt er iets dat essentieel is: de kleine hôteliers worden wakker geschud uit het tijdperk van Vrouw Holle (zij komen dan uit het stadium waarin automatisering wordt ervaren als het moeten doen van zestien handelingen om 2 + 2 op te tellen), en zij krijgen het besef opgedrongen dat het van belang is te weten wat ’anderen’ doen.

Auteur: Ewout G. Hoogendoorn,

managing director van Horwath Consulting in Voorburg

HM30JAAR HM301998

Overig nieuws