Top 10 social media hotels (video)

27 maart 2015 |
Top 10 social media hotels (video)<

Met het groeiende belang van social media als Twitter, Instagram, Pinterest en Google+ heeft ook de wereldwijde hotelindustrie de
laatste jaren zijn entree gemaakt in de wereld van de social media. Voorbeelden van social media-toepassingen in hotels zijn ‘selfie-ruimtes’ en hotelkatten met hun eigen Facebook-pagina. Hotelzoekmachine www.trivago.nl presenteert de top 10 hotels uit de hele wereld die er als eerste bij waren en de rest van de hotels voorgingen met social media-marketing om gasten te binden aan het hotel.

Foto: Het Nordic Light Hotel in Stockholm

1. 1888 Hotel - Sydney, AustraliëAls 's werelds eerste hotel met een account op Instagram, maakt het 1888 Hotel in Sydney in Australië handig gebruik van social media om nieuwe gasten aan te trekken. Zo ontvangen mensen met 10.000 volgers of meer een gratis overnachting en doen gasten die de #1888hotel hashtag toevoegen aan de posts van hun foto's automatisch mee aan een spel om een gratis overnachting in het hotel te winnen. 1888 Hotel heeft zelfs een eigen aangewezen 'selfie-ruimte’ in de lobby. Als een gast deze ruimte gebruikt om een selfie te maken en vervolgens de foto plaatst met de #1888hotel hashtag, wordt hun foto getoond op schermen bij de receptie. In samenwerking met een modeblogger heeft het hotel een 'Instawalk' gecreëerd rondom het hotel en Darling Harbour in Sydney: een 45-minuten durende route voor perfecte fotomomentjes met de meest iconische hotspots van Sydney om vervolgens weer bij het hotel uit te komen.

2. Sol Wave House - Mallorca, SpanjeSol Wave House was ’s werelds eerste hotel dat haar gasten een ware tweet experience aanbood tijdens hun verblijf, waardoor het hotel de weg heeft vrijgemaakt voor het gebruik van Twitter om ervaringen van de gasten te verbeteren. Zo heeft het hotel een eigen #SocialWave-Community voor haar gasten, personeel en fans van het hotel. De #SocialWave-Community is de perfecte plek om mensen te ontmoeten, vrienden te maken en uit te vinden wat er die avond te doen is. Zelfs de conciërge van het hotel zit fanatiek op Twitter, om eventuele vragen te beantwoorden en problemen op te lossen gedurende de dag. Het hotel biedt een exclusieve #PartySuite voor gasten en hun vrienden, compleet met een fles Cava bij aankomst, een gratis drankje en VIP-ligbedden op de #TweetPoolParty met gast-dj's en kortingsbonnen voor de bars en restaurants van het hotel.

3. Hilton Hotels - InternationaalDe wereldberoemde Hilton hotelketen heeft de traditionele plaats van de conciërge eveneens verplaatst van de lobby naar de social media. De conciërge begroet en helpt de gasten via Twitter, nog voordat de gast arriveert in het hotel. Door gebruik te maken van sociale monitoring tools, reageert het Hilton via Twitter op tweets van mensen die op zoek zijn naar een geschikte bestemming en geeft het een aantal nuttige tips. Dit doen ze uiteraard alleen als Hilton eigenaar is van een hotel in die stad. Daarnaast zet Hilton Team Members uit de hele wereld in om potentiële gasten aanbevelingen te geven op basis van lokale kennis en persoonlijke ervaring, bijvoorbeeld in de vorm van een tip voor een leuk restaurant of een tip voor de beste plek om golf te spelen.

4. Algonquin Hotel - New York, Verenigde StatenHet Algonquin Hotel in New York is beroemd om haar inhouse kat, die op Facebook het dubbele aantal likes heeft als het hotel zelf. Dit Times Square hotel heeft al hotelkatten sinds de jaren 1930; Matilda de 3e is de 10e kat van het hotel, die bekend staat als de Algonquin kat. Matilda de Algonquin kat is populair onder de gasten voor een wandeling rond het hotel en elk jaar wordt een verjaardagsfeestje voor Matilda georganiseerd, waarbij ruim 100 gasten uitgenodigd worden. Ze ontvangt brieven van vrienden over de hele wereld, antwoordt op e-mails, actualiseert haar Facebook-profiel regelmatig en heeft zelfs een webpagina en YouTube-video die aan haar gewijd zijn.

