Werken in de hospitality na corona

Auteur: Redactie
24 september 2021
Werken in de hospitality na corona

We zien en horen het steeds vaker in het nieuws: “mensen die in de horeca werkzaam waren, zijn tijdens Corona iets anders gaan doen.” Dat is natuurlijk niet zo gek als je bedenkt dat veel cafés, restaurants, clubs en hotels maanden dicht moesten door de vele lockdowns.

Duizenden werknemers zaten thuis of stonden op straat omdat de uitbaters de lonen niet meer konden betalen. De onzekerheid of ze ooit nog een baan zouden krijgen heeft ervoor gezorgd dat mensen toen in andere sectoren zijn gaan werken. Een vast contract en een vast inkomen maken dat ze ook niet zo snel meer terugkomen. Dat is een groot probleem nu de horeca weer opengaat.

Voor Corona waren er al flinke personeelstekorten en die zijn alleen maar verder opgelopen. Het is zelfs zo erg dat sommige zaken beperkt open zijn omdat ze gewoon te weinig goed personeel hebben. Dit alles schept ook mogelijkheden voor mensen die wel een carrière in de branche ambiëren. Catering Medewerker, Koks, Bedienend Personeel, Baliemedewerker, Afwassers, Gastvrouw… Talloze vacatures moeten ingevuld worden, je hebt de banen bijna voor het uitkiezen. Daardoor kun je snel aan het werk in de sector die je aanspreekt en maak je snel carrière als je de juiste opleiding en instelling hebt. In dit artikel weerleggen we een aantal hardnekkige vooroordelen die heersen over hospitality en leggen we uit waarom het werk zo leuk en afwisselend is.

Veel meer dan een bijbaan

Er zijn nog steeds veel mensen die werken in de horeca zien als een bijbaantje dat je bijvoorbeeld doet tijdens je studie of alleen in het weekend. Voor de bediening en in de spoelkeuken is dat misschien ook nog wel zo, maar als je gekwalificeerd gastvrij wil zijn gaat daar wel een vierjarige opleiding aan vooraf. Er komt meer bij kijken dan je in eerste instantie denkt.

Lange uren en slecht betaald?

Ook het beschadigde imago van de horeca dat er lang en onregelmatig gewerkt moet worden voor een slecht salaris is niet meer op waarheid gebaseerd. Het klopt dat het over het algemeen geen 9-tot-5 baan betreft, maar steeds meer horecabedrijven grijpen dit aan om personeel flexibiliteit te bieden. Op die manier kan rekening worden gehouden met de gezinssituatie en bijvoorbeeld het regelen van kinderopvang. Ook vaste contracten zijn tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. Goede mensen wil je immers aan je binden voor langere tijd. Natuurlijk zijn er nog best wat verbeterpunten als het gaat om beloning en bonussen, werkdruk en wisselende werktijden, maar de verschillende brancheorganisaties constateren dat werken in de horeca steeds aantrekkelijk is geworden.

Overig nieuws