Column Sander Allegro: India

Auteur: Redactie
Columns Sander Allegro 8 september 2010
Column Sander Allegro: India

De lobby is immens en overal waar je kijkt glanst het marmer je tegemoet. Het hotel beslaat de oppervlakte van een halve VINEX-wijk, en het wemelt er van personeel dat sterk hiërarchisch is georganiseerd. Dat laatste wordt benadrukt door allerlei verschillende uniformen. Toch kan dit paleishotel in New Delhi - waar ik met collega Jaap Funnekotter verblijf voor een visitatie van lokale hotelscholen - niet bekoren; het mist sfeer, maar het mist vooral passie bij het personeel. De reden? Dit hotel is een staatshotel en de medewerkers zijn ambtenaar. Ze spelen hier hotelletje in plaats van het te zijn.

Wat een verschil  met de andere internationale hotels in de stad die we bezoeken. Met name de hotels van de Taj groep zijn indrukwekkend; daar valt, naast het decor met veel couleur locale, vooral de passie van het personeel op. Stuk voor stuk goed opgeleide, zelfbewuste en trotse jonge mensen die hun werk met veel toewijding doen.

Memorabel is de jonge assistent-sommelier in het beroemde Orient Express restaurant van het Taj Hotel. Als snel heeft hij door dat we ons vakmatig met de hotellerie bezig houden en hij vertelt over zijn carrière. Afkomstig uit een eenvoudig gezin, heeft hij zich via opleidingen opgewerkt. In zijn vrije tijd bestudeert hij proefverslagen van wijnkenners; zo bouwt hij een imposante wijnkennis op met betrekking tot wijnen die hij zelf nog nooit geproefd heeft. Wij willen Indiase wijnen proeven, en hoewel hij zich eerst verontschuldigd voor het gebrek aan kwaliteit van de eigen wijnen, komt hij los als we aandringen. We proeven verrassende lokale wijnen, inclusief een sparkling variant. Het wordt een memorabel diner.

Buiten sta je weer met beide benen op de grond in de chaos van het Indiase stadsleven. Hier heerst de harde werkelijkheid van de gemiddelde Indiër, voor wie F&B niets meer is dan de vraag of hij zijn gezin kan voeden. Zoals overal ter wereld geldt ook voor India dat onderwijs de sleutel tot welvaart is, iets waarvan men goed doordrongen is. Opleidingsinstituten schieten als paddenstoelen uit de  grond en de met name particuliere initiatieven vormen een miljardenmarkt.

Hoewel er kwalitatief nog wel wat te winnen valt, wordt hier de 'workforce' van de toekomst opgeleid. En in tegenstelling tot hun Chinese collega’s spreken ze behoorlijk goed Engels. Terwijl de wereld naar China kijkt, ontwikkelt India zich tot een van de belangrijke spelers in de wereldeconomie. Houd ze in de gaten.

HM302010

Overig nieuws