Het concurrentiebeding in tijdelijke arbeidsovereenkomsten

20 maart 2015
Het concurrentiebeding in tijdelijke arbeidsovereenkomsten

Eerder hebben we u geïnformeerd over de Wet Werk en Zekerheid. Deze wet regelt onder andere dat in arbeids-overeenkomsten voor
bepaalde tijd die op of na 1 januari 2015 worden gesloten geen concurrentiebeding meer kan worden opgenomen, tenzij dit beding noodzakelijk is vanwege zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen. Concurrentiebedingen in al lopende tijdelijke contracten blijven geldig. Kortom, indien een werkgever vanaf 1 januari 2015 in een tijdelijke arbeidsovereenkomst een concurrentiebeding wil opnemen, dient hij schriftelijk te motiveren welke (zwaarwegende) belangen opname van het concurrentiebeding noodzakelijk maken en waarom.

~Foto: Karin van Zijtveld (links) en Charlotte Buijsman~

*Nietig verklaren*
Als deze motivering in de arbeidsovereenkomst ontbreekt, is het concurrentiebeding nietig (niet geldig). Als de motivering wel is opgenomen, kan de kantonrechter het beding vernietigen als hij het beding toch niet noodzakelijk acht met het oog op de door de werkgever vermelde belangen. Ook kan de kantonrechter het beding (geheel of gedeeltelijk) vernietigen als de werknemer volgens de rechter te zeer wordt benadeeld door het concurrentiebeding, afgezet tegen het belang dat de werkgever heeft bij handhaving van het beding.

Het bovenstaande geldt ook voor het relatiebeding, nu de rechter dat als een vorm van het concurrentiebeding beschouwt.

*Gemotiveerde concurrentiebedingen*
Concrete voorbeelden van goed gemotiveerde concurrentiebedingen die de toets van de kantonrechter doorstaan, zijn er nog niet. In de praktijk zal deze wetswijziging echter betekenen dat alleen een concurrentiebeding is toegestaan in arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd voor de (hogere) posities waarin werknemers voor het uitoefenen van hun functie snel over bedrijfsgevoelige, geheime informatie komen te beschikken. Hierbij kan worden gedacht aan werknemers in belangrijke marketing of sales posities.

*Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd*
Als u toch een concurrentiebeding wilt opnemen maar de kans groot acht dat de toets van het zwaarwichtig belang niet wordt doorstaan, kunt u overwegen een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd met een concurrentiebeding aan te bieden. Hoewel ook in dat geval het concurrentiebeding kan worden vernietigd als de werknemer volgens de rechter te zeer wordt benadeeld door het concurrentiebeding, vindt niet eerst de zware toets plaats van het zwaarwegend bedrijfsbelang. Bij het aannemen van nieuw personeel is van belang hierin een afweging te maken. Als toch wordt gekozen voor een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met een concurrentiebeding, zal het zwaarwegend belang goed schriftelijk moeten worden gemotiveerd.

~Karin van Zijtveld en Charlotte Buijsman, "Advocatenkantoor Boekel de Neréé N.V.":http://www.boekel.com/~




Overig nieuws