P&F: Betaalt u teveel btw? (5/6)

11 februari 2013 |
P&F: Betaalt u teveel btw? (5/6)<

Hoe zit het ook al weer? Over de gemaakte omzet moet u btw afdragen aan de Belastingdienst. Maar moet u ook btw afdragen voor de consumpties die het personeel nuttigt? Of wanneer u iets aan uw gasten weggeeft?
Hanteert u het juiste tarief voor doorbelast personeel? Veelal zijn besparingen te behalen en dragen ondernemers onbewust teveel btw af aan de overheid. Dit is mooi om ons begrotingstekort te verkleinen, maar ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat u dit niet als een bewuste keuze zou doen.

Eigen gebruik personeel
Een ondernemer mag de btw op inkopen in mindering brengen op de te betalen btw. Bepaalde kosten komen niet voor aftrek in aanmerking. Deze regeling, bekend als het ‘BUA’ (besluit uitsluiting aftrek) is onder andere van toepassing op de btw die rust op goederen die ingekocht worden ten behoeve van personeelsverstrekkingen en kantine verstrekkingen. Oftewel, als uw personeel eten of drinken nuttigt tijdens het werk, dan is de btw op de inkoop hiervan niet aftrekbaar tenzij het totaal van alle personeelsverstrekkingen op jaarbasis niet meer is dan € 227 (inclusief btw) per personeelslid. Als u veel gebruik maakt van inhuur personeel en u kunt aantonen dat de kosten op jaarbasis onder dit bedrag blijven dan kunt u toch de btw terugvragen. U moet wel apart registreren wat het personeel als eigen gebruik heeft genoten. Dit moet u sowieso doen, want als u geen correctie maakt voor het privé gebruik is dit de eerste correctie die de Belastingdienst gaat maken bij een boekenonderzoek (met boete).

Representatiekosten
Hoe zit het dan met de drankjes of hapjes die u weggeeft aan uw gasten? Deze kosten vallen ook onder de BUA. U moet op jaarbasis bepalen hoeveel u heeft weggeven (inclusief andere relatiegeschenken) en dit moet u afzetten tegen al uw gasten. Blijft u dan onder hetzelfde bedrag van € 227 (inclusief btw) dan mag u de btw van deze kosten in aftrek brengen.

Registratie
Het is dus van groot belang dat u in uw kassasysteem registreert wat u weggeeft aan uw gasten en wat het personeel zelf verbruikt. Als u stuurt op uw marges dan doet u dit wellicht al. Een veelgebruikte methode is om de kosten op de kassa aan te slaan en vervolgens de “betaalwijze” repre(sentatie) te kiezen. Het kan dan gebeuren dat de verkoopwaarde dan inclusief btw in uw resultatenrekening wordt geboekt. Hierdoor kan het voorkomen dat u teveel btw heeft afgedragen de laatste jaren. Gelukkig kunt u vijf jaar terug met het terugvragen van deze teveel afgedragen btw.

In het volgende, en tevens laatste artikel in deze serie, laten we zien hoe u een voordeel kunt behalen met de regeling waarbij de ondergeschikte prestatie de hoofdprestatie volgt voor het btw-tarief. Hierdoor kunt u een concurrentievoordeel behalen.

"Roland van Gessel" (088) 277 19 10
06-28 12 54 80

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Agnes Raggers F&B Professional of the Year 2020

Tijdens het AF&BM-jaargala in Hotel Okura Amsterdam heeft Agnes Raggers, F&B Manager van Mooirivier Hotel & Congres in Dalfsen, de F&B Professional of the Year Award 2020 uitgereikt gekregen. De finalestrijd ging dit jaar tussen Agnes Raggers, Bart Vanderstukken (Kruisherenhotel M...

Interview Longread
Leo Hollman: ''Al die nieuwe hotelkamers zijn funest voor de bezettingsgraad''

Grand Hotel Karel V is het meest iconische hotel van Utrecht, alhoewel pas in 1992 werd begonnen aan de grondige renovatie van het Rijksmonument dat daarvoor nog een in verval geraakt - en gekraakt - complex was. Hoe anders is het nu: alle 121 kamers worden dadelijk grondig gerenoveerd en qua statuu...

Personalia
Eric van der Heijden nieuwe General Manager resort Hof van Saksen

Bij resort Hof van Saksen in Drenthe, onderdeel van Landal GreenParks, is Eric van der Heijden benoemd tot General Manager. Hij volgt Roland Rozenbroek op, die zich per 1 mei a.s. gaat richten op hospitality-ondersteuning van nieuwe projecten en op uitbreiding van Hof van Saksen. Eric van der Hei...

Hotelbouwplannen
Nieuwbouw van hotel met 349 kamers in Hoofddorp

Voor een locatie op bedrijventerrein De President te Hoofddorp is door Trae Architect een duurzaam hotel ontworpen. Naast 349 kamers van wisselende grootte omvat het complex onder andere een receptie met lobby, ontbijtzaal, restaurant, bar, keukens, vergaderruimten, fitnessruimte en amusementsruimte...

Bezorgen Achtergronden
Open brief TheFork naar aanleiding van ophef uitzending Rambam

Naar aanleiding van de Rambam-uitzending van januari wil TheFork reageren op beschuldigingen die tijdens de uitzending werden geuit. Hierbij delen we deze brief van TheFork, waarin ook de werkwijze van KHN richting de media wordt bekritiseerd. Om een gedetailleerd en volledig beeld te kunnen sch...

Food Advertorial
Food Waste Challenge: Best Practice

Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Dit is maandag 13 januari bekend gemaakt tijdens de slotdag van de Food Waste Challenge op de Horecava. De Food Waste Challenge is een door Rabobank georg...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: