Hoe zat het ook alweer met legionellapreventie?

Auteur: Redactie
Wet- en regelgeving KHN 15 februari 2007
Hoe zat het ook alweer met legionellapreventie?

Gisteren hebben we in Valkenburg een themamiddag gehouden over de legionellawetgeving en de daaraan verbonden verplichtingen voor de hotelier. Tijdens de bijeenkomst bleek, dat bij veel ondernemers nog onduidelijkheid bestaat over deze wet.

Het Waterleidingbesluit, dat sinds 28 december 2004 van kracht is, regelt in hoofdstuk III-C de preventie van legionella. Wat betekent deze wetgeving nu precies voor hoteliers?  
Het grootste verschil met de Tijdelijke Regeling Legionellapreventie is het aantal ondernemingen dat onder de wet valt. Voorheen vielen alle horecaondernemers onder de wet. Mede dankzij de lobby van Koninklijk Horeca Nederland, vallen nu slechts de zogenoemde ‘risicovolle locaties’ onder de strikte voorschriften van het Waterleidingbesluit. Risicovolle locaties binnen de horecasector zijn hotels, pensions en andere logiesverstrekkers (dus ook zalenbedrijven/congreslocaties met logiesfunctie), campings, bungalowparken en badinrichtingen.
De strikte voorschriften, zoals het (laten) uitvoeren van een risicoanalyse, het (laten) opstellen van een beheersplan en het bijhouden van de getroffen beheersmaatregelen in een logboek, waren onder de tijdelijke regeling al verplicht.  Nu komt voor de risicovolle groepen de wettelijke verplichting erbij om minimaal twee maal per jaar watermonsters te laten nemen en analyseren. Dit laatste kan slechts gedaan worden door geaccrediteerde laboratoria. Adressen van laboratoria bij u in de buurt kunt u op de website van Koninklijk Horeca Nederland vinden.

Risicoanalyse en beheersplan

Koninklijk Horeca Nederland heeft, in samenwerking met het Bedrijfschap Horeca en Catering, een vernieuwde checklist opgesteld aan de hand waarvan u zelf een risicoanalyse en een beheersplan kunt opstellen. Deze checklist kunt u  downloaden vanaf www.horeca.org.  U kunt de checklist ook opvragen bij Koninklijk Horeca Nederland. Voor specifieke vragen over het zelf opstellen van een risicoanalyse en en beheersplan kunt u ook terecht op www.legionellavraagbaak.nl of op www.minvrom.nl (dossier legionella bevat onder meer een uitgebreid onderdeel vraag-en-antwoord).
U kunt de risicoanalyse en het beheersplan ook uitbesteden. Leden van Koninklijk Horeca Nederland krijgen korting hierop bij Bureau de Wit (voedselveiligheid en legionellaverificatie) en bij C-mark (waterconsultants). Deze bedrijven mogen ook de watermonsters afnemen. Adressen van andere gecertificeerde bureaus die risicoanalyses en beheersplannen mogen opstellen staan vermeld op www.kiwa.nl
Onder de tijdelijke regeling moest de risicoanalyse periodiek herzien worden. Dat moet nu alleen wanneer iets aan uw installatie is veranderd.

Melden

Normoverschrijdingen worden regelmatig aangetroffen. De nieuwe norm is gesteld op 100 kolonievormende eenheden per liter, ofwel 100 kve/liter. Dit betekent niet dat elke overschrijding van deze norm direct een gevaar vormt voor de gezondheid van uw gasten. U hoeft daarom eventuele normoverschrijdingen in uw installatie niet meer automatisch aan uw gasten te melden. U dient dit wel te melden aan VROM-inspectie. Zij bepalen vervolgens of er reden is om uw gasten te informeren.

Hans van der Kooij

HM302007

Overig nieuws