Blog Pim van het Reve: Subsidiemogelijkheden duurzaam bouwen en/of verbouwen

10 december 2018 | Pim van het Reve

23 november - Na een lezing over circulariteit binnen het MKB word ik aangesproken door een horecaondernemer; “Goedemiddag, schrijf jij niet die blogs over duurzaamheid op Hospitality Management?” “Dat klopt mevrouw”, antwoord ik. “Allemaal leuk en aardig hoor, dat omgaan met afval, duurzame bedrijfsstrategieën en een duurzaam F&B-concept, maar mijn hotel is gevestigd in een gedateerd pand. Ook ik wil graag mee in de duurzaamheidstrend, en ondanks dat ik weet dat het me in de toekomst rendement oplevert en de terugverdientijd (ROI) te overzien is, waar moet ik die investeringen van betalen?!” Dat is een interessante vraag en een mooi moment om in deze blog wat dieper te duiken in de wereld van subsidies.

Trends en ontwikkelingen

Voor Hospitality Management schreef ik verschillende blogs over duurzaamheid in de hotellerie. De wereld van duurzame - en circulaire - horeca blijft mij dagelijks boeien, zeker nu het steeds actueler wordt binnen de Nederlandse horeca en er steeds meer op ingespeeld wordt. Ik neem u graag mee in de trends en ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid in de hotellerie en houd u daarnaast op de hoogte van de laatste fase van de pre-opening van het U Parkhotel waar ik bij betrokken ben.  

Naar aanleiding van het in de inleiding genoemde gesprek ben ik de afgelopen weken in gesprek gegaan met verschillende professionals op het gebied van duurzame bouw en verbouw. Om een bestaand of nieuw pand te verduurzamen zijn investeringen, en daarmee ook vaak externe financieringen, nodig. Als Hotello merk je al snel dat het lastig is om aan te haken bij het jargon dat deze mensen te pas en te onpas op tafel gooien. Ik was, en ben, nog altijd van mening dat bij het zo duurzaam mogelijk maken van een bedrijf de kern ligt bij het veranderen van de mindset van de medewerkers. Het is goed dat er verschillende functionele toepassingen aanwezig zijn in je hotel, maar als je medewerkers vervolgens in de winter de kachels allemaal voluit aan laten staan, in de zomer de airco’s vergeten uit te zetten en overal de lampen laten branden, heb je er vrij weinig aan; een beter milieu begint niet bij een verbouwing maar bij jezelf en je medewerkers. Toch kwam ik erachter dat een bepaalde functionele basis een belangrijke bijdrage levert om duurzamer te kunnen ondernemen en uiteindelijk je energieverbruik/energiekosten aanzienlijk kunnen laten dalen.  

Energielabel

Heeft uw hotel al een door de overheid erkend energielabel? Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig uw pand is, deze wordt bepaald aan de hand van openbare gegevens over uw pand; oftewel het gemiddelde energieverbruik per maand. Na een recente wijziging van het bouwbesluit 2012 ligt op dit moment vast in de wet dat elk kantoor groter dan 100m2 moet beschikken over minimaal energielabel C in 2023 en vanaf 2030 zelfs minimaal energielabel A. Hoewel de wet op dit moment nog geen impact heeft op hotels, lijkt dit er in de nabije toekomst wel aan te komen. Het zou dus goed kunnen dat ook uw hotel in 2023 voorzien moet zijn van minimaal een energielabel C. Er zijn een aantal technieken die ervoor kunnen zorgen dat een pand energiezuiniger wordt, en dus een betere energielabel kan krijgen. Hiervoor zijn zowel op europees, nationaal als op gemeenteniveau verschillende subsidies beschikbaar, een aantal voorbeelden:

Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+)

De stimulering duurzame energieproductie is een exploitatiesubsidie voor duurzame energieproductie. Hiervoor kan in aanmerking gekomen worden bij de aanleg van zonnepanelen en/of windmolens bij uw hotel.

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

Subsidie voor de aanschaf van 'kleinere' apparaten zoals warmtepompen(deze kunnen uw centrale verwarming vervangen) en zonneboilers (warm water door middel van zonne-energie). Beide systemen hebben een aanzienlijke impact op de verlaging van uw energierekening.

Energie investeringsaftrek (EIA)

Fiscale regeling om investeerders te stimuleren om in duurzame en energiezuinige technieken te investeren. Voor deze regeling kan in aanmerking gekomen worden als het een specifieke investering is die een forse energiebesparing oplevert en dus uiteindelijk uw energielabel positief beïnvloedt.  Met de EIA kan een deel van de investeringkosten worden afgetrokken van de fiscale winst.

Milieu-investeringaftrek (MIA)

Investeringsaftrek die kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag op milieuvriendelijke technieken. Toepasbaar bij bedrijfsmiddelen waarin wordt geïnvesteerd die op de milieulijst staan.

Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)

Door het toepassen van de willekeurige afschrijving milieu-investeringen kan 75% van de investeringkostens worden afgeschreven. Dit kan op een zelf bepaald tijdstip en levert een liquiditeits- en rentevoordeel op.

Aan alle bovengenoemde subsidiëringen zitten nogal wat voorwaarden. Het is dan ook belangrijk dat, als u als hotellier aan de slag gaat met een verduurzaming van vastgoed, u uzelf goed inleest in de gewenste subsidie of desgewenst een adviseur inschakelt.

U Parkhotel

29 November 2018 – De laatste van drie 'Hard Hat Party’s' in het U Parkhotel staat op het programma - de van origine Amerikaanse traditie waarbij bouwvakkers, onder het genot van lekkere hapjes en drankjes, vieren dat hun bouwproject voltooid is. Waar in 2017 de  eerste 'schop in de grond ging' en gestart werd met de (duurzame) transitie van gebouw De Hogekamp, mag een kleine twee jaar later het resultaat er zijn. Mooi detail is dat het gebouw tijdens de transitie de sprong gemaakt heeft van energielabel G naar energielabel A. Door het toepassen van slimme maar bovenal duurzame technieken zoals stadsverwarming, isolatie en warmteterugwinning is het gebouw een stuk milieuvriendelijker geworden.

De inrichting van het hotel is in volle gang: de keuken is af, de audiovisuele middelen zijn geplaatst in de verschillende conferentiezalen en in alle 72 hotelkamers wordt de laatste hand gelegd aan de kastenwanden. Langzaam werken we met elkaar toe naar het moment van opening in februari, maar voordat het zover is eerst de nodige rondes proefslapen!

Lees via deze link alle blogs van Pim!

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Interview Longread
Leo Hollman: ''Al die nieuwe hotelkamers zijn funest voor de bezettingsgraad''

Grand Hotel Karel V is het meest iconische hotel van Utrecht, alhoewel pas in 1992 werd begonnen aan de grondige renovatie van het Rijksmonument dat daarvoor nog een in verval geraakt - en gekraakt - complex was. Hoe anders is het nu: alle 121 kamers worden dadelijk grondig gerenoveerd en qua statuu...

Personalia
Eric van der Heijden nieuwe General Manager resort Hof van Saksen

Bij resort Hof van Saksen in Drenthe, onderdeel van Landal GreenParks, is Eric van der Heijden benoemd tot General Manager. Hij volgt Roland Rozenbroek op, die zich per 1 mei a.s. gaat richten op hospitality-ondersteuning van nieuwe projecten en op uitbreiding van Hof van Saksen. Eric van der Hei...

Hotelbouwplannen
Nieuwbouw van hotel met 349 kamers in Hoofddorp

Voor een locatie op bedrijventerrein De President te Hoofddorp is door Trae Architect een duurzaam hotel ontworpen. Naast 349 kamers van wisselende grootte omvat het complex onder andere een receptie met lobby, ontbijtzaal, restaurant, bar, keukens, vergaderruimten, fitnessruimte en amusementsruimte...

Bezorgen Achtergronden
Open brief TheFork naar aanleiding van ophef uitzending Rambam

Naar aanleiding van de Rambam-uitzending van januari wil TheFork reageren op beschuldigingen die tijdens de uitzending werden geuit. Hierbij delen we deze brief van TheFork, waarin ook de werkwijze van KHN richting de media wordt bekritiseerd. Om een gedetailleerd en volledig beeld te kunnen sch...

Food Advertorial
Food Waste Challenge: Best Practice

Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Dit is maandag 13 januari bekend gemaakt tijdens de slotdag van de Food Waste Challenge op de Horecava. De Food Waste Challenge is een door Rabobank georg...

Hilton Hotelketens
Hilton lanceert nieuw merk: Tempo

Hilton heeft met Tempo een nieuw merk in de markt gezet. De Amerikaanse keten meldt echter nog niet wanneer het eerste Tempo-hotel zal openen. Inmiddels telt Hilton achttien merken, waaronder DoubleTree en Waldorf Astoria, zo lezen we op zakenreis.nl. Verenigde Staten Tempo richt zich op de jo...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: