Hotelstop Amsterdam is goudmijn voor hotelbranche

Auteur: Roy Spijker
5 januari 2018
Hotelstop Amsterdam is goudmijn voor hotelbranche

In 2017 is een record aan hotels tegen topprijzen verkocht in Amsterdam. Dat schrijft het Parool. De tien grootste hotelverkopen in de stad leverden in totaal 1,3 miljard euro op.

Volgens makelaar Colliers lag de koopprijs per hotelkamer vorig jaar gemiddeld 150 procent hoger dan in 2016. Topman Dirk Bakker van Colliers zegt in het Parool dat er door de hotelstop in Amsterdam een enorme schaarste is ontstaan. Hij denkt niet dat deze ontwikkeling slecht is voor de stad. "Hotelvastgoed wordt vaker gekocht, opgeknapt en doorverkocht. Dat levert betere hotels op en zal het aantal rolkoffertjes en rugzaktoeristen verder terugdringen", aldus Dirk Bakker in Het Parool

Vlak voor de jaarwisseling werd bekend gemakt dat NH Barbizon Palace voor 155,5 miljoen euro in handen kwam van een Duitse vastgoedbelegger. Het splinternieuwe W Amsterdam hield door de miljoenenverkoop van het vijfsterrenhotel 125 miljoen euro. Er wordt ook al gehandeld in hotels die nog gebouwd moeten worden. Zo werd naar verluid het nieuwe Leonardohotel in Overamstel voor 30,5 miljoen euro gebouwd, maar is het al voor 77,4 miljoen euro verkocht voordat de eerste paal geslagen was.

Groei gasten
Jan Steinebach, directeur hotels bij CBRE, zegt tegen Het parool dat er tot 2021 nog zo'n 7000 hotelkamers gebouwd kunnen worden. "Maar de groei van het aantal gasten is veel groter. Omdat de bezettingsgraad van de kamers nauwelijks nog hoger kan, zal dat tot gevolg hebben dat de kamerprijzen snel kunnen stijgen. Daarom storten vastgoedbeleggers zich massaal op de weinig overgebleven hotelpareltjes. Vooral Duitse investeerders, Aziaten en partijen uit het Midden-Oosten zijn geïnteresseerd in onze hotels," zegt Steinebach in het Parool.

Overig nieuws