Geen toekomst voor de middelmaat

7 mei 2015 |
Geen toekomst voor de middelmaat<

Er wordt flink verbouwd binnen de hotellerie. Het succes van Airbnb heeft immers de zwakke plek van de hotellerie blootgelegd: een
stoffig en veel te zakelijk imago en dito interieur voor de gemiddelde leisuregast.

Foto: De Cocktailbar van Pentahotel Iverness

Een bruisende lobby, waar je kunt chillen, drinken, pingpongen en gamen. Gratis internet natuurlijk, en geen woekerprijzen voor ontbijt, want de verleidingen van de stad zijn dichtbij. In Amsterdam spelen verschillende hotels goed in op deze behoefte voor de ‘gast anno 2015’. Andere hotels blijven achter, maar hebben geluk dat Amsterdam (nu nog) een tekort aan hotelkamers heeft. De gemeente Amsterdam zet overigens wel in op de komst van bijzondere hotels, en met zoveel nieuwe kamers per jaar (in Amsterdam komen er dit jaar weer zo’n 3000 hotelkamers bij) moet ook de terughoudende Amsterdamse hotelier voorzichtig gaan denken aan renovatie en herpositionering.


Foto: Hotel INK heeft een boom in het atrium

Stuk rustiger buiten Amsterdam
Hoe anders is het buiten de Randstad… Daar hebben hoteliers door geldgebrek vaak geen middelen om het vastgoed te upgraden, laat staan te onderhouden. De zorgwekkende situatie op de Veluwe is hier een toonbeeld van. Met 60 procent van alle hoteltransacties was Amsterdam ook in 2014 de grootste speler (in 2013 overigens nog 75 procent, maar toen vonden er enkele opvallende, grote transacties plaats). Buiten Amsterdam is het water dus een stuk vlakker, en als je steden als Maastricht, Rotterdam, Groningen, Eindhoven en Utrecht buiten beschouwing laat, dan zien we in Hotelbouwplannen vooral beweging in het segment van hotels met tien tot dertig kamers, en dan betreft het overwegend opknapbeurten. Wanneer het grotere projecten buiten de Randstad betreft, dan zien we opvallend vaak dat het zorghotels zijn.

Appartementen in hotels
Met de opkomst van Airbnb is ook een andere zenuw blootgelegd. Er is immers vraag naar appartementen in hotels, zowel voor leisuregasten als voor expats; als long-stay verblijf. Bij nieuwbouw zien we dat er duidelijk aan het bouwen van appartementen wordt gedacht, zoals in Sint Maartenszee, waar Harry Ludwig een hotel gaat bouwen. “Inmiddels is de verkoop van de appartementen gestart. Dat zijn appartementen van ruim 100 vierkante meter en met een startprijs van 222.000 euro. De eigenaren kunnen deze gedeeltelijk verhuren of vol in de verhuur zetten; wij verwachten een bezetting van 65 tot 70 procent. De verkoop van deze appartementen is voor ons belangrijk, in verband met de financiering van het geheel”, aldus Ludwig.


Foto: Lekker poolen in het Pentahotel in Birmingham

Zelf koken
Het interieur van veel hotels is aan een update toe. De hotelkamer an sich wordt misschien wel het minst belangrijke onderdeel van het hotel. De beleving in de gemeenschappelijke, openbare ruimtes is daarentegen cruciaal. De jonge gast wil een open en ongedwongen atmosfeer, waarbij iedereen zijn gang kan gaan. Een hotel waar de gast zijn eigen kostje kan koken in de keuken die hem vrij ter beschikking staat, een hotel waar de cocktailbar altijd gezellig is (24 uur per dag) en waar in het weekend ook goed gefeest kan worden. Investeren in vergaderruimtes lijkt al helemaal verleden tijd. Die markt is ingestort. In Amsterdam gaat het al de goede kant op: daar ligt de focus op de bouw van unieke hotels. Ook worden verouderde concepten opgefrist en van een andere branding en een ander uiterlijk voorzien, zoals Hotel INK, dat in het oude pand zit van dagblad De Tijd. Eerder bevond zich hier al het Convent Hotel, dat duidelijk toe was aan een opknapbeurt.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Roberto Payer-editie Hospitality Management vaart nieuwe koers

De speciale Roberto Payer-editie die Hospitality Management in september uitgeeft, krijgt een nieuwe redactionele koers. Vanwege de coronacrisis zijn eerder bepaalde onderwerpen en thema's te komen vervallen. Vanochtend besprak Payer in het Waldorf Astoria de actualiteiten, thema's e...

Opening
Hotel De L'Europe Amsterdam heropent in nieuwe stijl

Na een volledige restyling van het interieur van de lobby, privé-eventkamers, restaurants en bar, opende De L'Europe Amsterdam het afgelopen weekend haar deuren voor gasten. Per 1 juni zijn ook alle restaurants van het hotel - Bord'Eau, Brasserie Marie, Freddy's Bar en de in &#...

Internationaal
CBS: passagiers nationale luchthavens 98% gedaald in april

In april 2020 reisden bijna 134 duizend passagiers van en naar de vijf nationale luchthavens, 98 procent minder dan in april 2019. Het vrachtvervoer daalde in deze periode met 25 procent tot 103 duizend ton aan vervoerd gewicht. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste cijfers. Vanweg...

Aannames, plannen en werkelijke reacties. Hoe we onze weg zoeken in de Covid-19 pandemie.

Sinds maart is Hotelschool The Hague een groot aantal onderzoeken gestart naar de Covid-crisis. Op welke termijn is een herstart van het toerisme te verwachten? Gaan we terug naar vroeger of zullen toeristen op dezelfde manier willen reizen? Gaan gasten hotels en andere accommodatie meer op criteria...

KHN
KHN: Demonstratie op de Dam klap in het gezicht voor horecaondernemers

De algemeen directeur van KHN, Dirk Beljaarts, noemt de demonstratie gisteren op de Dam in Amsterdam een klap in het gezicht voor horecaondernemers. Gisteravond kwamen duizenden mensen op de Dam bijeen om te demonstreren tegen racisme. “Het valt niet te rijmen met het beleid dat de afgelopen m...

Columns Coronacrisis
"Wat in Amsterdam gebeurde, voelt als een steek in de rug"

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; we bellen hem geregeld op om met hem de situatie te bespreken. In dit hoofdstuk ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: