RV Wat is úw Tiel-score?

12 februari 2013
RV Wat is úw Tiel-score?

Bedoelt u dat leuke stadje in de Betuwe? Jazeker! Want daar wordt uw BKR-score bijgehouden, door het Bureau Krediet Registratie. Wat ze doen: voorkomen dat u financieel te veel hooi op de vork neemt.

*Geen lening? loser!*
Nou, daar hebben ze hier in Amerika niet van gehoord hoor. Oké, sinds de kredietcrisis zijn banken hier wat minder scheutig geworden met het verstrekken van hypotheken (al lijkt het erop dat men in Nederland überhaupt geen hypotheek meer durft af te sluiten), maar het verstrekken en krijgen van een fikse lening wordt nog steeds als een overwinning gezien. Kun je lenen? Dan tel je mee! Kun je nergens een lening krijgen, dan ben je een ‘loser’. Letterlijk en figuurlijk.

*‘Credit score’ ook belangrijk*
Wij huren een woning sinds we hier zijn komen wonen en zijn ons nu pas aan het oriënteren op de hypotheekmogelijkheden. Voorwaarde is namelijk voor ons als zelfstandig ondernemer eerst een goed lopend bedrijf te kunnen laten zien, mede qua inkomen aan onszelf betaald, voor een periode van minimaal 2 jaar. Dat inkomen is in de opstart vaak beperkt, dus daar hebben we bewust de tijd voor genomen. Zoals het er nu naar uitziet, kunnen we begin volgend jaar met succes een hypotheek aanvragen. Naast inkomen (en een beetje schuldenlast) is er namelijk nog een andere belangrijke factor: de kredietscore, hier logisch ‘credit score’ genaamd.

*20 procent is niet ongebruikelijk*
Als je dit land binnenkomt is je credit score in principe nul, niet bestaand. Dit betekent ook dat je nergens een hypotheek of andere grote lening kunt afsluiten. Ook al breng je bergen cash als mogelijk onderpand, een grote lening zit er niet in. Een credit score van minimaal ‘voldoende’ is voorwaarde om ergens kans op een lening te maken. Cash voor een huis betalen is niet handig, gaat veel te veel vermogen in vast zitten en is fiscaal ook niet aantrekkelijk. Dus de enige oplossing is credit score opbouwen. Hoe? Bijvoorbeeld door bij een aantal kleinere winkelketens een door hen uitgegeven credit card aan te vragen. Zo hebben wij een credit card van de lokale Gamma zullen we maar zeggen, de lokale Albert Heijn, de lokale benzinepomp en ga zo maar door. We gebruiken al deze kaarten bijna dagelijks om ze vervolgens snel af te lossen. Rentes op de kredietbedragen van ruim 20 procent zijn niet ongebruikelijk, dus dat opbouwen van een credit score kan snel een dure bezigheid worden.

*Niet slim, in één keer aflossen*
Maar wat moet, dat moet. Alles iedere maand in één keer aflossen is ook niet slim, want dan denkt de credit card score instantie dat je geen krediet nodig hebt, hetgeen je score flink drukt. Dus wat doen wij letterlijk: onze boodschappen rekenen we af met de credit card, zelfs als het om één pak melk gaat (hier heel gewoon; mensen betalen een pakje kauwgom zelfs met hun credit card). Vervolgens lossen we ongeveer de helft af aan het einde van iedere maand, de rest laten we staan als rollend krediet (‘rolling credit’). En dat is me toch een partij goed voor de credit score! Onze scores staan nu aantrekkelijk hoog, eigenlijk kunstmatig gekweekt door het spel op de juiste manier te spelen.

*Wie is dan de echte ‘loser’?*
Als je dan beseft dat mensen hier na bankroet verklaard te zijn de grootste moeite hebben om die ‘loser’ status kwijt te raken dan besef je hoe misselijkmakend dit hele spel ook kan zijn. Zo hebben wij gasten die bij ons een ‘schuld’ aangaan door het reserveren van een vacation home (met reserveringswaarden van soms enkele duizenden dollars) voor een paar weken om vervolgens met behulp van zogenaamde ‘garage sales’ (zaterdags al je rommel te koop zetten op je eigen oprit) beetje bij beetje af te lossen voor de deadline van eindbetaling aan ons. Maar, ze hebben het geld zo wel eerst echt verdiend. Wij willen denk ik niet weten hoeveel van onze gasten na verblijf bij ons de grootste moeite hebben om die credit card schuld weer af te lossen. Wie is dan de echte ‘loser’?

Rembert Vonk, "Excellent Vacation Homes":http://www.excellentvacationhomes.com/

Overig nieuws