Horecavergunning: van 28 tot 2.395 euro

19 februari 2013
Horecavergunning: van 28 tot 2.395 euro

Gemeenten blijven horeca als melkkoe gebruiken. Dat concludeert Koninklijke Horeca Nederland uit onderzoek waaruit blijkt dat het verschil tussen vergunningen uiteenloopt van 28 tot 2.395 euro.

KHN heeft aan de minister van Economische Zaken een brandbrief gestuurd om deze wildgroei aan kosten voor horecaondernemers te beteugelen. "De overheid wil de lastendruk voor ondernemers verlagen en toch blijkt het mogelijk dat de kosten weer meer stijgen dan de inflatie: dat is zeker in deze tijden onverantwoord", aldus Lodewijk van der Grinten, algemeen directeur van KHN in een reactie op de website van de branchevereniging.

*Grote verschillen, maar alles wordt duurder*
De meeste gemeenten voeren jaarlijks een tariefsverhoging door voor hun vergunningen en belastingen. In 2012 bedraagt het gemiddelde stijgingspercentage ten opzichte van 2011 voor een Drank- en Horecawetvergunning 7,5%, waardoor deze in 2012 gemiddeld € 286 kost. Voor een exploitatievergunning bedraagt deze stijging 5,8% (naar € 220) en voor een terrasvergunning 6,5% (naar € 115). Het totaalpakket van deze vergunningen is met 6,2% in prijs gestegen tot gemiddeld € 449. Precariobelasting op een horecaterras kost gemiddeld 2,2% meer dan in 2011 en komt op € 1.708 per jaar voor een terras van 50 m². Het tarief voor het wisselen van een leidinggevende steeg met 5% naar € 127.

*Uiteenlopende tarieven*
Evenals in vorige jaren passen gemeenten zeer uiteenlopende tarieven toe voor de vergunningen. Zo kost het totale vergunningenpakket (Drank- en Horecawetvergunning, exploitatievergunning en terrasvergunning) in de duurste gemeente € 2.395 (Het Bildt in Friesland) en in de goedkoopste € 28 (Rijnswoude in Zuid-Holland).

*Verschil per vergunningsoort*
Hoewel deze verschillen voor een deel voortkomen uit een verschil in het aantal vereiste vergunningen zijn de tariefsverschillen tussen de gemeenten aanzienlijk. Ook per vergunning komen dit soort uitersten voor: een Drank- en Horecawetvergunning kost tussen € 28 en € 1.763, een exploitatievergunning tussen € 8 en € 1.424 en een terrasvergunning varieert in tarief van € 8 tot € 1.981.

*Precario 'hardloper'*
De CaféKrant onderzocht onlangs als dat van alle gemeentelijke vergunningen "de verwachte opbrengst uit precario dit jaar het meest is toegenomen":http://www.decafekrant.nl/nieuws/precario-opbrengsten-meest-gestegen-13619/.

"Download het onderzoek van KHN":http://www.lunchroom.nl/nieuwspdf/e9bb10f2bc95f064c484ca29667eafaa.pdf.

~Frank Lindner~

Overig nieuws