Column Ewout Hoogendoorn: Hotellerie leidt Amsterdams herstel: foute boel

Auteur: Redactie
Columns Ewout Hoogendoorn 28 juni 2011
Column Ewout Hoogendoorn: Hotellerie leidt Amsterdams herstel: foute boel

Amsterdam staat op de 7e plaats. Er bestaat een club (Otus) die alle ketenhotels in Europa heeft geïnventariseerd. Zo registreerden ze in 49 van de 54 Europese landen - wist u dat het er zoveel waren? - circa 1,9 miljoen kamers van ketenhotels, van in totaal circa 5,4 miljoen kamers. De ketengebondenheid werd daarmee gesteld op 35%. Spannend wordt het als je ziet dat Amsterdam 16.302 ketengebonden kamers heeft, en daarmee dus die 7e plaats heeft verworven. Uiteraard vormen Londen, Parijs en Berlijn de Top Drie; dan komen Madrid, Barcelona en München.  Op basis van het aantal ketengebonden kamers komt Amsterdam dan wel heel internationaal over.

Als je er vanuit gaat dat er, een beetje afhankelijk van hoe je rekent, ongeveer 25.000 kamers in Amsterdam zijn, betekent dit dat zo’n tweederde van de Amsterdamse hotelkamers ketengebonden is. In de rest van het land is dat inderdaad rond de 35%. Dat geeft onder andere het internationale karakter aan van  Amsterdam. Wanneer je dat zou afzetten tegen het aantal inwoners, zal het waarschijnlijk nog veel pregnanter duidelijk zijn.

Dat internationale karakter, die ketengebondenheid en het duale karakter van Amsterdam (zakelijk net zo belangrijk als leisure) zijn belangrijke bronnen van de enorme veerkracht die de Amsterdamse hotellerie het afgelopen jaar heeft laten zien. Bezettingsgraden zijn zonder pardon weer gestegen naar ‘gewone’ hoogten van rond de 75%. Goed, de kamerprijzen laten nog even op zich wachten, maar ook daar gloort licht aan de horizon. Net als in de zes steden die boven Amsterdam staan. 

Langzaamaan komt het internationale karakter ook naar boven in de diversiteit van het aanbod. Er is net een prachtig Mint hotel geopend: een enorme bak met 553 kamers. Het hotel in het voormalig Conservatorium komt binnenkort op de markt met een bijzonder hoogwaardig product; The Grand is schitterend vernieuwd, net als Hotel De L’Europe en Okura. Nu het Amstel nog. En er staat nog een behoorlijke hoeveelheid kamers van divers karakter op stapel.

Dus ook even de rest van de stad aanpakken! Dat loopt eerlijk gezegd enorm achter. Waar blijft die NoordZuidlijn? Waar blijven al die musea? Wanneer wordt dat Rode Loper project nu eens echt ingevuld? Aan de hotellerie zal het niet liggen. De hotellerie lost zelfs gedeeltelijk de problemen van de leegstand op, onder andere met de conversie van het Getronics gebouw naar een Ramada hotel. Je zou bijna gaan denken dat de hotellerie de trekker is van de Amsterdamse economie. Dat moeten we niet hebben, want als die gedachte gaat spelen gaat het pas echt fout.

De hotellerie hoort per definitie de economie te volgen, niet te leiden. Gasten in een hotel komen doorgaans niet vanwege het  hotel, maar vanwege een activiteit in de buurt van het hotel. Het hotel biedt vervolgens een comfortabele verblijfplaats. Mooier moeten we het niet maken, anders zal de wal het schip keren. Hmm... hoezo déjà vu?

HM302011

Overig nieuws