Papieren enquêteformulier verdwijnt

1 juli 2014 |
Papieren enquĂȘteformulier verdwijnt<

Veel hotelgasten nemen vandaag de dag een laptop, tablet of smartphone mee tijdens hun verblijf in een hotel. De beschikbaarheid van een Wifi-spot in het hotel wordt inmiddels
als net zo vanzelfsprekend gezien als een televisie op de hotelkamer. Toch wordt de tevredenheid van gasten door veel hoteliers nog met behulp van een papieren enquĂȘteformulier in kaart gebracht.

Hotelmonitor
Marktonderzoeksbureau Enigma Research heeft begin dit jaar, in samenwerking met hoteliers uit verschillende ketens en de Rijksuniversiteit Groningen, de Hotelmonitor ontwikkeld; een nieuwe evaluatiebenadering voor de hotelbranche, waarbij onder andere de papieren enquĂȘteformulieren zijn vervangen door een nieuwe digitale variant.

Vragenlijst
De vragenlijst wordt in meerdere talen aangeboden en brengt de tevredenheid van gasten over alle facetten van de dienstverlening in kaart. Zo worden gasten gevraagd hun oordeel te geven over de aankomst, de hotelkamer en de medewerkers. Ook wordt, indien van toepassing, de tevredenheid gemeten over het ontbijt, het restaurant en de vergaderfaciliteiten. Gasten kunnen deelnemen aan het onderzoek via hun eigen smartphone, tablet of laptop. Benadering vindt zowel tijdens- als vlak na het verblijf plaats. Deze kracht van herhaling zorgt voor een hoge respons.

Terugkoppeling resultaten
Terugkoppeling van de resultaten richting het hotel gebeurt op twee manieren. Zodra iemand de enquĂȘte invult, wordt er automatisch een e-mail gestuurd naar de receptie met daarin de losse antwoorden. Dit zorgt voor een constante vinger aan de pols. “EĂ©n van de voordelen van een digitale benadering is dat wij sneller inzicht hebben en dus eerder kunnen reageren en schakelen om onze service en kwaliteit op het gewenste niveau te houden en waar mogelijk te verbeteren” (Dick Postma, Fletcher Familiehotel Paterswolde). Daarnaast worden alle individuele antwoorden opgeslagen in de onderzoeksdatabase. Deze antwoorden geven bij rapportage aan het eind van ieder kwartaal de tevredenheid op totaalniveau weer. Voor extra inzicht wordt een vergelijking gemaakt met voorgaande kwartalen. Ook wordt de tevredenheid vergeleken met de gemiddelde scores van andere hotels die deelnemen aan de Hotelmonitor.

“Dankzij deze benchmark krijgen onze medewerkers tevens een goed- en realistisch beeld van onze prestaties ten opzichte van collega hotels." (Herman van der Poel, Hampshire Hotel - Zuid Drenthe).

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: ben jij al 'coronaproof' ingericht?

Na een verplichte sluiting van 10 weken mag de horeca aanstaande maandag dan eindelijk weer open. Terrasstoelen worden uit het plastic gehaald, tapsystemen worden schoongemaakt en alle reserveringen worden keurig in tabellen opgenomen. De horeca is klaar voor een herstart. Hoewel de mogelijkheden...

Opening Coronacrisis
Grootste terras van Hoofddorp klaar voor heropening

Het grootste terras van Hoofddorp bij het Novotel Amsterdam Schiphol Airport opent op 1 juni weer haar deuren. General Manager Floris Licht hoopt vooral dat locals het terras vanaf deze dag weer weten te vinden. Novotel Amsterdam Schiphol Airport heeft een prachtig terras, waar tot wel zeventig m...

Economie Coronacrisis
Horeca al in eerste kwartaal zeer zwaar getroffen door de crisis

De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De omzet nam in het eerste kwartaal van 2020 met 14 procent af ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dit was de eerste omzetdaling in 7 jaar tijd. Het volume, de voor...

Faillissement Coronacrisis
Hotel Stroom Rotterdam failliet

Hotel Stroom in Rotterdam is failliet ten gevolge van de coronacrisis. De hoge vaste lasten en het wegvallen van inkomsten hebben ertoe geleid dat het hotelbedrijf van Edwin van der Meijde en Jantiene Berg een faillissement heeft moeten aanvragen. Van der Meijde is eveneens eigenaar van het Rotte...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Verzekeraar moet coronaschade Frans restaurant vergoeden

Over het algemeen wordt schade als gevolg van de coronamaatregelen niet gedekt door verzekeraars, maar een Franse rechter heeft bepaald dat een restaurateur recht heeft op compensatie door verzekeraar Axa. Stéphane Manigold heeft in de regio Parijs vier restaurants, waar 52 werknemers in d...

Blog Coronacrisis
"Op een feestdag de horeca weer open, wie bedenkt zoiets?"

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; we bellen hem geregeld op om met hem de situatie te bespreken. In dit hoofdstuk ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: