Horecavergunning: van 28 tot 2.395 euro

19 februari 2013 |
Horecavergunning: van 28 tot 2.395 euro

Gemeenten blijven horeca als melkkoe gebruiken. Dat concludeert Koninklijke Horeca Nederland uit onderzoek waaruit blijkt dat het verschil tussen vergunningen uiteenloopt van 28 tot 2.395 euro.

KHN heeft aan de minister van Economische Zaken een brandbrief gestuurd om deze wildgroei aan kosten voor horecaondernemers te beteugelen. "De overheid wil de lastendruk voor ondernemers verlagen en toch blijkt het mogelijk dat de kosten weer meer stijgen dan de inflatie: dat is zeker in deze tijden onverantwoord", aldus Lodewijk van der Grinten, algemeen directeur van KHN in een reactie op de website van de branchevereniging.

Grote verschillen, maar alles wordt duurder
De meeste gemeenten voeren jaarlijks een tariefsverhoging door voor hun vergunningen en belastingen. In 2012 bedraagt het gemiddelde stijgingspercentage ten opzichte van 2011 voor een Drank- en Horecawetvergunning 7,5%, waardoor deze in 2012 gemiddeld € 286 kost. Voor een exploitatievergunning bedraagt deze stijging 5,8% (naar € 220) en voor een terrasvergunning 6,5% (naar € 115). Het totaalpakket van deze vergunningen is met 6,2% in prijs gestegen tot gemiddeld € 449. Precariobelasting op een horecaterras kost gemiddeld 2,2% meer dan in 2011 en komt op € 1.708 per jaar voor een terras van 50 m². Het tarief voor het wisselen van een leidinggevende steeg met 5% naar € 127.

Uiteenlopende tarieven
Evenals in vorige jaren passen gemeenten zeer uiteenlopende tarieven toe voor de vergunningen. Zo kost het totale vergunningenpakket (Drank- en Horecawetvergunning, exploitatievergunning en terrasvergunning) in de duurste gemeente € 2.395 (Het Bildt in Friesland) en in de goedkoopste € 28 (Rijnswoude in Zuid-Holland).

Verschil per vergunningsoort
Hoewel deze verschillen voor een deel voortkomen uit een verschil in het aantal vereiste vergunningen zijn de tariefsverschillen tussen de gemeenten aanzienlijk. Ook per vergunning komen dit soort uitersten voor: een Drank- en Horecawetvergunning kost tussen € 28 en € 1.763, een exploitatievergunning tussen € 8 en € 1.424 en een terrasvergunning varieert in tarief van € 8 tot € 1.981.

Precario 'hardloper'
De CaféKrant onderzocht onlangs als dat van alle gemeentelijke vergunningen de verwachte opbrengst uit precario dit jaar het meest is toegenomen
Download het onderzoek van KHN
Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok bij instemming Kamer van kracht; bezorgen mag

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteert het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. Als de Kamer het besluit steunt, wordt de avondklok ingevoerd. De avon ...

Ondernemen
Tips voor een onweerstaanbare hotelwebsite

De Hotel Website of the Year verkiezing 2021 zit erop. Tijdens een feestelijke, online ceremonie werd op 14 januari jl. de winnaar bekendgemaakt: Max Brown Hotels heeft de eer om deze titel een jaar lang te mogen voeren. Een fantastische prestatie. Wat kunnen we leren van de winnende website en de a ...

Ewout Hoogendoorn
Column Ewout Hoogendoorn: Akkoord!  

Naast Van der Valk met een dikke 700 miljoen euro omzet en Fletcher met 285 miljoen omzet in 2019, zijn er nog een stuk of vijf echt Nederlandse ketens over (Westcord, Eden, Bastion, Inntel, Amrâth en Postillion) met een gezamenlijke omzet van zo’n 430 miljoen in 2018 en vast wel meer in ...

Tech Longread
Kunstmatige intelligentie in de hotellerie (deel 1)

Robots kunnen steeds meer horecataken uitvoeren, zo schreef Marthijn van Oostveen in september 2019 op deze website. Anderhalf jaar daarvoor drukte Stef Driessen hoteliers al op het hart dat ze snel moesten anticiperen op de opkomst van voice assistants zoals Siri en Cortana. Toch zijn er in Ned ...

Park Boswijk zoekt een ondernemende general manager

Park Boswijk ligt in een parkachtige omgeving in midden-Nederland en bestaat uit een wooncomplex met 364 appartementen en ongeveer 500 bewoners. Voor bewoners biedt Park Boswijk tal van voorzieningen waar ze gebruik van kunnen maken. Zoals een terras met uitzicht op de parkachtige tuin met twee vijv ...

30 jaar Hospitality Management
11 jaar geleden in Hospitality Management: Chris Luken

Hospitality Management blaast dit jaar dertig kaarsjes uit. Dat mag gevierd worden en dat doen we dan ook uitgebreid! Iedere week publiceert de redactie een verhaal uit vervlogen tijden op de website. Deze week Fletcher-oprichter Chris Luken. In 2010 sprak Hospitality Management met de 'self- ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: