Grote schommelingen hotelprijzen

13 september 2011
Grote schommelingen hotelprijzen

De internationale hotelprijzen vertoonden het afgelopen halfjaar aanzienlijke schommelingen door politieke onrusten en natuurrampen. Dat blijkt uit de nieuwste Hotel Price Index van Hotels.com.

*Grote verschillen*
De gemiddelde kamerprijs steeg tijdens de eerste helft van 2011 wereldwijd met 3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In verscheidene afzonderlijke regio’s veroorzaakten aangrijpende gebeurtenissen sterke stijgingen en dalingen. Zo daalden de prijzen in de Aziatisch-Pacifische regio met 6 procent door de rampen in Japan. In alle andere regio’s stegen de prijzen: in Noord-Amerika 4 procent, in Europa en Latijns-Amerika 2 procent en in het Caribisch gebied 1 procent.

*De wonden van de Arabische Lente*
De opstanden in Noord-Afrika en het Midden-Oosten hebben sterke dalingen van de hotelprijzen veroorzaakt. Reizigers bleven niet alleen weg uit landen die direct werden getroffen door de bevolkingsopstanden, maar ook uit landen in deze regio waaraan de politieke onrust voorbij ging.

*Nederland duurste land eurozone*
Na een prijsstijging van 4 procent was Nederland –met een gemiddelde hotelkamerprijs van 110 euro per nacht – het duurste land in de eurozone, gevolgd door Italië. De duurste bestemming voor reizigers uit de eurozone is Capri, waar de gemiddelde kamerprijs daalde met 18 procent naar 203 euro per nacht.

*Amsterdam duurste stad Nederland*
Amsterdam blijft de duurste Nederlandse stad. Als gevolg van een groeiend aantal bezoekers steeg de gemiddelde kamerprijs in de hoofdstad met 8 procent, van 116 euro naar 124 euro per nacht. Amsterdam wordt gevolgd door Den Haag (106 euro per nacht) en Zaandam (102 euro per nacht).

*Reactie president van Hotels.com*
David Roche, president van Hotels.com, vertelt: “Het aanbod van hotelkamers is groeiende, wereldwijd zijn bijna 6.000 hotelprojecten in ontwikkeling. Deze toename van het aantal accommodaties remt de prijzen, wat wederom goed nieuws is voor de consument. (...) De algehele gezondheid van de sector tijdens de eerste helft van dit jaar moet benadrukt worden.”

~Joke Adema~

Overig nieuws