P&F: Betaalt u teveel btw? (5/6)

11 februari 2013
P&F: Betaalt u teveel btw? (5/6)

Hoe zit het ook al weer? Over de gemaakte omzet moet u btw afdragen aan de Belastingdienst. Maar moet u ook btw afdragen voor de consumpties die het personeel nuttigt? Of wanneer u iets aan uw gasten weggeeft?
Hanteert u het juiste tarief voor doorbelast personeel? Veelal zijn besparingen te behalen en dragen ondernemers onbewust teveel btw af aan de overheid. Dit is mooi om ons begrotingstekort te verkleinen, maar ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat u dit niet als een bewuste keuze zou doen.

*Eigen gebruik personeel*
Een ondernemer mag de btw op inkopen in mindering brengen op de te betalen btw. Bepaalde kosten komen niet voor aftrek in aanmerking. Deze regeling, bekend als het ‘BUA’ (besluit uitsluiting aftrek) is onder andere van toepassing op de btw die rust op goederen die ingekocht worden ten behoeve van personeelsverstrekkingen en kantine verstrekkingen. Oftewel, als uw personeel eten of drinken nuttigt tijdens het werk, dan is de btw op de inkoop hiervan niet aftrekbaar tenzij het totaal van alle personeelsverstrekkingen op jaarbasis niet meer is dan € 227 (inclusief btw) per personeelslid. Als u veel gebruik maakt van inhuur personeel en u kunt aantonen dat de kosten op jaarbasis onder dit bedrag blijven dan kunt u toch de btw terugvragen. U moet wel apart registreren wat het personeel als eigen gebruik heeft genoten. Dit moet u sowieso doen, want als u geen correctie maakt voor het privé gebruik is dit de eerste correctie die de Belastingdienst gaat maken bij een boekenonderzoek (met boete).

*Representatiekosten*
Hoe zit het dan met de drankjes of hapjes die u weggeeft aan uw gasten? Deze kosten vallen ook onder de BUA. U moet op jaarbasis bepalen hoeveel u heeft weggeven (inclusief andere relatiegeschenken) en dit moet u afzetten tegen al uw gasten. Blijft u dan onder hetzelfde bedrag van € 227 (inclusief btw) dan mag u de btw van deze kosten in aftrek brengen.

*Registratie*
Het is dus van groot belang dat u in uw kassasysteem registreert wat u weggeeft aan uw gasten en wat het personeel zelf verbruikt. Als u stuurt op uw marges dan doet u dit wellicht al. Een veelgebruikte methode is om de kosten op de kassa aan te slaan en vervolgens de “betaalwijze” repre(sentatie) te kiezen. Het kan dan gebeuren dat de verkoopwaarde dan inclusief btw in uw resultatenrekening wordt geboekt. Hierdoor kan het voorkomen dat u teveel btw heeft afgedragen de laatste jaren. Gelukkig kunt u vijf jaar terug met het terugvragen van deze teveel afgedragen btw.

In het volgende, en tevens laatste artikel in deze serie, laten we zien hoe u een voordeel kunt behalen met de regeling waarbij de ondergeschikte prestatie de hoofdprestatie volgt voor het btw-tarief. Hierdoor kunt u een concurrentievoordeel behalen.

"Roland van Gessel":mailto:Roland.vanGessel@mazars.nl
(088) 277 19 10
06-28 12 54 80

Overig nieuws