5. Starwood Hotels - InternationaalNet als de meeste hotelketens, heeft Starwood een loyaliteitsprogramma. Anders dan de meeste loyaliteitsprogramma’s, draait het programma van Starwood om promotie via sociale media. Het Starwood Preferred Guest loyaliteitsprogramma stimuleert de gasten om de Facebook-pagina te liken of om bij Foursquare in het hotel in te checken. Op deze sites zijn vervolgens allerlei speciale aanbiedingen van de hotelketen te vinden. Starwood liep daarmee voorop in de marketingtrend die brand evangelism wordt genoemd, waarbij klanten of gasten het merk/hotel uit zichzelf gaan promoten onder anderen. Als leden inchecken op Facebook of Foursquare en gebruik maken van de #SPGLife hashtag, hebben zij de mogelijkheid om lidmaatschapspunten te verdienen. Punten kunnen worden ingewisseld voor overnachtingen, vluchten of kunnen worden gedoneerd aan een goed doel.

6. Four Seasons - InternationaalHotelketen Four Seasons heeft in het verleden getoond dat zij uitblinkt in haar social media-creativiteit, onder andere door via Pinterest een virtuele conciërge te creëren.
Reizigers kunnen voor de conciërge een moodboard maken van hun aanstaande reis, met pins over hun vakantiebestemming en hun gewenste soort reiservaring. Zodra de reiziger vervolgens een reactie achterlaat op het Four Seasons-bord met de titel ‘Pin.Pack.Go’, waarin ze hun reisbestemming vermelden, komt de conciërge en de rest van het Four Seasons team in actie. Het specifieke Four Seasons hotel dat zich bevindt in de bestemming van hun keuze zal vervolgens de gebruiker opsporen en toestemming vragen om mee te werken aan het moodboard van de reiziger, om de gebruiker met behulp van pins te helpen met het maken van plannen en de reis vorm te geven door tips te geven.

7. Sheraton - InternationaalZoals te verwachten valt met hun mission statement "reizen is beter als het wordt gedeeld", zet Sheraton massaal social media in om contact te leggen met gasten van over de hele wereld. Zo vindt in al hun hotels een Sheraton "Social Hour" plaats, met als doel om gasten ervaringen en gebeurtenissen te laten delen. Sheratons Social Hour biedt tevens wijnproeverijreisjes aan, waar de gasten worden aangemoedigd om hun foto's met de #Sheratonsocialhour en #Sheratonwinetravel hashtags op Instagram te plaatsen, zodat potentiële gasten aangemoedigd worden ook een Sheraton hotel te boeken en mee te doen aan dergelijke evenementen.

8. Loews Hotels – Noord-AmerikaDe Noord-Amerikaanse hotelketen Loews Hotels was de eerste hotelketen die gasten de mogelijkheid bood om te boeken via Twitter, waardoor ze tot de meest innovatieve hotelketens behoren als het gaat om de inzet van social media. Het enige wat gasten moeten doen om te boeken is een tweet sturen naar @Loews_Hotels met de hashtag #BookLoews. Een reisadviseur van het hotel reageert vervolgens op de tweet door te vragen naar verdere details van de boeker. Daarna stuurt de adviseur de hotelgasten een link naar een beveiligde betaalpagina om de boeking af te ronden.

9. Hard Rock Hotel - San Diego, Verenigde StatenHet San Diego Hard Rock Hotel heeft enkele duizenden volgers op verschillende social media kanalen en zijn trots op hun levendige social media-interactie met gasten en potentiële gasten. Het hotel staat onder andere bekend om het aanbieden van speciale kortingen en VIP-pakketten via social media platformen om potentiële gasten te verleiden tot een bezoekje aan het hotel. Een goed voorbeeld van een dergelijke actie: toen een Twitter-gebruiker klaagde over het feit dat hij voor een zakenreis naar San Diego moest in plaats van zijn geplande weekendje met zijn vriendin, bood het Hard Rock Hotel hem een korting van 15% op een romantisch uitje voor twee - wat betekende dat hij zijn vriendin met hem mee kon nemen.

10. Nordic Light Hotel - Stockholm, ZwedenHet baanbrekende Nordic Light Hotel was, net zoals het 1888 hotel in Sydney, één van de eerste hotels dat een gratis verblijf op basis van het aantal vrienden of volgers op social media platformen aanbood. Gasten met meer dan 2.000 Facebook-vrienden of 100.000 Instagram volgers kon een nacht gratis verblijven in het prachtige design hotel. Als gasten het Facebookprofiel van het hotel liken en tijdens hun verblijf foto's en updates van het hotel delen, kunnen ze tot maar liefst zeven nachten per jaar gratis verblijven in het hotel. Wees gerust: degenen die niet helemaal kunnen voldoen aan de minimum aantal vrienden of volgers krijgen ook de mogelijkheid om kortingen te ontvangen: mensen met 500 vrienden ontvangen een korting van 5% en mensen met 1000 vrienden een korting van 10%.

Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Economie Amsterdam Interview
Hoe komt Amsterdam uit de crisis? Reinier van Dantzig (D66) zoekt kwaliteitstoerist

Het contrast kán niet groter. Van een overvolle stad in 2019 naar een angstvallig stil Amsterdam in de zomer van 2020. Het massatoerisme verdween en de hotels in de hoofdstad blijven leeg. Terwijl het COVID-19 virus de hotellerie in zijn greep houdt, worden er plannen gesmeed om Amsterdam in ...

Economie Interview
Barbara Baarsma: "Amsterdamse hotels moeten serieus nadenken over transformatie"

Barbara Baarsma is econome en directievoorzitter van Rabobank Amsterdam. Bovendien is zij hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam. Naast haar werk bij de Rabobank is Barbara Baarsma hoogleraar toegepaste economie aan de Universiteit van Amsterdam. Ook is zij voorzitter van de Bankraad ...

Achtergronden
TheaterHotel De Oranjerie start met Dinner Theater Shows

Velen hebben het theater al te lange tijd moeten missen, maar daar komt verandering in! De Oranjerie gaat vanaf 2 oktober elk weekend een Dinner Theater Show organiseren. In een intieme setting op de bühne van de theaterzaal zorgt De Oranjerie voor een uniek en avondvullend programma. Terwij...

Interview Longread
Interview Pieter Elbers (KLM): "De fase direct na het vaccin is cruciaal"

Captain of industry Pieter Elbers (CEO KLM) en éminence grise Roberto Payer (Waldorf Astoria en Hilton Amsterdam) strijden tegen de gevolgen van de coronacrisis. Midden in die crisis ontmoeten ze elkaar in Amsterdam. De luchtvaart en de hotellerie wordt hard geraakt door de wereldwijde pandem...

Amsterdam Culinair
Taiko, in het Conservatorium Hotel, heropent en serveert Hiramasa Kingfish

Taiko, het bekroonde restaurant van Executive Chef Schilo van Coevorden, heropent op 30 september haar deuren voor hotelgasten en bezoekers. Na het succes van de Red King Crab, Wagyu, Wasabi en Soja menu’s, heeft het veelgeprezen modern-Aziatische restaurant van het Conservatorium hotel in Ams...

Internationaal Coronacrisis
Coronacrisis: 5 grootste hotelketens ter wereld verloren 25 miljard aan waarde

De uitbraak van het coronavirus heeft elke sector over de hele wereld getroffen, maar de hotelindustrie behoort tot de zwaarst getroffen sectoren. Hoewel de hotels verhoogde veiligheids- en hygiënemaatregelen hebben genomen, en voorzichtig zijn heropend voor het zomerse reisseizoen, kan het her...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: