Interview: Adlon Kempinski Hotel Berlijn (video)

15 december 2015 |
Interview: Adlon Kempinski Hotel Berlijn (video)

De Nederlander Emile Bootsma is general manager van het Adlon Kempinski hotel in Berlijn. Het luxueuze vijfsterrenhotel
is gevestigd bij de Brandenburger Tor en heeft al veel beroemdheden mogen verwelkomen; van Charlie Chaplin en Michael Jackson tot Queen Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk. Wij spraken met Bootsma over wat het Adlon hotel zo uniek maakt.

Wat is de verhouding zakelijke gasten en leisure gasten? Hoe speelt u op interieurgebied hier op in?
“De verhouding is ongeveer fifty-fifty, het verschuift door de seizoenen heen. Vooral in de zomermaanden hebben we meer leisuregasten. Wij proberen wat interieur betreft altijd meer te bieden en alle faciliteiten zijn zo ingesteld dat iedereen in zijn of haar behoeften wordt voorzien. Zo hebben we verschillende F&B-mogelijkheden. Er is een Franse brasserie, een modern Aziatisch restaurant en een traditioneel restaurant, de Lorenz Adlon Esszimmer, dat bekroond is met twee Michelinsterren.”

Het hotel is geopend in 1907. Hoe is deze geschiedenis terug te vinden in het design van het hotel?
“Het Adlon hotel is in 1907 gebouwd als gastenhuis van keizer Wilhelm II, het hotel stond onder zijn beschermheerschap. De keizer betaalde een vast bedrag per jaar zodat er altijd een aantal kamers voor hem beschikbaar waren. Hij stond erop dat hij bij de opening van het hotel de eerste was die het gebouw officieel zou betreden. Het hotel was het eerste van zijn klasse toentertijd. Er waren kranen met zowel koud als warm water, er was elektriciteit en alleen de duurste materialen zoals marmer en goud werden in het interieur verwerkt. Beroemde gasten in de tijd waren onder andere Charlie Chaplin, Thomas Mann en Albert Einstein. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, na de slag van Berlijn, namen soldaten van het Russische leger intrek in de wijnkelder van het hotel. Ze vierden er feest en rookten volop sigaretten, wat uiteindelijk leidde tot een allesverwoestende brand waarbij vrijwel het hele hotel verloren ging; alleen de zijvleugel bleef overeind. Het werd tijdelijk een driesterrenhotel, tot het hotel in 1997 heropende als vijfsterrenhotel. Men wilde het oude Adlon heropbouwen. Het mocht geen kopie zijn, maar wel een monument worden net zoals de Brandenburger Tor en de Pariser Platz. Van buiten ziet het hotel er traditioneel uit en binnen vinden gasten een replica van de fontein die symbool stond voor het oude Adlon. Deze elegante, zwartmarmeren fontein is versierd met olifanten. Het originele exemplaar was aan de keizer cadeau gedaan door de Maharadscha van Patalia, een vaste gast van het hotel. De fontein is zo populair, dat veel mensen speciaal binnenkomen om er foto’s van te maken.”

Hoe zou u het design van het hotel omschrijven?
“In heel het hotel is er gewerkt met de beste materialen, zoals marmer. De basis van het hotel is nog steeds dat het een grand hotel is, een traditioneel hotel. Wel hebben we moderne accenten toegevoegd. Dit zien gasten vooral terug in het Aziatische restaurant, het creatieve design van ons F&B-aanbod en in onze ‘wet en dry spa’, die een kosmopolitische uitstraling heeft.”

Ten slotte: Waar staat het Adlon hotel volgens u voor?
“Het hotel staat voor kwaliteit, ruimte en veelvuldigheid. Het Adlon is niet één ding, maar biedt meerdere lagen van luxe. Dit maakt het hotel aansprekend voor verschillende generaties. Op elk niveau willen we de beste zijn.”

Video


Tekst: Christel Tuin, Foto: Bob van Deurzen, Video: Hjalmar Ilmer

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Columns
Column Tanja Seegers: Er zijn geen grenzen

Precies een jaar geleden zei mijn grote held Eliud Kipchoge letterlijk: “Ik wil mensen inspireren, er zijn geen grenzen!” De Keniaanse atleet liep op 12 oktober 2019 de marathon binnen 2 uur. Met maar liefst een snelheid van 21,1 km per uur behaalde hij een historisch record. Hij deed wa ...

Coronacrisis
61% van de Nederlanders wil met kerst (verantwoord) buiten de deur eten

Uit het persmoment van dinsdag jl. is duidelijk geworden dat de horeca nog een tijd gesloten blijft. Hoelang is nog niet precies duidelijk. Hoopvol is de blik nu gericht op kerst. Nederlanders willen deze feestdagen weer genieten van quality time buiten de deur. Uit onderzoek van TheFork* blijkt dat ...

Columns Ewout Hoogendoorn
Column Ewout Hoogendoorn: De waarde van het hotel

Wereldwijd wordt veel nagedacht en geredeneerd over wat de coronacrisis voor invloed heeft op de waarde van vastgoed. Binnen Horwath HTL focussen we ons uiteraard op de waarde van hotels. Hotels vallen in de buitencategorie van exploitatiegebonden vastgoed; anders dan een kantoor maakt het een onlos ...

Toerisme
Helft binnenlandse vakantiegangers wil voor eind 2020 weer op vakantie in eigen land 

Van de mensen die dit jaar op vakantie gingen in eigen land, wil ruim de helft nog eens gaan voor het einde van 2020. Dat blijkt uit onderzoek van BungalowSpecials onder 1.151 personen. Van de ondervraagden is 71% sinds maart al op vakantie geweest in eigen land. Van deze groep zegt ruim de hel ...

Interview Longread
Stand van zaken: hoteliers uiten hun zorgen

Na een bewogen en bevlogen zomer is de angst voor een tweede golf werkelijkheid. Tafelheer Sander Allegro (QL Hotels) bespreekt de stand van zaken binnen de hotellerie met Marijke Schreiner (Stayokay) Marco Lemmers (Conscious Hotels), Bastiaan Klomp (Thermae 2000) en Erwin Rozendal (Villa Beukenhof) ...

Booking.com OTA's Internationaal
Booking.com vreest 'monopolielijstje' Brussel

Glenn Fogel, CEO van Booking.com, vreest dat zijn bedrijf op een speciaal 'monopolielijstje' van de Europese Commissie komt te staan. Ambtenaren in Brussel werken aan de criteria om tot die lijst te komen. Brussel wil de twintig grootste techbedrijven ter wereld op de lijst hebben. De Europe ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: