Zoektocht naar vorm en gevoel van de toekomst

Auteur: Redactie
22 november 2009
Zoektocht naar vorm en gevoel van de toekomst

Het project FutureHotel in Duisburg startte precies een jaar gelegen onder leiding van het onderzoeksinstituut Fraunhofer IAO. In dit scenarioproject werken meerdere partners uit de hospitalitybranche en wetenschap samen om grip te krijgen op de wensen en benodigdheden van de hotelgast van de toekomst.

Het is nog even twijfelachtig of er in de hotelkamer van het jaar 2020 daadwerkelijk zwevende bedden of sprekende minibars te vinden zijn. Maar een aantal zaken zijn wel helder: de wereldwijde toename in mobiliteit, demografische veranderingen van maatschappijen en technologische ontwikkelingen zullen zwaarwegende effecten hebben op de hotelindustrie. Het onderzoeksproject ‘FutureHotel: Visions and Solutions for the Hotels of Tomorrow’ geleid door het Fraunhofer-Institut Arbeitswirtschaft und Organisation (IAO) onderzoekt deze huidige trends en hun gevolgen voor de hotels van de toekomst. Het innovatieve project FutureHotel is hoofdzakelijk bedoeld om de hotelindustrie voor te bereiden op de uitdagingen die in het verschiet liggen. Deze omvatten niet alleen demografische- en klimaatveranderingen, maar ook verschuivingen in hoe mensen tegen werk en vrije tijd aankijken en de hoge vlucht die het budgetsegment van de hotelmarkt momenteel doormaakt.

"De hotelindustrie zal voor fundamenteel nieuwe uitdagingen staan tussen nu en het jaar 2020. Tot nu toe was niet duidelijk wat deze precies zullen zijn. Het is daarom belangrijk om onderzoeken te hebben zoals die worden uitgevoerd door het Fraunhofer instituut", zegt managing director Tobias Ragge van de Duitse hotelboekingssite HRS dat sinds begin dit jaar participerend partner is in het project.

Schommelbed

Om ervoor te zorgen dat al het onderzoek naar het FutureHotel project niet volledig abstract bleef, heeft het instituut de bevindingen uit alle researchinspanningen gebruikt om een prototype van de hotelkamer van de toekomst te creëren. Het Fraunhofer instituut plaatste daartoe in het onderzoekscentrum inHaus2 in Duisburg, net over de grens bij Venlo, een testopstelling van het FutureHotel. Een hotelkamer van in totaal zestig vierkante meter groot waarin technologie en interieur in een glanzende witte vorm bijeenkomen. De ruimte is uitgerust met de technologische snufjes uit de toekomst. Het ‘active comfort’ bed schommelt de gast op verschillende frequenties in slaap. Het indirect verlichte plafond kleurt de witte kamer rood, dat kan helpen bij het in slaap vallen. In de ochtend stimuleert een blauwe tint de aanmaak van melantonine zodat de hotelgast – ook met een jetlag – prettig wakker wordt. Alles is te bedienen via tekst en gebaar. In de badkamer scant een spiegel de lichaamstemperatuur en bloeddruk, waarna er suggesties worden gegeven hoe gezond de dag door te komen. Volgens sommige het mooiste uit de toekomst: een enorm panoramaraam dat tevens functioneert als televisie- en computerbeeldscherm.

Het menselijk comfort is het belangrijkste speerpunt van het FutureHotel, technologie is hieraan ondergeschikt en moet naadloos aansluiten bij het comfort en op de achtergrond functioneren. Tobias Wallisser van ontwerpbureau LAVA, dat de

‘showroom’ zijn vorm gaf, over het project: “Architectuur en techniek moesten we laten kunnen functioneren als achtergrond voor menselijk comfort.” Het Laboratory for Visionary Architecture (LAVA) is zowel in Duitsland als Australië gevestigd en werkte eerder aan de Watercube in Beijing en het Mercedes-Benz Museum in Stuttgart.

De ruimte moest evenzo kalmerend als stimulerend worden. LAVA ontwierp een kamer waarin alle diensten en technieken verborgen zitten in een doorlopend wandsysteem. De organisch vormgegeven buitenkant creëert een infrastructuur die de interface vormt tussen mens en technologie. De combinatie van harde en zachte materialen bieden een goed uitgebalanceerde transitie tussen de functionele ruimten binnen de kamer. Soms wordt nog wel eens de vergelijking getrokken tussen FutureHotel met het bestaande Hotel Puerta America in Madrid, dat werd vormgegeven door architect Zaha Hadid.

Veranderingen doorvoeren

Het instituut coördineert het onderzoekswerk en de projectleiding. Dankzij de methodische werkwijze en de ervaring van het instituut kan FutureHotel worden gebruikt om toekomstige tendensen en ontwikkelingen voor de hotelindustrie te analyseren. Hieruit worden actiestrategieën voor de deelnemende projectpartners afgeleid. De partners bepalen de benodigdheden binnen het project en kunnen met regelmaat vergaderingen in ontwerpen en workshops doorvoeren. De actief deelnemende partners representeren een breed spectrum van alle in de hotelbranche opererende bedrijven die een hart hebben voor ‘het uitvinden van de toekomst’.

Nu al (bijna) werkelijkheid

De samenwerking tussen de partners en het onderzoeksinstituut heeft al veel nieuwe inzichten opgeleverd. LAVA gaat veel van deze bevindingen doorvoeren in op handen zijnde hotelprojecten in de Verenigde Arabische Emiraten. De visie van de FutureHotel showcase wordt daarmee sneller werkelijkheid dan wellicht in eerste instantie gedacht.

HM302009

Overig nieuws