Werkgroep kleine hotels

11 juni 1999 | Redactie

Onze vereniging groeit gestaag. De groei is naar rato over de zes sectoren (hotels, restaurants, ijsfrica, discotheek? zaalbedrijven, café?bar bedrijven en Chinees?Indische bedrijven), hetgeen betekent dat ook onze sector groeit.

Wij hopen binnenkort het 1700e lid te verwelkomen. Steeds meer hôteliers zien het voordeel van het deelnemen aan een netwerk. Dat is logisch, want het levert daadwerkelijk (financieel) voordeel op. Als we kijken naar de participatiegraad binnen de diverse sterrencategorieën valt echter iets op. In de drie hoogste categorieën beweegt de participatiegraad zich tussen de 85% en de 100%; een goede score. Bij de één- en tweesterrenhotels ligt dit aanzienlijk lager: tussen de 45% en 65%.

Welke conclusie moeten we daaruit trekken? Doen we niet genoeg voor de kleine hotels? Dat is zeer zeker niet het geval; veel van onze activiteiten zijn juist zeer interessant voor hotels met minder dan twintig kamers. Hebben we een imagoprobleem bij deze groep ondernemers? Ondanks het feit dat we communiceren met alle leden, zou dit best het geval kunnen zijn. Een ondernemer die een klein hotel bestiert heeft dikwijls weinig tijd om  te lezen.

Het is een feit dat wij ook voor kleine hotels een toegevoegde waarde hebben. Juist daarom heeft het bestuur van de sector Hotels ervoor gekozen om een Werkgroep Kleine Hotels te formeren. Er is bewust gekozen voor de naam kleine hotels (maximaal twintig kamers) omdat er ook kleine drie- en viersterrenhotels zijn die we zo nog beter van dienst kunnen zijn. In sa­menwerking met Holland Hotels Hartverwarmend krijgt dit initiatief gestalte.

Eerst wordt in samenwerking met een tiental hotels een inventarisatie van de knelpunten ge­maakt. Deze zullen in volgorde van belangrijkheid aangepakt gaan worden. Op deze wijze hopen wij ons ‘product’ Koninklijk Horeca Nederland nog beter geschikt te maken voor alle hotels die Nederland rijk is.

Ook ondergetekende heeft behoefte aan ‘bijscholing’ in een klein hotel. Zelf heb ik alleen in de grotere hotels gewerkt (zoals Hilton Schiphol, Hilton Mainz en Grand Hotel Huis ter Duin). Om het andere deel van onze doelgroep beter te leren kennen, zal ik gedurende de zo­mermaanden een aantal dagen stage gaan lopen in twee of drie kleine hotels. Ik wil op deze wijze de extra kennis opdoen die noodzakelijk is om  meer te kunnen betekenen voor deze groep hôteliers. Letterlijk de handen uit de mouwen dus.

Auteur: Hans van der Kooij

HM30JAAR HM301999

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Economie
Horeca 22.00 uur dicht, maximaal dertig gasten binnen

De horeca is verplicht om vanaf dinsdag 29 september de deuren om 22.00 uur te sluiten. Vanaf 21.00 uur mag er niemand meer naar binnen. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 40 personen gelden voor bijeenkomsten. Daarbij ...

Economie Amsterdam Interview
Hoe komt Amsterdam uit de crisis? Reinier van Dantzig (D66) zoekt kwaliteitstoerist

Het contrast kán niet groter. Van een overvolle stad in 2019 naar een angstvallig stil Amsterdam in de zomer van 2020. Het massatoerisme verdween en de hotels in de hoofdstad blijven leeg. Terwijl het COVID-19 virus de hotellerie in zijn greep houdt, worden er plannen gesmeed om Amsterdam in ...

Economie KHN
KHN pleit voor extra steunmaatregelen

De snelle toename in het aantal besmettingen was de aanleiding voor een extra persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge vanavond. Het aantal coronabesmettingen blijft stijgen, het kabinet grijpt daarom landelijk keihard in. Opnieuw krijgt de horeca harde klappen. Aanvullend op de maa...

Achtergronden Tech
Horeca gebruikt relatief vaak online platformen

Circa 8 procent van de Nederlandse bedrijven met twee of meer werkzame personen gaf aan in 2018 online platformen te hebben gebruikt om hun goederen en diensten af te zetten. De belangrijkste redenen waren de toegang tot een grotere afzetmarkt (83 procent) en gemak (75 procent). Dit blijkt uit het o...

Economie
"Horeca 22.00 uur dicht, maximale groepsgrootte naar 30"

Tijdens de persconferentie van vanavond zal premier Mark Rutte bekendmaken dat de horeca iedere dag verplicht om 22.00 uur de deuren zal moeten sluiten. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. Dat geldt dus ook in restaurants. Daarbij wordt het personeel niet meegerekend. D...

Toerisme Coronacrisis
''Dit jaar 70 procent minder buitenlanders naar Nederland''

Het aantal buitenlanders dat dit jaar naar Nederland komt, ligt 70 procent lager dan vorig jaar. Bovendien gaan ongeveer 40 procent minder Nederlanders op vakantie in eigen land, waarmee het niveau van het toerisme terug op het niveau is van de jaren negentig, zo schetst het Nederlands Bureau voor T...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: