Samen staan we sterk

11 februari 1998 | Redactie

De titel van dit verhaal is zo oud als de weg naar Kralingen, maar hij heeft nog steeds ontzettend veel waarde. Op landelijk niveau beleven wij dat als brancheorganisatie dagelijks. De Sectie Hotels heeft daarom in haar beleidsplan een heel belangrijke rol toebedeeld aan de diverse commerciële en niet-commerciële samenwerkingsverbanden die de sector rijk is. Het contact leggen met samenwerkingsverbanden - en het onderhouden van die contacten - staat hoog op de prioriteitenlijst van het bestuur.

Er zijn prachtige voorbeelden te vinden van hoe hôteliers zich op locaal niveau inspannen om tot een gezamenlijk beleid te komen: HOSTA in Maastricht; vier- en vijfsterrenhotels in Den Haag; drie-, vier- en vijfsterrenoverleg in onze hoofstad. Bij elk van deze verbanden wordt op diverse gebieden (marketing, sales, inkoop, ...) samengewerkt. In veel gevallen worden ook bezettingscijfers en dagomzetten vergeleken. De resultaten die men boekt zijn vaak indrukwekkend.

Een uniek gezelschap

Wat helaas wel opvalt, is dat de verbanden voornamelijk bestaan uit drie-, vier- en vijfsterrenhotels. Eén- en tweesterrenbedrijven zijn vaak wat moeilijker warm te krijgen voor het opstarten van een gestructureerde samenwerking. Aan de ene kant is dit begrijpelijk (men heeft binnen kleine bedrijven vaak weinig tijd voor vergaderingen); aan de andere kant is het te betreuren dat men geen tijd vrijmaakt voor onderling overleg, omdat er veel voordelen te halen zijn uit samenwerking. Een goed voorbeeld hiervan is de Stichting Familiehotels.

Het was dan ook een verademing dat we een uitnodiging kregen voor de vergadering van een 'divers' samenwerkingsverband uit het Limburgse Houthem. Op zich is de samenstelling van dat gezelschap uniek te noemen. Naast het prachtige Chateau St. Gerlach van de heer Oostwegel (verreweg het grootste hotel in Houthem), ligt het kleine, gemoedelijke hotel van de heer en mevrouw De la Haye. Samen met alle andere hotels uit Houthem (totaal acht) en onder voorzitterschap van de heer De la Haye, hebben deze hotels een samenwerkingsverband opgestart. Het was prachtig te mogen meemaken hoe enthousiast deze ondernemers bezig zijn met het op de kaart zetten van deze kleine voorstad van Valkenburg. Zij hebben veel fraaie plannen voor de toekomst, maar zij hebben ook al veel bereikt: een duidelijke aanduiding bij de snelweg bijvoorbeeld, en een eigen homepage op het internet (XS4all.hotelsx8).

Lonend

De moraal van het verhaal is: ga eens met uw collega’s rond de tafel zitten en praat eens over de gezamenlijke kansen en over de bedreigingen waar iedereen mee te maken heeft. Denk niet dat dit soort overleg alleen is weggelegd voor de grotere bedrijven met drie of meer sterren. Samenwerking kan voor alle bedrijven lonend zijn. Het doorverwijzen van gasten bij een 'full house'; het inspelen op lokale publieksevenementen - al dan niet in samenwerking met de lokale VVV en/of middenstand -, het overleg met de lokale overheid over bijvoorbeeld toeristenbelasting; het bespreken van beleids? en aandachtpunten; het doorgeven van lokale beleidspunten aan het landelijk sectorbestuur; ... Samen gaat het veel beter.

Mocht u reeds een dergelijk verband hebben opgericht, of denkt u er over om dit te gaan doen, maak dat dan kenbaar bij de Sectie Hotels van Koninklijk Horeca Nederland. De mensen binnen de Sectie kunnen u helpen met het leggen van contacten; zij kunnen u ook verder ondersteunen.

Auteur: Hans van der Kooij

HM30JAAR HM301998

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: ben jij al 'coronaproof' ingericht?

Na een verplichte sluiting van 10 weken mag de horeca aanstaande maandag dan eindelijk weer open. Terrasstoelen worden uit het plastic gehaald, tapsystemen worden schoongemaakt en alle reserveringen worden keurig in tabellen opgenomen. De horeca is klaar voor een herstart. Hoewel de mogelijkheden...

Opening Coronacrisis
Grootste terras van Hoofddorp klaar voor heropening

Het grootste terras van Hoofddorp bij het Novotel Amsterdam Schiphol Airport opent op 1 juni weer haar deuren. General Manager Floris Licht hoopt vooral dat locals het terras vanaf deze dag weer weten te vinden. Novotel Amsterdam Schiphol Airport heeft een prachtig terras, waar tot wel zeventig m...

Economie Coronacrisis
Horeca al in eerste kwartaal zeer zwaar getroffen door de crisis

De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De omzet nam in het eerste kwartaal van 2020 met 14 procent af ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dit was de eerste omzetdaling in 7 jaar tijd. Het volume, de voor...

Faillissement Coronacrisis
Hotel Stroom Rotterdam failliet

Hotel Stroom in Rotterdam is failliet ten gevolge van de coronacrisis. De hoge vaste lasten en het wegvallen van inkomsten hebben ertoe geleid dat het hotelbedrijf van Edwin van der Meijde en Jantiene Berg een faillissement heeft moeten aanvragen. Van der Meijde is eveneens eigenaar van het Rotte...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Verzekeraar moet coronaschade Frans restaurant vergoeden

Over het algemeen wordt schade als gevolg van de coronamaatregelen niet gedekt door verzekeraars, maar een Franse rechter heeft bepaald dat een restaurateur recht heeft op compensatie door verzekeraar Axa. Stéphane Manigold heeft in de regio Parijs vier restaurants, waar 52 werknemers in d...

Blog Coronacrisis
"Op een feestdag de horeca weer open, wie bedenkt zoiets?"

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; we bellen hem geregeld op om met hem de situatie te bespreken. In dit hoofdstuk ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: