Airbnb en Amsterdam sluiten deal over illegale woningverhuur

Auteur: Jorien Slager
1 december 2016
Airbnb en Amsterdam sluiten deal over illegale woningverhuur

Amsterdam en Airbnb kondigen vandaag een unieke overeenkomst aan om de verantwoorde en duurzame vakantieverhuur van woningen te bevorderen en illegale hotels te bestrijden. Amsterdam introduceerde als één van de eerste steden ter wereld een innovatief beleid voor toeristische verhuur van woningen dat er tevens voor zorgt dat een woning een woning blijft. Onder de bestaande regels mogen Amsterdammers hun volledige huis maximaal 60 dagen per jaar verhuren. Amsterdam heeft onder meer hierover reeds in december 2014 een Memorandum of Understanding (MOU) met Airbnb afgesloten.

De nieuwe aanvullende afspraken zijn gericht op het aanpakken van illegale hotels en zorgen ervoor dat het verhuren van woningen op een rustige, eerlijke en veilige manier gebeurt. Dit nieuwe hoofdstuk tussen Amsterdam en Airbnb richt zich op vier prioriteiten voor vakantieverhuur in Amsterdam. De nieuwe overeenkomst gaat in op 1 januari 2017 en loopt tot en met 31 december 2018.

Woning is om in te wonen

De nieuwe afspraken tussen Airbnb en Amsterdam zijn uniek in Europa en zijn een voorbeeld voor steden overal ter wereld. Wethouder Laurens Ivens (Wonen): ‘Een woning is om in te wonen. Deze nieuwe overeenkomst met Airbnb is goed voor alle Amsterdammers: bewoners, buren, vakantieverhuurders en gasten. Met deze nieuwe overeenkomst laten we zien dat het samenwerken met platforms zoals Airbnb ons een nieuw en efficiënt wapen geeft in de strijd tegen illegale hotels.’

Goede partner voor de stad

James McClure, Airbnb General Manager Noord-Europa: ‘Amsterdam is een wereldleider voor de deeleconomie en een speciale stad voor Airbnb. We willen een goede partner zijn voor iedereen in de stad en zorgen dat de vakantieverhuur van woningen zich duurzaam en verantwoord ontwikkelt. De nieuwe afspraken zijn een voorbeeld voor de wereld en tonen aan hoe positieve resultaten kunnen worden bereikt wanneer beleidsmakers en Airbnb samenwerken op de gedeelde doelstelling om steden betere plaatsen te maken om in te leven, werken en te bezoeken.’

De vier prioriteiten:

Automatische limieten tegen illegale hotels
Airbnb introduceert nieuwe en geautomatiseerde limieten die ervoor helpen zorgen dat volledige woningen in Amsterdam niet meer dan 60 dagen worden verhuurd, tenzij verhuurders bevestigen dat ze de juiste vergunningen hebben om hun huis langer te mogen verhuren.

Nieuwe instrumenten voor verantwoorde vakantieverhuur
Airbnb introduceert een nieuwe dagteller op het host dashboard zodat verhuurders op een eenvoudige manier hun verhuuractiviteiten kunnen volgen. Daarnaast zal Airbnb haar neighbour tool promoten voor iedereen in Amsterdam die specifieke zorgen of klachten wil uiten over een verhuurde woning. Amsterdam introduceert daarnaast vanaf het voorjaar van 2017 een meldpunt voor overlast van illegale hotels dat dagelijks open is. Speciale interventieteams staan klaar om direct op pad te gaan na een melding. Ook starten Amsterdam en Airbnb een gezamenlijke campagne die gericht is op de verdere promotie van de lokale spelregels.

Transparantie maatregelen voor Amsterdam
Airbnb zal geaggregeerde informatie blijven delen over de effecten van vakantieverhuur. Airbnb werkt daarnaast, indien daartoe op geldige en bindende wijze wordt verzocht, mee met het verstrekken van persoonlijke gegevens. Amsterdam zal jaarlijks meer informatie over handhavingsacties delen.

Verantwoord vakantieverhuur naast Airbnb
Deze innovatieve samenwerking tussen Airbnb en Amsterdam is uniek in de wereld. Amsterdam streeft ernaar om vergelijkbare overeenkomsten te sluiten met andere woningverhuur platforms.

Voor de overeenkomst, zie: https://www.amsterdam.nl/bestuur-organisatie/college/individuele-paginas/lau-rens/persberichten/persberichten-2016/amsterdam-airbnb/

Overig nieuws