Hoe gaat kunstmatige intelligentie de komende jaren de hospitalitysector beïnvloeden? Met de vlucht die AI sinds eind 2022 heeft genomen zijn de antwoorden op deze vraag sterk uiteen gaan lopen. Recent heeft de econoom Daron Acemoğlu geprobeerd een schatting gemaakt van de invloed van AI op het totale BBP.
Acemoğlu schreef recent het paper ‘The Simple Macroeconomics of AI’. Acemoğlu is bekend van het boek ‘Why Nations Fail’ uit 2012 en won in 2024 de nobelprijs voor de economie voor zijn onderzoeken die verschillende economieën met elkaar vergelijken. In zijn nieuwe paper rangschikt hij de verschillende werkzaamheden in onze economieën waar AI invloed op zou kunnen hebben, en rekent zo door wat de totale invloed van kunstmatige intelligentie zou kunnen zijn op ons economische systeem de komende tien jaar.
Acemoğlu deelt de impact van AI op de economie in vier categorieën in, met elk hun invloed op de economie:
- Automatisering: waar een AI direct een taak overneemt die voorheen door mensen gedaan werd.
- Aanvullend: waar een AI een mens die een taak uitvoert aanvult en bijvoorbeeld van snellere of accuratere informatie voorziet dan voorheen.
- Automatisering verdiepend: waar taken die al geautomatiseerd zijn nog beter kunnen presteren met de hulp van optimalisatie door AI.
- Nieuwe taken genererend die op hun beurt bijdragen aan economische processen.
Het artikel houdt vooral rekening met de eerste twee categorieën voor de komende tien jaar. Verder worden taken verdeeld in makkelijke en moeilijke taken. Makkelijke taken worden omschreven als taken waar een duidelijke verbinding bestaat tussen de taak en de uitkomst. Een voorbeeld is het schrijven van een stuk tekst binnen een bepaalde tijd. Een AI kan vaak eenzelfde soort tekst sneller schrijven dan een menselijke schrijver, waardoor het aannemelijk is dat de AI de taak zal uitvoeren wat een kostenbesparing oplevert en een positief economisch effect.
Moeilijke taken worden omschreven als taken waar deze verbinding minder duidelijk is. Wanneer niet meteen duidelijk is of de uitkomst van de AI ‘beter’ is dan die van de menselijke medewerker, is de kans ook kleiner dat de AI de mens kan vervangen.
De berekening houdt verder rekening met eventuele investeringen in nieuwe AI-toepassingen, nieuwe ‘goede taken’ die de algehele productiviteit verhogen en nieuwe ‘slechte taken’ zoals het toenemen van hacks door AI. De uiteindelijke economische groei die AI teweeg zou brengen volgens deze berekening ligt tussen de 0.6 en 1 procent. Dit verschil tussen deze twee uitersten hangt vooral af van hoe snel moeilijke taken geautomatiseerd kunnen worden.
Daarnaast merkt Acemoğlu op dat het grootschaliger gebruik van AI voor het uitvoeren van taken ongelijkheid zou kunnen stimuleren. De redenering hierachter is dat wanneer AI een taak uitvoert, deze taak feitelijk door kapitaal (de AI-technologie) wordt verricht in plaats van door arbeid. Dit kan de kloof tussen mensen die geld verdienen met vermogen en mensen die geld verdienen met arbeid vergroten.
Wat betekenen deze inzichten voor de hospitalitysector? Hoewel Acemoğlu onze branche niet direct noemt kunnen we wel kijken naar de taken die AI beïnvloedt. Allereerst moet worden opgemerkt dat een groot deel van de werkzaamheden in hotels bestaat uit eerdergenoemde moeilijke taken, waar context een groot deel van de taakomschrijving bepaalt.
Verder kijkt Acemoğlu voor het onderverdelen van taken naar het werk van Tyna Eloundou. Zij stelt in haar artikel dat taken pas in aanmerking komen voor automatisering als generatieve AI deze sneller uit kan voeren. De tijdsduur van de meeste operationele taken in de horeca wordt bepaald door de gast (hoe snel een vraag is beantwoord of een bestelling geplaatst wordt) en de fysieke wereld (hoe snel een maaltijd bereid wordt of een bed verschoond). Het is dus volgens deze analyses niet aannemelijk dat kunstmatige intelligentie dergelijke taken op de korte termijn zal gaan overnemen.
Desondanks zijn er wel degelijk taken waar AI waarde kan toevoegen. Denk hierbij aan dataverwerking, marketing, boekhouding en management. Het is hierdoor aannemelijk dat de invloed van AI groter zal zijn voor grotere hotelketens en dienstverleners binnen de sector zoals Booking.com, Airbnb en Mews. In het algemeen lijkt het vooralsnog aannemelijker dat de totale groei in onze sector door kunstmatige intelligentie dichter bij de 0.6 dan de 1 procent zal liggen.
Referenties:
Acemoglu, D. (2025). The simple macroeconomics of AI. Economic Policy, 40(121), 13-58.
https://doi.org/10.1093/epolic/eiae042
Eloundou, T., Manning, S., Mishkin, P., & Rock, D. (2024). GPTs are GPTs: Labor market impact potential of LLMs. Science, 384(6702), 1306-1308.
Auteur: Klaas Koerten is onderzoeker op het gebied van technologie op de Hotelschool The Hague. Hij is momenteel bezig met een Professional Doctorate waar hij werkprocessen in housekeeping middels technologie probeert te verbeteren.
Blijf op de hoogte!
Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in uw mailbox? Registreer hier voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.