Verschillende eetculturen, verschillende wensen

Auteur: Redactie
Food F&B 19 mei 2011
Verschillende eetculturen, verschillende wensen

Tegen 2015 telt de wereld 10 miljard bewoners. De mondiale bevolkingsgroei vindt hoofdzakelijk plaats op andere continenten dan het onze. Met de daar steeds meer welvarende en meer reislustige middenklassen is het als Nederlandse hotelier goed om te weten wat straks de wensen aan tafel zijn van “de toerist van de toekomst”.

De verzamelterm ‘BRIC’ klinkt u vast al bekend in de oren: Brazilië, Rusland, India en China. In 2050 behoren deze landen tot de grootste economieën van de wereld, met als gevolg een toename van het aantal toeristen en zakenreizigers uit de BRIC-landen. Iedere buitenlandse gast heeft zo zijn eigen eet- en drinkgewoontes. En het vergt nogal wat aanpassings- en inlevingsvermogen om het iedereen naar de zin te maken.

Nederlandse keuken saai

Brazilianen vinden de Nederlandse keuken en eetcultuur saai en smakeloos. Ze zijn van huis uit grote vleeseters en daarbij dan graag een flinke portie rijst en bonen. Hoe kunnen we dat rijmen met de steeds groter wordende populatie van (parttime) vegetariërs in Nederland? Het ontbijt van een Braziliaan bestaat doorgaans uit koffie met veel melk (café latte), vruchtensap en warm brood met boter en kaas. Voor de warme lunch wordt dagelijks zeker een uur uitgetrokken. Zowel bij ontbijt, lunch als diner verwachten Brazilianen een hoog service- en gastvrijheidsniveau.

Vis en fruit, en wodka

De gemiddelde Rus houdt van verse vis op zijn tijd. Ook fruit gaat er bij de Russen wel in. Een restaurantkeuken is altijd tot laat open en levert een hoge service. Lunchen gebeurt uitgebreid met salades, kazen, vis, koud vlees, groenten en gekoelde aardappelen als voorgerechten. Daarna volgt een stevige soep, gevolgd door een vleesmaaltijd en gekookte aardappelen. Het middagmaal sluiten Russen af met thee en allerhande zoetigheden. Het traditionele ontbijt is een soort pap (Kashka), maar modernere Russen eten ook brood, een croissantje, of ontbijtgranen met daarbij een kop koffie. Russen drinken graag wodka, bier, cognac, wijn en champagne, dikwijls besteld per fles. Vrouwen drinken meestal geen alcohol; als ze dit wel doen, zijn het cocktails en champagne.

Heimwee naar eigen keuken

Indiërs vinden hun eten heel belangrijk en missen hun eetcultuur als ze in het buitenland zijn. Aroma, kruiden en kleuren vormen een belangrijk onderdeel. Indiërs zijn vaak vegetarisch en eten al helemaal geen rundvlees, maar houden wel van zeer pittige gerechten. Ze eten twee tot drie warme maaltijden per dag met minimaal vijf gerechten en vinden het “broodje kaas” smakeloos, saai en sober. Indiërs nuttigen de maaltijd meestal met de hand en verwachten gratis water bij het eten. Uit religieuze en sociale overwegingen drinken ze geen alcohol. De voorkeur gaat liever uit naar hoofdzakelijk Indiase thee met chai (kruiden zoals kardemon en kaneel). Als ze toch alcohol drinken, zijn whisky, bier, wodka en rum het meest populair.

Vis en jenever

Chinezen eten het liefst bij Chinese restaurants en vinden frietjes maar vies. Ze proeven wel graag vis en jenever. Heineken is hun favoriete biermerk. Wanneer een Chinees de westerse keuken probeert, kiest hij/zij vaak pasta of pizza. Chinezen verwachten tandenstokers, eetstokjes, sojasauzen en vochtige handdoekjes op tafel. Ze weten rauw vlees niet te waarderen, dus geen carpaccio. Verder drinken ze veel minder melkproducten dan Nederlanders. Bij de maaltijd drinkt men graag een glaasje brandy of wijn. Men verwacht een snelle service en neemt vaak niet de tijd om rustig te eten. Het eten wordt trouwens niet met de handen aangeraakt. Zo worden garnalen in zijn geheel in de mond gestoken en de restanten worden weer uitgespuugd.


Vijf Chinese eet(on)gewoontes

•    Zet eetstokjes nooit rechtop in de rijst. Eetstokjes in de rijstkom staan symbolisch gelijk aan de wierookstokjes die men rechtop brandt uit respect voor de overledenen. Hoewel het dusdanig plaatsen de “responstijd” verkort tussen een hapje eten en het nemen van een slok van uw thee of bier, roept u de dood over u af. Gebruik de aflegstandaardjes of laat de punten van de eetstokjes op de rand van de rijstkom rusten.

•    Keer nooit een vis om op het bord. In veel restaurants in China is het gebruikelijk om een vis in zijn geheel te serveren. Na het eten van de bovenste helft niet omdraaien! De vis staat symbool voor de vissersboot. Het omkeren van de vis zou betekenen dat de boot zal kapseizen. U kunt met de eetstokjes voorzichtig het skelet van de vis vanaf de staart richting de kop optillen en wegschuiven.

•    Niet raar opkijken als een jongeling zijn/haar verjaardag viert door een kom met lintnoedels met flink wat geluid op te slurpen. Dit is een traditie om de toekomstige levensjaren te vieren. De langste noedel symboliseert de levensweg. Vandaar dat het “not done” is om noedels door te snijden. Dit verkort iemands levensweg.

•    Een theekopje mag nooit leeg raken. Een goede gastheer/gastvrouw en oplettende dinergasten zorgen ervoor dat de kopjes altijd gevuld blijven. Wanneer iemand is bijgeschonken, tapt hij/zij met twee vingers een paar maal op de tafel als blijk van waardering. Waarom? In het verleden heeft de keizer eens een van zijn bedienden thee ingeschonken. Om maar niet de identiteit van de grootheerser te verraden, tikte de bediende op tafel in plaats van te knielen. De twee vingers waarmee men op tafel tikt symboliseren de knieën van de bediende.

•    Bestel een even aantal gerechten bij een (officieel) diner. De regel om evenveel gerechten te nemen als het aantal aanwezigen plus één gaat niet zomaar op. Bent u met een even aantal mensen, dan zou u zo een oneven aantal gerechten op tafel krijgen. Oneven aantallen symboliseren in de Chinese eetcultuur de dood. Na een eerste ronde met een even aantal gerechten mogen er gerust nieuwe bestellingen worden gedaan. Bij een meer informele groep zal men niemand bij de eerste ronde tellen.

Bron: “Kijk, de toerist van morgen” (2010) NHTV, NBTC en NRIT Media.
HM302011

Overig nieuws