RV Easy money!

10 juli 2013
RV Easy money!

Werk vanuit thuis en verdien veel geld! Ik herinner me de slogans in onder andere de Nederlandse kranten goed, en kom ze hier in Amerika ook geregeld tegen. Bijvoorbeeld op kleine reclamebordjes
die her en der verspreid in de middenbermen bij verkeerslichten staan. Omdat veel mensen graag geloven dat het gras elders groener is, zijn er velen die op dit soort advertenties ingaan, in de hoop dat ook zij gouden bergen naar de bank kunnen brengen.

*Het écht werkende afslankmiddel*
Of het nu verkoop van plastic bakjes is (het Tupperware hoofdkantoor staat hier in Orlando), het ultieme haarproduct dat door de sterren wordt gebruikt, of het enige écht werkende afslankmiddel, het vergt een hoop energie en doorzettingsvermogen om er echt rijk mee te worden. Maar, al die kansen zijn elk een ‘American Dream’ pur sang, en dat blijft ondanks vele eerdere tegenslagen voor menigeen steeds weer opnieuw aantrekkelijk.

*Verbazend makkelijk geld verdienen*
Nee, doe mij maar de makelaardij. Ik verklaar me nader: de makelaardijwereld in Nederland heeft best wat overeenkomsten met die in Amerika, maar de verdiensten per transactie liggen hier potentieel een flink stuk hoger. Ik ben zelf sinds nu een jaar verkopend makelaar (dus heb de door de staat Florida opgelegde opleiding gevolgd en ben geslaagd voor het staatsexamen), en heb inmiddels een klein aantal woningen mogen verkopen. Ik wist dat daar potentieel in zat, maar moet zeggen dat ik me iedere keer weer verbaas over hoe relatief makkelijk geld dat verdienen is.

*Zes procent commissie*
Hier in Amerika sluit je als verkopend makelaar een ‘recht tot verkoop’ contract af, hetgeen betekent dat ongeacht wie het huis daadwerkelijk verkoopt, de commissie (vaak rond de 5 tot 6 procent van de verkoopprijs) naar de verkopende makelaar gaat. Afhankelijk van welke makelaar de koper heeft aangedragen, wordt deze commissie met die andere makelaar gedeeld.

*Ik deel de cheque met haar*
Dus, als ik een verkoper aan mij bind om zijn huis te verkopen, en we doen dat tegen 6 procent, dan ontvang ik bij de overdracht van een woning die voor 200.000 dollar is verkocht dus een cheque ter waarde van 12.000 dollar. Maar, als ik de woning als zogenaamde ‘listing agent’ niet echt zelf heb verkocht aan een koper die mij rechtstreeks heeft benaderd, maar via de hulp van een aankoopmakelaar (die een koper diverse woning laat zien en helpt kiezen en onderhandelen), dan deel ik die cheque met hem of haar.

*En weer 10 tot 45 procent afstaan*
Blijft er nog steeds 6.000 dollar over. Helaas, niet helemaal. Want, als ‘sales associate’ (en dat is iedere makelaar voor minimaal de eerste twee jaar) hangt je licentie onder een zogenaamde ‘broker’ (beëdigd makelaar), en die wil ook graag geld zien. Die ontvangen ergens tussen de 10 en 45 procent van het bedrag dat door de betrokken sales associates wordt ontvangen.

*Verzekeren tegen law suits*
In ruil daarvoor coachen zij je in alle ‘ins and outs’ van de makelaardij en je bent via hen verzekerd in geval van bijvoorbeeld een contractfout die veel geld kan kosten. Zij hebben daar een overkoepelende verzekering voor, die ook beschermt in geval van law suits welke de koper en/of verkoper zou kunnen aanspannen indien in hun ogen iets niet geheel volgens het boekje is verlopen (bewust of onbewust).

*Modaal inkomentje zonder moeite*
Nu heb ik een aantrekkelijke overeenkomst met mijn broker, dus dat percentage afdracht aan hem valt reuze mee, en is het zeker waard. Met andere woorden, als ik iedere maand één huis verkoop verdienen we daar al snel een modaal inkomentje mee, zonder al te veel moeite. Omdat deze activiteit op dit moment niet onze core business is, houden we het op een laag pitje. We slaan het niet af als een listing zich bijna vanzelf aandient, maar gaan op dit moment niet actief op zoek naar verkoop listings.

*Geld ruikende makelaars*
Wanneer we volgend jaar zomer (na die eerste 2 jaar als sales associate) onze eigen ‘brokerage’ openen, zullen we dat wel gaan doen. Gezien de diverse listings die we al hebben mogen verzorgen, moet een goede marketing zeker ruimte tot meer bieden. En dat is precies waar veel geld ruikende beginnende makelaars het laten liggen; ze verkopen één huis en denken dat de rest vanzelf gaat, maar vervolgens zijn ze heel veel tijd en geld kwijt met het rondtoeren van potentiële kopers (in plaats van het werven van verkopers), hetgeen flink afbrokkelt van de nog te ontvangen commissie, wanneer het eindelijk tot een overdracht komt.

Nee, doe ons maar verkoop listings; relatief weinig moeite wanneer eenmaal binnen gehaald, en bij verkoop van de woning een mooie appel voor de dorst zullen maar zeggen.

Rembert Vonk, "Excellent Vacation Homes":http://www.excellentvacationhomes.com/

Overig nieuws