2016 start met recordaantal hotelbouwplannen

3 maart 2016
2016 start met recordaantal hotelbouwplannen

Voor het eerst sinds vijf jaar registreert de nieuwsbrief "Hotelbouwplannen":http://www.hotelbouwplannen.nl/ meer dan vijftig plannen in een tijdsbestek van twee
maanden. Met maar liefst 59 plannen maakt 2016 dan ook een vliegende start. Dat sluit naadloos aan bij de berichten over gunstige ontwikkelingen in de hotellerie. Vooral in en rond Amsterdam is sprake van ‘booming business’, waarbij het ene na het andere hotel blijft verrijzen.

*37 nieuwe hotels*
In januari en februari zijn in Nederland 37 plannen voor nieuwe hotels gepresenteerd. Daarbij gaat het overigens in een derde van de gevallen om (relatief) prille ideeën en is nog niet aan te geven hoeveel kamers ermee gemoeid zijn. Voor de 22 verbouwplannen geldt dat ze stuk voor stuk concreet zijn. Verhoudingsgewijs verschijnen er overigens duidelijk meer nieuwe hotels in de Randstad. In de andere regio’s gaat het aantal nieuwbouw- en verbouwplannen ongeveer gelijk op.

*Vergaderfaciliteiten*
Opvallend is overigens het aantal plannen met congres- en/of vergaderfaciliteiten. Dat lag in zeven jaar niet zo hoog. Mede omdat we in 17 gevallen niets kunnen melden over het aantal betrokken kamers, ligt het gemiddelde aantal kamers per plan daarentegen op het laagste niveau sinds 2008. Maar het is natuurlijk pas begin maart…

*2816 kamers*
In Hotelbouwplannen editie nummer 1, 2016 registreren we:
• 59 (ver)bouwplannen. Hiervan zijn er 37 nieuwbouw en 22 verbouw;
• 2816 kamers worden gerenoveerd, verbouwd, of nieuwgebouwd;
• bij 17 plannen is niet duidelijk om hoeveel kamers het gaat of speelt het aantal kamers geen rol;
• in 14 plannen komt duidelijk naar voren dat er ook congres- en/of vergaderzalen met de plannen zijn gemoeid;
• bij 8 plannen gaat het (mede) om de aanleg van wellness- en/of fitnessfaciliteiten.

*Over Hotelbouwplannen*
Hotelbouwplannen is het overzicht van (ver)bouwplannen in de Nederlandse hotellerie en is een uitgave van Uitgeverij PS: bv. De redactie houdt door het jaar heen per regio de plannen bij en constateert hoeveel initiatieven er in Nederland zijn om hotels te (ver)bouwen. Hotelbouwplannen verschijnt zes keer per jaar voor abonnees en wordt gratis verspreid onder adverteerders in het horecavakblad Hospitality Management. Hotelbouwplannen wordt uitgegeven sinds 1999.

"*Klik hier om een abonnement op Hotelbouwplannen af te sluiten*":mailto:paul.sprakel@uitgeverijps.nl.

Overig nieuws