Advertorial: Voorkom legionella

29 september 2015 |
Advertorial: Voorkom legionella<

De kwaliteit van het drinkwater is voor bezoekers en medewerkers van horecabedrijven een vanzelfsprekendheid. Maar hoe vanzelfsprekend is
die kwaliteit eigenlijk? Regelmatig lees je over legionellabesmettingen in onder meer hotels, bed & breakfasts, (mini)campings, bungalowparken en jachthavens. Als eigenaar van zo’n bedrijf probeer je alles goed te regelen. De techniek helpt daarbij een handje. En zelfs als het mis dreigt te gaan, kunnen enkele technische ‘ingrepen’ voor verbetering zorgen.

5851 gevallen
Volgens een eerder dit jaar verschenen rapport van de European Legionnaires’ Disease Surveillance werden in 2013 binnen de 28 EU-lidstaten maar liefst 5.851 gevallen van veteranenziekte genoteerd. Nederland was samen met Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk goed voor 83% van alle gemelde gevallen. Volgens een publicatie van Inspectie Leefomgeving en Transport (IL&T) lopen in Nederland ieder jaar honderden mensen een besmetting op met de legionellabacterie. Meestal is dat in de vorm van een ernstige longontsteking maar helaas overlijden er ook enkele tientallen patiënten. Bovendien houden velen chronische klachten aan hun legionellabesmetting over. Dergelijke besmettingen kunnen meestal worden voorkomen. De techniek helpt daarbij een handje.

Wat is legionella?
Legionellabacteriën leven in kleine aantallen in de bodem en in (drink)water. De bacterie vormt een probleem als deze kan uitgroeien tot grote aantallen. Dit is vooral het geval in water met een temperatuur tussen 20 en 50°C, in water dat stilstaat (bijvoorbeeld in leidingen die weinig gebruikt worden) en als er een slijmlaag (biofilm) en voedingsstoffen zoals ijzer in een watersysteem aanwezig zijn. Mensen die worden besmet met legionellabacteriën kunnen een ernstige longontsteking (de veteranenziekte) krijgen. Besmetting vindt plaats via het inademen van de bacterie in zeer kleine druppeltjes water die door verneveling van water in de lucht kunnen komen. Bijvoorbeeld bij het douchen.

Wat kunt en moet u doen?
Om legionellabesmetting in ondermeer horecabedrijven te voorkomen, moeten deze bedrijven sinds een paar jaar over een legionella-beheersplan beschikken. Het beheersplan kan niet los worden gezien van een aantal stappen die de ondernemer zelf kan zetten.

? Zorg voor een actuele risicoanalyse door in kaart te brengen waar de legionellabacterie in de drinkwaterinstallatie kan (gaan) groeien.

? Zorg niet alleen voor een plan met maatregelen om de risico’s te beheersen, maar voer de maatregelen ook volgens het beheersplan uit.

? Houd daarbij voor iedere beheersmaatregel een logboek bij. Met het logboek dat zo ontstaat, kunt u aantonen dat u de betreffende beheerstaken heeft uitgevoerd.

? Voer naast de wettelijk verplichte watermonstername regelmatig controles uit. Minder tijdrovend zijn de oplossingen de installatietechniek hiervoor biedt.

? Meld normoverschrijdingen van legionella in drinkwater en licht in dat geval in samenwerking met de IL&T en GGD uw klanten en gebruikers in.

Slimme installatietechniek
De gebruikelijke aanpak om groei van legionellabacteriën in het drinkwatersysteem te voorkomen, is thermisch beheer: het koude water moet koud genoeg blijven (< 25°C), het warme water moet warm genoeg blijven (> 60°C) en er moet voldoende doorstroming zijn. Om legionellabesmetting te voorkomen, kiezen veel horecaondernemers er daarom voor om te werken volgens een spoelprotocol. Voor niet veelgebruikte tappunten is er dan vaak een spoellijst, waarbij kranen, douches en toiletten handmatig open worden gezet om deze te laten doorlopen. Bij wat grotere horecaondernemingen zal zo’n spoelprotocol al snel het nodige werk met zich meebrengen. Daar komt nog eens bij dat er door het preventief spoelen ook veel kostbaar drinkwater verloren gaat. Er zijn dan ook slimmere oplossingen denkbaar.Viega biedt oplossingen
Een bedrijf als Viega dat actief is in de installatietechniek biedt oplossingen om drinkwaterinstallaties zodanig te ontwerpen en uit te voeren dat de drinkwaterkwaliteit gegarandeerd is: koud blijft koud, warm blijft warm en de doorstroming is voldoende. Met de producten zijn zelfs oplossingen mogelijk voor situaties waarin een legionellabesmetting heeft plaatsgevonden en aanpassingen van de installatie nodig zijn.

Totale installatie
Uitgangspunt is echter totale installatie; bij de aanleg hiervan moet al rekening worden gehouden met mogelijke risico’s en maatregelen om deze installatietechnisch te beheersen of te voorkomen. Doorstromend installeren vormt daarbij de basis. Dat betekent dat wastafel, douche en toilet aan elkaar worden gekoppeld en het meest gebruikte tappunt aan het eind van de leiding wordt gepland. De bezoeker die zijn hotelkamer bezoekt en als eerste naar het toilet gaat, zorgt er zo voor dat de leidingen direct worden doorgespoeld. Een paar meter extra buisleiding tijdens de bouw, beperkt de risico’s en voorkomt onnodig waterverlies door langdurig te spoelen. Zeker in hotels, waar de verschillende hotelkamers op één verdieping met elkaar kunnen worden gekoppeld, kunnen zo flinke verbeteringen en voordelen worden geboekt.

Automatisch doorspoelen
Slimmer nog zijn de bedieningsplaten voor de wc waarmee automatisch de leidingen in een kamer worden doorgespoeld wanneer deze een tijdje niet wordt gebruikt. De platen zijn individueel te programmeren zodat nauwkeurig kan worden ingesteld wanneer en hoeveel water er wordt gespoeld. De bedieningsplaat heeft zelf in de gaten of er water wordt gebruikt. Is dit langere tijd niet het geval, dan wordt automatisch de drinkwaterleiding ververst.

Ook voor bestaande situaties
Veel bestaande horecabedrijven doen er alles aan om legionellabesmetting te voorkomen. Desondanks kan de kans op een besmetting nooit voor 100% worden uitgesloten. Zeker niet wanneer de bestaande installatietechniek hier niet in voorziet. Mocht de besmetting zich voordoen, dan is het zaak om de installatie vervolgens zodanig aan te passen en voor de toekomst te verbeteren.

Met enkele aanpassingen van de leidinginstallatie kan deze (vaak ook nog achteraf) doorstromend worden uitgevoerd. Daarmee wordt bij toekomst gebruik van een tappunt de volledige leidinginhoud ververst. Een insteekpershuls kan daarnaast worden ingezet om doorspoeling in tappunten die weinig worden gebruikt, te ‘forceren’. Zo’n insteekbare pershuls heeft een venturi-werking. Zodra in de leiding water wordt afgetapt, verplaatst het volledige leidingvolume zich en wordt de leiding geheel ververst.

Meer informatie: www.viega.nl/Drinkwater

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Hotelier Gijs Hendrikx: ''Ik betaal huur op basis van bezetting. Dat heeft me gered!''

“Hee, met Gijs!” Ik moet even nadenken, maar dan valt het kwartje. Het is Gijs Hendrikx, de veelbelovende en succesvolle hotelier uit Venlo die mij belt. “Ik bel je even om te vertellen hoe het hier in Venlo allemaal is gegaan tijdens de coronacrisis. Volgens mij mag ik mij in de h...

Interview
Ambities bij hotel blooming in Bergen ''Een Bib Gourmand zou geweldig zijn''

Dit interview is onderdeel van het drieluik ‘Hotellerie aan de Noordzeekust geportretteerd’. Twee weken geleden publiceerden we deel 1, het interview met Syrco Bakker, tweesterrenchef van Pure C, onderdeel van Strandhotel Candzand-Bad. Vorige week volgde deel 2: het interview met Mariann...

Onderwijs Ondernemen
Deze hotelprofessionals zijn klaar voor het post-corona tijdperk

Blije gezichten van hotelprofessionals. We vonden het wel weer eens tijd om met iets positiefs te komen. Op de foto zie je de cursisten die met goed gevolg de Revenue Management training - aangeboden door HM Academy, met als trainer Stan Josephi - hebben afgerond. Kansen pakken Ondanks de rece...

Hotelbouwplannen Achtergronden
Hotel de Heerlickheijd van Ermelo heeft een compleet nieuwe fitness

Hotel de Heerlickheijd heeft geïnvesteerd in een compleet nieuwe fitness. Gasten van het hotel en inwoners van en rondom Ermelo kunnen aan de slag met de gloednieuwe apparatuur en gewichten om optimaal te werken aan hun conditie en gezondheid. De Wellness & Fitnessclub wordt aanstaande zate...

Toerisme Coronacrisis
Helft minder Nederlanders op vakantie in maart 2020

In maart 2020 gingen er 1,7 miljoen Nederlanders minder op vakantie dan in dezelfde maand van 2019. Dit is een daling van ruim 50 procent. Over het eerste kwartaal van 2020 is de daling 18 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2019. De daling geldt voor zowel vakanties in het buitenland a...

Achtergronden Coronacrisis
Hoteliers.com organiseert eerste drive-in masterclass

Deze week organiseerde Hoteliers.com, leverancier van commissievrije boekingssoftware voor hotels, een uniek evenement voor haar klanten. Bij Hotel Ernst Sillem Hoeve in Den Dolder was een gedeelte van het parkeerterrein omgetoverd tot een drive-in bioscoop en op het scherm presenteerde Hoteliers.c...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: