Legionellapreventie in control?

9 mei 2019 | redactie

In theorie is legionellapreventie niet moeilijk. Houd koud water koud, warm water warm en zorg voor voldoende verversing. Hoe is het dan mogelijk dat het aantal legionellaoverschrijdingen maar niet wil dalen en er meer personen met legionella besmet zijn geraakt dan ooit tevoren? Op welke manier kun je de problemen voorkomen en waar kun je de meeste tijd besparen?

Ontwerp en aanleg

Een groot deel van de kosten voor legionellapreventie wordt al in het ontwerp en tijdens de bouw bepaald. Dit kun je voorkomen door rekening te houden met onderstaande tips en adviezen.

Probleem 1: Het ontwerp

Regelmatig worden er fouten gemaakt in het ontwerp van de drinkwaterinstallatie waarbij het leidingverloop zorgt voor ongewenste legionellagroei. Denk hierbij bijvoorbeeld aan koud water-leidingen in plafonds in plaats van de veel koelere kruipruimte of een slimmere manier van aansluiten waardoor je geen stilstaand water hebt. Ondanks dat de oplossingen voldoen aan de wet- en regelgeving ontstaat er ongewenste opwarming, stilstaand water en daardoor bacteriegroei.

Probleem 2: Gebruiksfrequentie  en gelijktijdigheid

Ook wordt vaak de gebruiksfrequentie en de gelijktijdigheid van het gebruik van de kranen verkeerd ingeschat. Dit heeft tot gevolg dat water in leidingen stil staat en de concentratie legionellabacteriën tot ongewenste hoogte stijgt. Naast deze zogenaamde dode leidingen zorgen te grote leidingen voor hetzelfde probleem. Water neemt namelijk de weg van de minste weerstand en dat is in het midden van de leiding en niet aan de rand. Aan de binnenwand van de leiding staat het water stil waardoor ook daar legionellaoverschrijdingen ontstaan.

Probleem 3: Foutieve leidingloop en gebrek aan vakmensen

Bij de druk om projecten zo winstgevend mogelijk af te sluiten, wordt tijdens de aanleg gekozen voor goedkopere (verkeerde) leidingtracés. Tracés die korter zijn besparen materialen en uren, maar zorgen er vaak voor dat koud water niet koud blijft. Als gebruiker moet je extra gaan spoelen en moet je meer legionellabesmettingen verhelpen. Je exploitatiekosten stijgen ongewild. En uiteraard speelt het tekort aan vakmensen op de bouw ook een rol. De gevolgen van het foutief aanleggen van de installatie zijn gewoon niet bekend bij degene die de installatie aanleggen. De praktijk leert dat het essentieel is om tijdens het bouwen de aanleg te laten controleren door een legionella- en installatietechnische vakman.

Oplossing: vakmensen inschakelen

De oplossing is eenvoudig, laat je namelijk tijdens het ontwerp van de installatie begeleiden door vakmensen. Vakmensen die bekend zijn met de gevolgen van ontwerpkeuzes in relatie tot legionellaveiligheid en de hoeveelheid beheer. Te vaak zien we dat de gebruiker wordt geconfronteerd met hoge exploitatiekosten die eenvoudig te voorkomen waren geweest. 

Schrijf je via deze link gratis in voor de Legionellapreventiedag op 20 mei 2019

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Food Advertorial
Food Waste Challenge: Best Practice

Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Dit is maandag 13 januari bekend gemaakt tijdens de slotdag van de Food Waste Challenge op de Horecava. De Food Waste Challenge is een door Rabobank georg...

Hilton Hotelketens
Hilton lanceert nieuw merk: Tempo

Hilton heeft met Tempo een nieuw merk in de markt gezet. De Amerikaanse keten meldt echter nog niet wanneer het eerste Tempo-hotel zal openen. Inmiddels telt Hilton achttien merken, waaronder DoubleTree en Waldorf Astoria, zo lezen we op zakenreis.nl. Verenigde Staten Tempo richt zich op de jo...

Economie Achtergronden
Vitale ouderen en stijgende welvaart stuwen groei Leisure

De sector Leisure groeit in 2020 en 2021 gematigd met 2,5 procent, waarbij een sterke groei van bestedingen van ouderen in de toeristische sector wordt waargenomen. Het aantal hotelovernachtingen van binnen- en buitenlandse toeristen groeit met 6 procent. Dit zijn de kernpunten van de sectorprognose...

Accor Internationaal
Accor doet plastic in de ban

Accor kondigt vandaag haar toezegging aan om als eerste hotelgroep ter wereld toe te treden tot de UN Global Tourism Plastics Initiative. Hiermee tekent de hotelgroep voor het verwijderen van alle plastic wegwerpartikelen voor gasten uit alle hotels voor het einde van 2022. Dit initiatief van Accor ...

Toerisme KHN
KHN wil toeristendrukte spreiden door het jaar, maar kan dat wel?

Het aantal toeristen in Nederland groeit de komende jaren van 42 miljoen in 2017, naar bijna 60 miljoen in 2030. Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) biedt deze groei gouden kansen voor de Nederlandse economie. KHN wil er dan ook voor zorgen dat deze groei positief uitpakt voor bedrijven, bew...

Interview Longread
Leo Hollman: ''Al die nieuwe hotelkamers zijn funest voor de bezettingsgraad''

Grand Hotel Karel V is het meest iconische hotel van Utrecht, alhoewel pas in 1992 werd begonnen aan de grondige renovatie van het Rijksmonument dat daarvoor nog een in verval geraakt - en gekraakt - complex was. Hoe anders is het nu: alle 121 kamers worden dadelijk grondig gerenoveerd en qua statuu...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: