Geen toekomst voor de middelmaat

7 mei 2015 |
Geen toekomst voor de middelmaat<

Er wordt flink verbouwd binnen de hotellerie. Het succes van Airbnb heeft immers de zwakke plek van de hotellerie blootgelegd: een
stoffig en veel te zakelijk imago en dito interieur voor de gemiddelde leisuregast.

Foto: De Cocktailbar van Pentahotel Iverness

Een bruisende lobby, waar je kunt chillen, drinken, pingpongen en gamen. Gratis internet natuurlijk, en geen woekerprijzen voor ontbijt, want de verleidingen van de stad zijn dichtbij. In Amsterdam spelen verschillende hotels goed in op deze behoefte voor de ‘gast anno 2015’. Andere hotels blijven achter, maar hebben geluk dat Amsterdam (nu nog) een tekort aan hotelkamers heeft. De gemeente Amsterdam zet overigens wel in op de komst van bijzondere hotels, en met zoveel nieuwe kamers per jaar (in Amsterdam komen er dit jaar weer zo’n 3000 hotelkamers bij) moet ook de terughoudende Amsterdamse hotelier voorzichtig gaan denken aan renovatie en herpositionering.


Foto: Hotel INK heeft een boom in het atrium

Stuk rustiger buiten Amsterdam
Hoe anders is het buiten de Randstad… Daar hebben hoteliers door geldgebrek vaak geen middelen om het vastgoed te upgraden, laat staan te onderhouden. De zorgwekkende situatie op de Veluwe is hier een toonbeeld van. Met 60 procent van alle hoteltransacties was Amsterdam ook in 2014 de grootste speler (in 2013 overigens nog 75 procent, maar toen vonden er enkele opvallende, grote transacties plaats). Buiten Amsterdam is het water dus een stuk vlakker, en als je steden als Maastricht, Rotterdam, Groningen, Eindhoven en Utrecht buiten beschouwing laat, dan zien we in Hotelbouwplannen vooral beweging in het segment van hotels met tien tot dertig kamers, en dan betreft het overwegend opknapbeurten. Wanneer het grotere projecten buiten de Randstad betreft, dan zien we opvallend vaak dat het zorghotels zijn.

Appartementen in hotels
Met de opkomst van Airbnb is ook een andere zenuw blootgelegd. Er is immers vraag naar appartementen in hotels, zowel voor leisuregasten als voor expats; als long-stay verblijf. Bij nieuwbouw zien we dat er duidelijk aan het bouwen van appartementen wordt gedacht, zoals in Sint Maartenszee, waar Harry Ludwig een hotel gaat bouwen. “Inmiddels is de verkoop van de appartementen gestart. Dat zijn appartementen van ruim 100 vierkante meter en met een startprijs van 222.000 euro. De eigenaren kunnen deze gedeeltelijk verhuren of vol in de verhuur zetten; wij verwachten een bezetting van 65 tot 70 procent. De verkoop van deze appartementen is voor ons belangrijk, in verband met de financiering van het geheel”, aldus Ludwig.


Foto: Lekker poolen in het Pentahotel in Birmingham

Zelf koken
Het interieur van veel hotels is aan een update toe. De hotelkamer an sich wordt misschien wel het minst belangrijke onderdeel van het hotel. De beleving in de gemeenschappelijke, openbare ruimtes is daarentegen cruciaal. De jonge gast wil een open en ongedwongen atmosfeer, waarbij iedereen zijn gang kan gaan. Een hotel waar de gast zijn eigen kostje kan koken in de keuken die hem vrij ter beschikking staat, een hotel waar de cocktailbar altijd gezellig is (24 uur per dag) en waar in het weekend ook goed gefeest kan worden. Investeren in vergaderruimtes lijkt al helemaal verleden tijd. Die markt is ingestort. In Amsterdam gaat het al de goede kant op: daar ligt de focus op de bouw van unieke hotels. Ook worden verouderde concepten opgefrist en van een andere branding en een ander uiterlijk voorzien, zoals Hotel INK, dat in het oude pand zit van dagblad De Tijd. Eerder bevond zich hier al het Convent Hotel, dat duidelijk toe was aan een opknapbeurt.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Interview Longread
Leo Hollman: ''Al die nieuwe hotelkamers zijn funest voor de bezettingsgraad''

Grand Hotel Karel V is het meest iconische hotel van Utrecht, alhoewel pas in 1992 werd begonnen aan de grondige renovatie van het Rijksmonument dat daarvoor nog een in verval geraakt - en gekraakt - complex was. Hoe anders is het nu: alle 121 kamers worden dadelijk grondig gerenoveerd en qua statuu...

Personalia
Eric van der Heijden nieuwe General Manager resort Hof van Saksen

Bij resort Hof van Saksen in Drenthe, onderdeel van Landal GreenParks, is Eric van der Heijden benoemd tot General Manager. Hij volgt Roland Rozenbroek op, die zich per 1 mei a.s. gaat richten op hospitality-ondersteuning van nieuwe projecten en op uitbreiding van Hof van Saksen. Eric van der Hei...

Hotelbouwplannen
Nieuwbouw van hotel met 349 kamers in Hoofddorp

Voor een locatie op bedrijventerrein De President te Hoofddorp is door Trae Architect een duurzaam hotel ontworpen. Naast 349 kamers van wisselende grootte omvat het complex onder andere een receptie met lobby, ontbijtzaal, restaurant, bar, keukens, vergaderruimten, fitnessruimte en amusementsruimte...

Bezorgen Achtergronden
Open brief TheFork naar aanleiding van ophef uitzending Rambam

Naar aanleiding van de Rambam-uitzending van januari wil TheFork reageren op beschuldigingen die tijdens de uitzending werden geuit. Hierbij delen we deze brief van TheFork, waarin ook de werkwijze van KHN richting de media wordt bekritiseerd. Om een gedetailleerd en volledig beeld te kunnen sch...

Food Advertorial
Food Waste Challenge: Best Practice

Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Dit is maandag 13 januari bekend gemaakt tijdens de slotdag van de Food Waste Challenge op de Horecava. De Food Waste Challenge is een door Rabobank georg...

Hilton Hotelketens
Hilton lanceert nieuw merk: Tempo

Hilton heeft met Tempo een nieuw merk in de markt gezet. De Amerikaanse keten meldt echter nog niet wanneer het eerste Tempo-hotel zal openen. Inmiddels telt Hilton achttien merken, waaronder DoubleTree en Waldorf Astoria, zo lezen we op zakenreis.nl. Verenigde Staten Tempo richt zich op de jo...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: