Slapen diep onder de grond

2 november 2015
Slapen diep onder de grond

Naar het middelpunt der aarde. Zo heet het boek van de bekende sciencefictionschrijver Jules Verne. Verne staat bekend als
toekomstvoorspellende schrijver, mede door zijn voorspellingen over de reis naar de maan. Een passage uit dit boek: ‘Op Dinsdag, den 8sten Juli, kwamen wij eindelijk, op knieën en handen voortkruipende, halfdood bij het vereenigingspunt der beide galerijen. Daar bleef ik als een levenlooze klomp op den lavabodem liggen. Het was des morgens te tien uur.’ Laat u niet afschrikken door dit verhaal. Het is tegenwoordig goed toeven onder de grond, zo blijkt in Zweden, waar gasten bij de Sala Silvermine in de suite kunnen overnachten.



*Muf en donker, maar uniek*
De suite bevindt zich op zo’n vijftig meter diepte onder het oppervlak van de aarde en voor sanitaire voorzieningen moeten de gasten het hogerop zoeken. Ook het personeel bevindt zich boven de grond en zij kunnen via de intercom bereikt worden. De kamer zelf is niet ideaal: het is er vochtig, ietwat muf en donker. De unieke ervaring maakt dit meer dan goed, alhoewel het uitzicht ook niet om over naar huis te schrijven is. In ieder geval lijkt het ons sterk wanneer u er een ‘levenlooze klomp op den lavabodem’ aantreft.



~Thijs Jacobs, foto's: Pappilabild~

Overig nieuws