Girale euro: ook uw zaak?

13 november 1997 | Redactie

Er is al veel gezegd en geschreven over de euro. Eén van de meest actuele vragen is: wanneer krijgt mijn bedrijf ermee te maken? Per 1 januari 1999; ergens tussen 1999 en 2002; pas vanaf 2002? Omdat het voor de Euro Info Centra niet eenvoudig was om op die vraag een concreet antwoord te geven, hebben zij de 'Eurotest' ontwikkeld.

 

De Centra zijn opgericht door de Europese Commissie; zij geven voorlichting over onder andere de euro. Met behulp van de Eurotest kunt u bepalen of de euro op korte termijn veranderingen voor uw bedrijf teweeg zal brengen.

Kijk of de onderstaande uitspraken op uw onderneming van toepassing zijn. Elke 'ja' levert u 2 punten op; elke 'enigszins' 1 punt; elke 'nee' 0 punten.

*Wij importeren en exporteren in verschillende valuta.
*Wij maken regelmatig gebruik van Europese banktransacties.
*Onze afnemers zijn voornamelijk eindgebruikers.
*Wij maken veel gebruik van de prijsverschillen binnen de EU.
*De prijstransparantie van de ’euromarkt’ is een belangrijk onderdeel van onze lange termijn strategie.
*Onze automatiseringssystemen kunnen geen bedragen met meer dan twee decimalen verwerken.
*Onze afnemers en toeleveranciers zullen reeds voor 2002 omschakelen op de euro.
*Ons betalingsverkeer gaat veelal in ECU’s.
*Onze concurrenten zijn op tijd klaar om euro’s te verwerken.
Score: ..

Bron: Nationale euro checklist van de Nederlandse Euro Info Centra,  tel. (030) 236 84 57

 

0 punten: uiterlijk vanaf 1 januari 2002 zal de euro uw bedrijfsproces beïnvloeden. Zorg ervoor dat uw organisatie vanaf die datum klaar is voor de girale en de chartale euro.

1-9 punten: tussen 1 januari 1999 en 1 januari 2002 zullen zich steeds meer veranderingen voordoen in uw bedrijfsproces door de komst van de euro. Tref tijdig voorbereidingen.

10-18 punten: al vanaf 1 januari 1999 zal de komst van de euro uw bedrijfsproces veranderen. Zorg ervoor dat u vóór die datum klaar bent met de voorbereidingen en aanpassingen.

 

Europese Unie

In de Europese Unie (EU) werken vijftien landen samen. De lidstaten van de EU zijn: Frankrijk, Duitsland, Italië, België, Nederland, en Luxemburg (allen sinds 1952); Groot-Brittannië, Denemarken en Ierland (allen sinds 1973); Griekenland (sinds 1981); Spanje en Portugal (beiden sinds 1986); Finland, Zweden en Oostenrijk (allen sinds 1995). De Europese Unie telt ongeveer 380 miljoen inwoners.

 

Meer informatie

Het Bedrijfschap Horeca & Catering brengt de Nieuwsbrief euro uit. Deze is bedoeld om de bedrijfstak horeca, contractcatering en recreatie op de hoogte te houden van de ontwikkelingen rond de euro. De Nieuwsbrief verschijnt vier keer per jaar. U kunt de Nieuwsbrief aanvragen bij de Informatieservice Horeca & Catering, tel. (079) 368 07 07. Internet: http://www.bedr-horeca.nl.

Het Nationaal Forum voor de introductie van de euro bestaat sinds begin 1996. Daarin zijn organisaties vertegenwoordigd die veel werk moeten verrichten om de omschakeling van de gulden op de euro soepel te laten verlopen. Het betreft bijvoorbeeld de banken, het bedrijfsleven, het verzekeringswezen, de overheid en de consumentenorganisaties. Tel. (06) 83 92 (44 cent per minuut). Internet: http://www.euro.nl.

 

Andere interessante Internetsites over de euro zijn:

BNG Eurolijn, http://www.bng.nl/bng/euro

Fortis Eurodesk, http://www.nl/fortis.com/euro

Euro Infodesk Rabobank, http://rabobank.info.nl/euro

Eurodesk ABN AMRO Bank, http://abnamro.nl

Euro Info Centre (Nederland), http://www.euroinfo.nl

HM30JAAR HM301997

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Branded Content
Hotelgasten in 2021 willen gemak en ultiem relaxen 

In veel branches laat de huidige pandemie zijn sporen achter: ‘het oude normaal, het nieuwe normaal’… Eén ding is zeker: de veranderingen en verschuivingen zijn nog iedere dag voelbaar. Zo ook in de wereld van de hotelier. Voorheen was een hotelbezoek veelal verbonden aan h ...

Achtergronden
Jonge Honden: Mark Welbers kijkt vooruit met Banks Mansion Amsterdam

Op jonge leeftijd een hotelonderneming runnen, het is niet veel mensen gegeven. Ondernemen is vallen en opstaan, fouten maken en groeien. In de serie Jonge Honden portretteert Hospitality Management jonge hoteliers. Dit keer Mark Welbers (34) general manager van het Banks Mansion in Amsterdam. Een m ...

Jantiene Berg
Column Jantiene Berg: Een leven lang leren

Sinds ik zes maanden geleden het decor van de hotellerie verruild heb voor het podium van het mbo-onderwijs is ‘een leven lang leren’ mijn nieuwe mantra. In mijn vroegere rol als gastvrouw en eigenaresse van een urban boutique hotel wist ik exact welke beleving ik onze gasten mee wilde g ...

Achtergronden
Stelling van de maand april: de uitslag

De hele maand april stond de stelling van de maand op de website van Hospitality Management. De stelling luidde: 2022 wordt noguitdagender dan 2021. Daar was 69,9 procent het mee eens. 31,1 procent gaf aan het niet eens te zijn met de stelling De nieuwe stelling van de maand luidt: De overheid lo ...

Hotel Exploitatiemodellen uitgelegd

Rob van Ginneken (Breda University of applied sciences) verzorgde een update van zijn in 2018 door Hospitality Management gepubliceerde Whitepaper ‘Hotel Exploitatiemodellen’. De belangrijkste ontwikkeling sindsdien: niet alleen hotelconcepten, maar steeds vaker ook de achterliggende exp ...

Hotelbouwplannen Hotelketens
Hotel & Convention Center in The Dutch Mountains, Eindhoven

De Nederlandse hotel- en congresketen Postillion Hotels, ontwikkelaar Lingotto en initiatiefnemer The Mountains Corporation werken samen aan de realisatie van een Hotel & Convention Center in The Dutch Mountains, dat eind 2025 opent in Eindhoven. The Dutch Mountains wordt een prestigieus en duur ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: