Camille Oostwegel jr.: ''De WAB kost ons jaarlijks 125.00 euro''

Auteur: David Bakker
Wet- en regelgeving 24 december 2019
Camille Oostwegel jr.: ''De WAB kost ons jaarlijks 125.00 euro''

Vanaf 1 januari 2020 is de Wet arbeidsmarkt (WAB) in balans van kracht. Een zware dobber voor menig hotelier. Maar wat kost deze wet de onderneming precies? Die vraag stelde hotelier Camille Oostwegel jr. zichzelf en hij ging rekenen.

Oostwegel Collection, waar Oostwegel jr. vanaf volgend jaar het stokje van zijn vader Camille Oostwegel sr. overneemt, bestaat uit 3 luxe hotels en 8 restaurants in Zuid-Limburg. Het bedrijf telt circa 380 medewerkers, waarvan er 150 een flexibel contract hebben. “We hebben de maatregelen binnen de WAB doorberekend binnen onze onderneming en kwamen tot de conclusie dat de nieuwe wet ons 125.000 euro op jaarbasis gaat kosten. De sociale premies worden hoger en de transitievergoeding, vanaf dag 1, bij uitdiensttreding wordt voor de werkgever duurder.”

Oproepkracht

Eén pluspunt in de nieuwe horeca-cao is dat de oproeptermijn bij een oproepovereenkomst is verkort van 4 dagen naar 24 uur. “Daar zijn we blij mee, maar het blijft een nuance. Feit blijft dat wij ongeveer 150 werknemers hebben die bewust flexibel worden ingezet. Daar zitten voornamelijk jongeren en studenten tussen. Die zijn juist blij met de manier waarop zij binnen ons bedrijf ingezet worden. Een oplossing voor dit probleem in de horeca is, denk ik, tot een bepaalde leeftijd mensen buiten de WAB houden.”

De nieuwe wet- en regelgeving zorgt ervoor dat Oostwegel Collection nieuwe inkomststromingen op gaat zoeken. “We zijn gaan kijken hoe we andere inkomstenbronnen intensiever kunnen maken. Dat is uitdagend om te doen. We gaan onder andere meer inzetten op Business-to-Business en villa-verhuur.”

Brief

Naar aanleiding van de aanstaande nieuwe wet, schreef Oostwegel een brief aan premier Rutte. Ook tijdens het KHN Meesterwerkevent afgelopen november in het Mauritshuis in Den Haag, ging Oostwegel in gesprek met premier Mark Rutte over de WAB. Een aantal weken later kreeg hij een brief retour van de directeur van de Rijksvoorlichtingsdienst, waarin stond dat minister Koolmees inhoudelijk zou reageren. “Het is fijn om te ervaren dat de problemen gehoord worden in politiek Den Haag en dat het op de agenda wordt gezet.”

De SLIM-subsidie is volgens Oostwegel daar een goed voorbeeld van. MKB-bedrijven kunnen vanaf maart volgend jaar subsidie aanvragen om een bedrijfsschool op te richten, loopbaanadviezen voor hun werknemers te krijgen of de vaardigheden van hun medewerkers up to date te houden. Ook grotere bedrijven uit de horeca komen in aanmerking voor deze subsidieregeling. Dat was ten tijde van het versturen van de brief nog niet bekend.

Nieuwe fase

In 2020 gaat Oostwegel Collection een nieuwe fase in, zo laat het Limburgse familiebedrijf weten. Camille sr. neemt op zijn zeventigste verjaardag afscheid als eigenaar en algemeen directeur en draagt het stokje over aan zijn zoon, Camille jr.

In het nieuwe jaar gaat Oostwegel Collection verschillende evenementen en activiteiten organiseren om op passende wijze terug te blikken op de afgelopen veertig jaar. Natuurlijk wordt het gegeven ook aangegrepen om vooruit te kijken. 

Overig nieuws