Stayokay genomineerd voor duurzaam ondernemen

6 april 2016
Stayokay genomineerd voor duurzaam ondernemen

Hostelketen Stayokay is door Triodos Bank genomineerd voor de Hart-Hoofdprijs 2016. Deze publieksprijs wordt
jaarlijks uitgereikt aan een door de bank gefinancierde onderneming, die op inspirerende wijze bijdraagt aan een duurzame wereld. Op 24 mei wordt de winnaar bekend gemaakt.

~Foto: Stayokay Bergen op Zoom~

*Nominatie*
In totaal zijn er zes ondernemers genomineerd. De motivatie voor de Stayokay nominatie is dat er bij het bouwen en verbouwen van de hostels rekening wordt gehouden met mens en milieu. Dit zit hem niet alleen in het besparen van energie, maar ook in het gebruik van bijvoorbeeld duurzame materialen en verantwoord watergebruik. Het gerenoveerde hoofdgebouw van Stayokay Bergen op Zoom is een goed voorbeeld van een duurzaam verbouwd hostel. Duurzaam bouwen is een onderdeel van de overkoepelende duurzaamheidscampagne: ‘Goed bezig!’.

*Duurzame keuzes*
Duurzaamheid zit naar eigen zeggen sinds jaar en dag in de bedrijfsvoering van Stayokay verweven. En onder de noemer 'Goed Bezig' wordt geprobeerd gasten, medewerkers en leveranciers aan te sporen tot het maken van alternatieve, duurzame keuzes. Voor haar milieubesparende bedrijfsvoering heeft Stayokay sinds 2008 het Europees Ecolabel, het label voor milieuvriendelijkere producten en diensten. Daarnaast is Stayokay ook partner van WaterSpaarders. Het doel van dit project is (school)kinderen en hun ouders bewuster met warm water om te laten gaan en aan te zetten tot minder lang douchen, wat weer leidt tot energiebesparing. Maar ook aan de ontwikkeling van mens en maatschappij wordt gedacht. Zo vergoedt Stayokay bijvoorbeeld met het landelijke programma Stay4all de schoolreis voor kinderen waarvan de ouders de kosten zelf niet kunnen dragen. Het doel van dit project: de hele klas gaat op reis, niemand blijft achter. Tot slot stimuleert Stayokay het werken met mensen die een achterstand hebben op de arbeidsmarkt.

*Groen dak op hostel Amsterdam Zeeburg*
"We zijn er trots op dat een bank met zo'n belangrijke naam en bijdrage op het gebied van duurzaamheid Stayokay nomineert. Mochten we winnen, dan wordt het geldbedrag geïnvesteerd in een groen dak op het restaurant in het hostel in Amsterdam Zeeburg. Het dak, bedekt met planten, draagt bij aan het reduceren van de CO²-uitstoot ", aldus Marijke Schreiner, algemeen directeur Stayokay.

~Christel Tuin~

Overig nieuws