Top 10 social media hotels (video)

27 maart 2015
Top 10 social media hotels (video)

Met het groeiende belang van social media als Twitter, Instagram, Pinterest en Google+ heeft ook de wereldwijde hotelindustrie de
laatste jaren zijn entree gemaakt in de wereld van de social media. Voorbeelden van social media-toepassingen in hotels zijn ‘selfie-ruimtes’ en hotelkatten met hun eigen Facebook-pagina. Hotelzoekmachine www.trivago.nl presenteert de top 10 hotels uit de hele wereld die er als eerste bij waren en de rest van de hotels voorgingen met social media-marketing om gasten te binden aan het hotel.

~Foto: Het Nordic Light Hotel in Stockholm~

*1. 1888 Hotel - Sydney, Australië*Als 's werelds eerste hotel met een account op Instagram, maakt het 1888 Hotel in Sydney in Australië handig gebruik van social media om nieuwe gasten aan te trekken. Zo ontvangen mensen met 10.000 volgers of meer een gratis overnachting en doen gasten die de #1888hotel hashtag toevoegen aan de posts van hun foto's automatisch mee aan een spel om een gratis overnachting in het hotel te winnen. 1888 Hotel heeft zelfs een eigen aangewezen 'selfie-ruimte’ in de lobby. Als een gast deze ruimte gebruikt om een selfie te maken en vervolgens de foto plaatst met de #1888hotel hashtag, wordt hun foto getoond op schermen bij de receptie. In samenwerking met een modeblogger heeft het hotel een 'Instawalk' gecreëerd rondom het hotel en Darling Harbour in Sydney: een 45-minuten durende route voor perfecte fotomomentjes met de meest iconische hotspots van Sydney om vervolgens weer bij het hotel uit te komen.

*2. Sol Wave House - Mallorca, Spanje*Sol Wave House was ’s werelds eerste hotel dat haar gasten een ware tweet experience aanbood tijdens hun verblijf, waardoor het hotel de weg heeft vrijgemaakt voor het gebruik van Twitter om ervaringen van de gasten te verbeteren. Zo heeft het hotel een eigen #SocialWave-Community voor haar gasten, personeel en fans van het hotel. De #SocialWave-Community is de perfecte plek om mensen te ontmoeten, vrienden te maken en uit te vinden wat er die avond te doen is. Zelfs de conciërge van het hotel zit fanatiek op Twitter, om eventuele vragen te beantwoorden en problemen op te lossen gedurende de dag. Het hotel biedt een exclusieve #PartySuite voor gasten en hun vrienden, compleet met een fles Cava bij aankomst, een gratis drankje en VIP-ligbedden op de #TweetPoolParty met gast-dj's en kortingsbonnen voor de bars en restaurants van het hotel.

*3. Hilton Hotels - Internationaal*De wereldberoemde Hilton hotelketen heeft de traditionele plaats van de conciërge eveneens verplaatst van de lobby naar de social media. De conciërge begroet en helpt de gasten via Twitter, nog voordat de gast arriveert in het hotel. Door gebruik te maken van sociale monitoring tools, reageert het Hilton via Twitter op tweets van mensen die op zoek zijn naar een geschikte bestemming en geeft het een aantal nuttige tips. Dit doen ze uiteraard alleen als Hilton eigenaar is van een hotel in die stad. Daarnaast zet Hilton Team Members uit de hele wereld in om potentiële gasten aanbevelingen te geven op basis van lokale kennis en persoonlijke ervaring, bijvoorbeeld in de vorm van een tip voor een leuk restaurant of een tip voor de beste plek om golf te spelen.

*4. Algonquin Hotel - New York, Verenigde Staten*Het Algonquin Hotel in New York is beroemd om haar inhouse kat, die op Facebook het dubbele aantal likes heeft als het hotel zelf. Dit Times Square hotel heeft al hotelkatten sinds de jaren 1930; Matilda de 3e is de 10e kat van het hotel, die bekend staat als de Algonquin kat. Matilda de Algonquin kat is populair onder de gasten voor een wandeling rond het hotel en elk jaar wordt een verjaardagsfeestje voor Matilda georganiseerd, waarbij ruim 100 gasten uitgenodigd worden. Ze ontvangt brieven van vrienden over de hele wereld, antwoordt op e-mails, actualiseert haar Facebook-profiel regelmatig en heeft zelfs een webpagina en YouTube-video die aan haar gewijd zijn.

*5. Starwood Hotels - Internationaal*Net als de meeste hotelketens, heeft Starwood een loyaliteitsprogramma. Anders dan de meeste loyaliteitsprogramma’s, draait het programma van Starwood om promotie via sociale media. Het Starwood Preferred Guest loyaliteitsprogramma stimuleert de gasten om de Facebook-pagina te liken of om bij Foursquare in het hotel in te checken. Op deze sites zijn vervolgens allerlei speciale aanbiedingen van de hotelketen te vinden. Starwood liep daarmee voorop in de marketingtrend die brand evangelism wordt genoemd, waarbij klanten of gasten het merk/hotel uit zichzelf gaan promoten onder anderen. Als leden inchecken op Facebook of Foursquare en gebruik maken van de #SPGLife hashtag, hebben zij de mogelijkheid om lidmaatschapspunten te verdienen. Punten kunnen worden ingewisseld voor overnachtingen, vluchten of kunnen worden gedoneerd aan een goed doel.

*6. Four Seasons - Internationaal*Hotelketen Four Seasons heeft in het verleden getoond dat zij uitblinkt in haar social media-creativiteit, onder andere door via Pinterest een virtuele conciërge te creëren.
Reizigers kunnen voor de conciërge een moodboard maken van hun aanstaande reis, met pins over hun vakantiebestemming en hun gewenste soort reiservaring. Zodra de reiziger vervolgens een reactie achterlaat op het Four Seasons-bord met de titel ‘Pin.Pack.Go’, waarin ze hun reisbestemming vermelden, komt de conciërge en de rest van het Four Seasons team in actie. Het specifieke Four Seasons hotel dat zich bevindt in de bestemming van hun keuze zal vervolgens de gebruiker opsporen en toestemming vragen om mee te werken aan het moodboard van de reiziger, om de gebruiker met behulp van pins te helpen met het maken van plannen en de reis vorm te geven door tips te geven.

*7. Sheraton - Internationaal*Zoals te verwachten valt met hun mission statement "reizen is beter als het wordt gedeeld", zet Sheraton massaal social media in om contact te leggen met gasten van over de hele wereld. Zo vindt in al hun hotels een Sheraton "Social Hour" plaats, met als doel om gasten ervaringen en gebeurtenissen te laten delen. Sheratons Social Hour biedt tevens wijnproeverijreisjes aan, waar de gasten worden aangemoedigd om hun foto's met de #Sheratonsocialhour en #Sheratonwinetravel hashtags op Instagram te plaatsen, zodat potentiële gasten aangemoedigd worden ook een Sheraton hotel te boeken en mee te doen aan dergelijke evenementen.

*8. Loews Hotels – Noord-Amerika*De Noord-Amerikaanse hotelketen Loews Hotels was de eerste hotelketen die gasten de mogelijkheid bood om te boeken via Twitter, waardoor ze tot de meest innovatieve hotelketens behoren als het gaat om de inzet van social media. Het enige wat gasten moeten doen om te boeken is een tweet sturen naar @Loews_Hotels met de hashtag #BookLoews. Een reisadviseur van het hotel reageert vervolgens op de tweet door te vragen naar verdere details van de boeker. Daarna stuurt de adviseur de hotelgasten een link naar een beveiligde betaalpagina om de boeking af te ronden.

*9. Hard Rock Hotel - San Diego, Verenigde Staten*Het San Diego Hard Rock Hotel heeft enkele duizenden volgers op verschillende social media kanalen en zijn trots op hun levendige social media-interactie met gasten en potentiële gasten. Het hotel staat onder andere bekend om het aanbieden van speciale kortingen en VIP-pakketten via social media platformen om potentiële gasten te verleiden tot een bezoekje aan het hotel. Een goed voorbeeld van een dergelijke actie: toen een Twitter-gebruiker klaagde over het feit dat hij voor een zakenreis naar San Diego moest in plaats van zijn geplande weekendje met zijn vriendin, bood het Hard Rock Hotel hem een korting van 15% op een romantisch uitje voor twee - wat betekende dat hij zijn vriendin met hem mee kon nemen.

*10. Nordic Light Hotel - Stockholm, Zweden*Het baanbrekende Nordic Light Hotel was, net zoals het 1888 hotel in Sydney, één van de eerste hotels dat een gratis verblijf op basis van het aantal vrienden of volgers op social media platformen aanbood. Gasten met meer dan 2.000 Facebook-vrienden of 100.000 Instagram volgers kon een nacht gratis verblijven in het prachtige design hotel. Als gasten het Facebookprofiel van het hotel liken en tijdens hun verblijf foto's en updates van het hotel delen, kunnen ze tot maar liefst zeven nachten per jaar gratis verblijven in het hotel. Wees gerust: degenen die niet helemaal kunnen voldoen aan de minimum aantal vrienden of volgers krijgen ook de mogelijkheid om kortingen te ontvangen: mensen met 500 vrienden ontvangen een korting van 5% en mensen met 1000 vrienden een korting van 10%.

~Christel Tuin~

Overig nieuws