Een gespreid bedje

Auteur: Redactie
20 september 2009
Een gespreid bedje

Een overnachting – het woord zegt het al – draait voornamelijk om de nacht en dus het bed. Maar er wordt niet alleen geslapen in een hotelbed: 31 procent van de zakelijke gasten eet wel eens op bed en 38 procent gebruikt de slaapplaats ook als werkplek. Een schone taak is dus weggelegd voor de textielverzorgers.

Voordat we overgaan op hotelslapen en de betekenis van bedlinnen, een woord vooraf over hotelbedden. Aan het aantal gevulde dan wel lege bedden kan men namelijk globaal aflezen hoe het met een hotel gesteld is. ‘Een aanslag is gelijk aan jarenlang lege hotelbedden,’ kopte de Volkskrant boven een artikel over onveilige vakantielanden. Wanneer een regio oorlog voert – of een griep verspreidt – is de toeristische sector inderdaad een van de eerste die zijn koffers kan pakken.

Daartegenover staat een groot evenement. Zo wil Amsterdam de Olympische spelen 2028 organiseren. Onlangs verscheen er een notitie waarin mogelijke locaties werden omschreven. Ook schetst de gemeente daarin tien ambities over de ruimtelijke ontwikkeling van de stad, waaronder de groei van het toerisme. Hiervoor zijn volgens de gemeente tot 2015 minstens negenduizend extra hotelbedden nodig. Daarbij wil de hoofdstad inzetten op de ontwikkeling van de haven. Een tweede terminal voor cruiseschepen moet in 2020 klaar zijn. Ook in Londen zien we een dergelijke ontwikkeling met de Zomerspelen 2012 in het vooruitzicht. Iedereen zoekt een goede uitvalbasis uiteraard zo dicht mogelijk bij het stadion. Rotterdam snoept alvast mee op de verwachte bezetting, de stad fungeert als trainingskamp voor landenploegen. Tevens heeft Rotterdam aangegeven dat Londen maar 1 uur vliegen is vanaf Rotterdam Airport en dat de hotels in Rotterdam goedkoper zijn…

Kiezen als Goudlokje

Hotels hebben de laatste tien jaar op het gebied van slaapkwaliteit een grote sprong voorwaarts gemaakt. Hotelbedrijven investeerden massaal in bedden; niemand kon achterblijven. Er was op een gegeven moment zelfs sprake van om binnen de hotelclassificatie speciale normen te stellen voor gewicht- en/of kwaliteitsklassen van het linnen. Later is daarvan afgezien, omdat dit voor complicaties zou zorgen in de Europese wetgeving. Maar dat er over nagedacht wordt, zegt wel iets over de belangstelling voor hoogwaardig textiel. Ook gasten zijn bereid meer te betalen voor kwalitatief goed linnen en een goede matras. Want hoewel hotels hun uiterste best doen, wordt het comfort van de bedden nog te vaak als slecht ervaren. Aan diverse wensen tegemoetkomen en de gast zelf het bedcomfort laten bepalen, is hierbij het antwoord.

Er is een aantal hotels waar reizigers zelf hun slapen bepalen. De hotelketen NH heeft een aantal jaren geleden het NH Pillow Menu geïntroduceerd, waarbij gasten kunnen kiezen uit verschillende hoofdkussens. Ook vindt de gast steeds vaker twee kussens op het bed: een stevige en een zachtere variant. Zelf kiezen wordt erg gewaardeerd. Zo stelde een veelvuldig zakenreiziger voor om ook de matrassoort zelf te bepalen. Als Goudlokje kon hij dan een keuze maken uit drie hotelbedden in de categorie: zacht, middelhard en hard. Vooralsnog is er in Nederland geen dergelijk programma gelanceerd.

Een matras is van essentieel belang, maar ook linnen en de opmaak van het bed – hier komen de textielverzorgers weer om de hoek kijken – worden steeds meer op waarde geschat. Egyptisch (eco)katoen is het volgens textielspecialisten helemaal. Het staat bekend om zijn gladde en zachte aanraking. Dit in tegenstelling tot organisch katoen. Dat is vrij stug en daarom onbewerkt nog niet geschikt voor hotelbedlinnen. Een laken van bamboevezels is ook al enige tijd op de markt, maar dat is te teer om veelvuldig te wassen. En hotellinnen gaat nogal eens door de wastrommel.

Geruisloos rollen

Linnen en bewassing behoort tot de 'core business' van een hotel, want iedere gast verwacht een schone kamer en een smetteloos bed. Niet ongegrond, want een hotel is wettelijk verplicht om zijn gasten een hygiënische slaapplek te bieden. Om alles tiptop in orde te houden, wordt de housekeeping vaak uitbesteed aan een schoonmaakbedrijf. Niet altijd zit hier ook de bewassing bij in. Weer een andere partij zorgt ervoor dat het linnen kraakhelder is. In de toekomst zullen deze twee schoonmaakspecialismen steeds meer in elkaar overgaan. De combinatie van verschillende disciplines is praktisch en vaak kostenbesparend.

Om het linnentransport efficiënter te organiseren, kunnen met de textielverzorger afspraken worden gemaakt over de belading van de containers, bijvoorbeeld per afdeling. Daar kan het worden overgeslagen op hotelwagens die de housekeepers meenemen bij de verschoning van de hotelkamers. Dit voorkomt onnodige logistieke problemen. Veel hotels beschikken over weinig ruimte voor de opslag en overslag van linnengoed, vooral op verdiepingen. In nieuwbouw wordt hier wel rekening mee gehouden, maar in een historisch gebouw is de linnenkamer toch vaak een klein kamertje achteraf. Dit terwijl ieder groot hotel baat heeft bij een goed verlichte en geluchte ruimte met voldoende schappen voor bad- en bedlakens. Per verdieping of veertig kamers moet er een grote ruimte beschikbaar zijn.

Wanneer op iedere verdieping een linnenkamer aanwezig is, zal dit ziekteverzuim voorkomen, omdat onnodig linnentransport tussen de vloeren wordt vermeden.

Iets anders om rekening mee te houden, zijn de breedte van de hotelgangen en deuren. De linnenkar moet hier goed doorheen kunnen en niet te veel in de weg staan. Ook moeten de trolleys goed over de vloerbedekking kunnen rollen.  De hotelwagen moet zich geruisloos en onopvallend door de gangen verplaatsen. De kar wordt dagelijks voortgeduwd, dus enige aandacht voor dit gebruiksvoorwerp is niet onbelangrijk. Het moet groot genoeg zijn om voldoende schoon linnen op te slaan, het liefst voor een hele verdieping. Ook moet de wagen ruimte bieden om andere materialen te vervoeren. Denk aan schoonmaakmiddelen, guest supplies en vuile was. 

En wanneer het bedje is gespreid, de gast neerstrijkt en het bed de volgende morgen woelig achterlaat, begint hele liedje weer van voor af aan. Een hotelbed blijft slechts een overnachting, maar wel een die een duidelijk oordeel achterlaat.

HM302009

Overig nieuws