We willen zo graag dat Artificial Intelligence menselijk is, dat we het gewoon maar gaan geloven. Gaan de robots ons overheersen? Oei, wat een spannende vraag. Nee natuurlijk niet, idioot. Maar robots en computers zijn toch ‘self learning’? En daar houden ze niet mee op, mensen wel die gaan op een gegeven moment gewoon een biertje drinken, slapen of op een andere manier hun tijd verkwisten. Tjsa, dat is waar.
Zou een robot ooit een biertje kunnen drinken? Er zijn robots die kunnen traplopen, dat wel. Schaken kunnen ze ook, heel goed zelfs. Er verschijnen bergen artikelen over wat AI in de hospitalitysector kan doen, revenue management en dergelijke, en ook guest relations: het systeem kan onthouden welke whisky je lekker vindt en op welke stand je de airco wilt.
In een beetje ketenhotel is die info centraal bekend, dus als je nog nooit in dat specifieke hotel bent geweest staat toch weer diezelfde k**muziek op waar je inmiddels een hekel aan hebt gekregen.
Maar nee, dat is niet eerlijk. Een gezellige chatbot/virtual conciërge kan je uitstekend wegwijs maken in de stad waar je nog nooit bent geweest, de beste restaurants aanraden en gelijk even checken of ze al bezet zijn. ‘Vroeger’ – dan wel in hotels die AI nog niet hebben omarmd – was dat wel anders. De mens achter de balie was er even niet/keek niet op/was druk met iemand anders/wist eigenlijk niets of moest het aan een collega vragen. Mmm, dan is een AI toepassing toch wel praktischer?
Het gaat natuurlijk om de juiste mix van ‘Artificial’ en ‘Human Touch’. Dat is het moeilijke gedeelte inmiddels. Er kan van alles technisch, maar je wilt het de ene keer wel en de andere keer niet. En daar houdt mijn kennis eigenlijk een beetje op. Ik wilde er bijschrijven ‘als echte boomer’. Maar daar doe ik helaas bijna alle jongere generaties mee tekort, ik vrees tot en met Gen Alpha (2013 – 2024). AI zit nog nergens echt in het onderwijs, zoals in China. Daar zijn intensieve ‘techbijlessen’ met name in DeepSeek, voor Gen Alpha en Beta ongeveer standaard. Op de middelbare school wordt een potje voetbal gespeeld tussen voorgeprogrammeerde robots. ‘Het is alsof je tegelijkertijd een raceauto bestuurt, maar ook aan het voetballen bent’ zegt leerling Shen Yuhan (artikel FD). In Europa komen we niet verder dan goedbedoelende individuen die proberen andere medewerkers een beetje mee te krijgen. Laten we de blokkades tegen China opheffen en op de VS plaatsen, dan komen we nog ergens!
Meer Ewout Hoogendoorn?
Ewout Hoogendoorn is een vaste columnist van Hospitality Management.
Blijf op de hoogte!
Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in uw mailbox? Registreer hier voor onze gratis digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.