P&F: Betaalt u teveel btw? (5/6)

11 februari 2013 |
P&F: Betaalt u teveel btw? (5/6)

Hoe zit het ook al weer? Over de gemaakte omzet moet u btw afdragen aan de Belastingdienst. Maar moet u ook btw afdragen voor de consumpties die het personeel nuttigt? Of wanneer u iets aan uw gasten weggeeft?
Hanteert u het juiste tarief voor doorbelast personeel? Veelal zijn besparingen te behalen en dragen ondernemers onbewust teveel btw af aan de overheid. Dit is mooi om ons begrotingstekort te verkleinen, maar ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat u dit niet als een bewuste keuze zou doen.

Eigen gebruik personeel
Een ondernemer mag de btw op inkopen in mindering brengen op de te betalen btw. Bepaalde kosten komen niet voor aftrek in aanmerking. Deze regeling, bekend als het ‘BUA’ (besluit uitsluiting aftrek) is onder andere van toepassing op de btw die rust op goederen die ingekocht worden ten behoeve van personeelsverstrekkingen en kantine verstrekkingen. Oftewel, als uw personeel eten of drinken nuttigt tijdens het werk, dan is de btw op de inkoop hiervan niet aftrekbaar tenzij het totaal van alle personeelsverstrekkingen op jaarbasis niet meer is dan € 227 (inclusief btw) per personeelslid. Als u veel gebruik maakt van inhuur personeel en u kunt aantonen dat de kosten op jaarbasis onder dit bedrag blijven dan kunt u toch de btw terugvragen. U moet wel apart registreren wat het personeel als eigen gebruik heeft genoten. Dit moet u sowieso doen, want als u geen correctie maakt voor het privé gebruik is dit de eerste correctie die de Belastingdienst gaat maken bij een boekenonderzoek (met boete).

Representatiekosten
Hoe zit het dan met de drankjes of hapjes die u weggeeft aan uw gasten? Deze kosten vallen ook onder de BUA. U moet op jaarbasis bepalen hoeveel u heeft weggeven (inclusief andere relatiegeschenken) en dit moet u afzetten tegen al uw gasten. Blijft u dan onder hetzelfde bedrag van € 227 (inclusief btw) dan mag u de btw van deze kosten in aftrek brengen.

Registratie
Het is dus van groot belang dat u in uw kassasysteem registreert wat u weggeeft aan uw gasten en wat het personeel zelf verbruikt. Als u stuurt op uw marges dan doet u dit wellicht al. Een veelgebruikte methode is om de kosten op de kassa aan te slaan en vervolgens de “betaalwijze” repre(sentatie) te kiezen. Het kan dan gebeuren dat de verkoopwaarde dan inclusief btw in uw resultatenrekening wordt geboekt. Hierdoor kan het voorkomen dat u teveel btw heeft afgedragen de laatste jaren. Gelukkig kunt u vijf jaar terug met het terugvragen van deze teveel afgedragen btw.

In het volgende, en tevens laatste artikel in deze serie, laten we zien hoe u een voordeel kunt behalen met de regeling waarbij de ondergeschikte prestatie de hoofdprestatie volgt voor het btw-tarief. Hierdoor kunt u een concurrentievoordeel behalen.

"Roland van Gessel" (088) 277 19 10
06-28 12 54 80

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

30 jaar Hospitality Management
11 jaar geleden in Hospitality Management: Chris Luken

Hospitality Management blaast dit jaar dertig kaarsjes uit. Dat mag gevierd worden en dat doen we dan ook uitgebreid! Iedere week publiceert de redactie een verhaal uit vervlogen tijden op de website. Deze week Fletcher-oprichter Chris Luken. In 2010 sprak Hospitality Management met de 'self- ...

Economie Corona
Hotelovernachtingen volgend jaar weer terug op niveau 2019

Na de grootste dip uit de historie van de hotelsector is herstel in zicht. In 2022 komt het aantal hotelovernachtingen in Nederland weer uit op het niveau van piekjaar 2019 met bijna 55 miljoen. In Amsterdam duurt het een jaar langer voordat de schade is ingelopen, omdat de stad erg afhankelijk is v ...

Achtergronden Ondernemen
Max Brown Hotels winnaar ‘Hotel Website of the Year 2021’

Zojuist is tijdens een digitale ceremonie bekend gemaakt dat Max Brown Hotels winnaar is geworden van de Hotel Website of the Year verkiezing 2021. De hotelketen mag deze titel een jaar lang voeren en heeft een bokaal en een cheque ter waarde van € 1.000 ontvangen. Communicatieboodschap door ...

Personeel Achtergronden
Bekende gezichten van Château Neercanne nemen afscheid

Château Neercanne kondigt aan dat twee bekende gezichten van Château Neercanne per 1 maart aanstaande afscheid gaan nemen vanwege een volgende stap in hun carrière. Maître d’Hotel Dennis Lemmens maakt promotie binnen Oostwegel Collection en wordt Food & Beverage Ma ...

Hans van Spronsen
Column Hans van Spronsen: 2020; Het jaar van personeelstekort tot gastentekort

Begin 2020 was onze zorg en grootste uitdaging voor het jaar: het personeelstekort. In maart werden we ruw geconfronteerd met een nieuwe werkelijkheid. Corona sneed ons de pas af. Dit met ongelofelijke gevolgen voor onze sector. Al snel moesten we leven met de verplichte sluiting en vervolgens met d ...

Hotelketens Internationaal
Rosewood Hotels & Resorts opent in 2023 hotel in Rome

Rosewood Hotels & Resorts, een wereldleider op het gebied van luxe reis- en lifestyle-ervaringen, is door vastgoedbedrijf Antirion SGR aangesteld om Rosewood Rome, dat in 2023 in het hart van de hoofdstad zal worden geopend, te beheren. Het nieuwe hotel is gevestigd in het voormalige hoofdkantoo ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: