Column Ewout Hoogendoorn: Distressed properties

Auteur: Ewout Hoogendoorn
Columns Ewout Hoogendoorn 10 maart 2022
Column Ewout Hoogendoorn: Distressed properties

“Heb je nog distressed properties voor me?” Je hoort er nog net geen gehijg bij, zoals van ‘De vieze man’ die Kees van Kooten speelde in de jaren tachtig. Direct na het begin van de crisis was het er een tijdje niet, omdat de hitsige investeerders begonnen te begrijpen dat er weinig tot niets te halen viel.

Nu begint het weer te komen. Je ziet de scène van Van Kooten voor je: pratend tegen makelaar De Bie: “’T gaat komen hè? Dat weet jij ook wel toch? Geen NOW, geen TVL en wel belasting betalen en nog veel te weinig gasten, nâh, dan gaan ze vanzelf omvallen, niet dan? En dan breng je ze bij mij, toch?” Dan zegt De Bie: “Uhh ja, misschien wel; maar ik heb ze nog niet gezien hoor! Tot ziens, ik moet ervandoor!”

Midden vorig jaar lanceerde John Fentener van Vlissingen zijn investeringsvehikel om in een paar jaar tijd 10.000 bedden te bezitten. Het was bedoeld om vervolgens door te verkopen, ik had de eer hem daar over te mogen interviewen voor dit blad. Tussendoor is Fletcher ineens verkocht aan Egeria, een groot investeringsfonds van 800 miljoen euro. In november 2021 meldde de Singaporese investeerder GIC dat ze samen met APC Capital en KRC Capital 1 miljard dollar zouden gaan investeren in citizenM, om zo eind 2024 veertig hotels ‘up and running’ te hebben.

In december kwam Eden Hotels met het bericht dat ze een meerderheid van de aandelen hadden verkocht aan KSL Capital, een grote Amerikaanse investeerder in hotels (15 miljard dollar geïnvesteerd sinds 2005). KSL is blij met deze ‘foothold’ op Europese bodem en heeft samen met Eden woeste plannen. Vorige maand meldde pensioenfonds PGGM zich, om samen met L+R Hotels, een nieuw fonds op te zetten van 1 miljard euro om hotels te kopen; ‘want de tijd is er rijp voor, er zijn vast veel eigenaars met liquiditeitsproblemen’ (hijg hijg).

En dan zijn er nog talloze ‘kleinere’ investeerders die ook barsten van het geld en hotels één van de meest betrouwbare ‘asset classes’ vinden. Na logistiek vastgoed misschien. Het kan dus niet anders dan dat we spannende tijden tegemoet gaan!  De grap is wel dat, al ligt een hotel op apegapen – en in alle eerlijkheid zullen dat er inmiddels best wat zijn – de prijzen alleen maar omhoog gaan zolang er vrijwel geen aanbod is. De hotelsector wordt eindelijk hip en volwassen, en kan zich gaan meten met bedrijven in de (fin)tech-sector: enorme verliezen maken en voor veel geld worden verkocht. Ik verwacht de eerste beursgangen van hotelgroepen voor het eind van het jaar!

Meer Hoogendoorn?

Meer lezen van Ewout Hoogendoorn? Al zijn columns zijn hier verzameld.

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws