Column Ewout Hoogendoorn: Amsterdam post-corona

Auteur: Ewout Hoogendoorn
Columns Ewout Hoogendoorn 26 juni 2022
Column Ewout Hoogendoorn: Amsterdam post-corona

De euforie tijdens het International Hotel Investment Forum in Berlijn was groot. Corona was voorbij. De oorlog in Oekraïne moest je natuurlijk wel noemen als een onzekere factor, maar omdat je er eigenlijk toch geen idee van hebt wat daar de impact van is, werd dat voor het gemak maar even op nul gesteld en was het algehele gevoel: ‘we gaan er weer voor’!

Nu de stofwolken van corona voorlopig lijken op te trekken, kunnen we met iets meer eigen begrip naar de cijfers kijken. Het eerste kwartaal zag er voor een deel van de Europese steden al best aardig uit volgens de cijfers van STR. Parijs, Londen, Madrid, Dublin en Rome zaten al boven de 70 procent van de scores van het jubeljaar 2019. Maar Amsterdam zat, samen met Wenen en Praag nog rond een bedroevende 45 procent. Maar we trekken redelijk bij in de maanden erna. Verwachting is, waar Parijs, Dublin en Rome in mei/juni al flink boven de 100 procent zitten, dat Amsterdam dan rond de 90 procent scoort. Met de winstgevendheid blijft het nog even achter: Amsterdam zit naar verwachting in mei rond de 68 procent terwijl Parijs en Londen al rond de 100 procent van 2019 zitten. 

Amsterdam presteerde het om tijdens de pandemie nog wat zout in de wonden te strooien en stelt dat er een maximum aan het aantal bezoekers moet komen. In de verordening Toerisme in Balans is vastgelegd dat er niet meer dan 20 miljoen gastovernachtingen mogen plaatsvinden. Deze nota is gebaseerd op 30.000 (van de circa 900.000) inwoners van Amsterdam die nerveus werden van de toeristen in hun straatje. Op basis van bijzondere argumenten wordt gesteld dat extreme toeristenbelasting verantwoord is om de extreme winsten van buitenlandse partijen, die eigenaar zijn van het vastgoed van hotels, in toom te houden en daarmee de stad ‘te redden’.

Misschien is het toch een idee om een wat bredere enquête te houden en dan niet te vragen ‘vindt u toeristen en rolkoffertjes ook zo vervelend’ maar uit te gaan van een genuanceerde vraagstelling. En – maar dat is natuurlijk een heel gek idee – de ondernemers in het toeristische veld niet automatisch als paria’s te behandelen maar als gesprekspartners te vragen hoe de kwaliteit in de stad kan worden gewaarborgd en niet alleen te sturen op cijfertjes die voor 3,3 procent van de inwoners welgevallig zijn. Het nieuwe college verwacht overigens wel meer inkomsten uit toerisme. Er is geen wethouder toerisme, niemand heeft toerisme zelfs maar in zijn of haar portefeuille. Hoeft ook niet: gewoon de toeristenbelasting omhoog en klaar.

Meer Hoogendoorn?

Meer lezen van Ewout Hoogendoorn? Al zijn columns zijn hier verzameld.

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws