U heeft gezocht op : Koninklijk Horeca Nederland

24 april 2020
Roberto Payer benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau

Roberto Payer (1950) is bij de jaarlijkse lintjesregen, voorafgaand aan Koningsdag, benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. De cluster general manager van Hilton Amsterdam en Waldorf Astoria Amsterdam kreeg de koninklijke onderscheiding voor zijn verdiensten als hotelier met een meer dan ...

9 juli 2019 Hotelketens
Fotoreportage: Opening Savoy Hotel Rotterdam

Donderdag 4 juli is de heropening van het Savoy Hotel Rotterdam feestelijk gevierd. Al sinds 1961 ontvangt het Savoy Hotel Rotterdam gasten uit het binnen- en buitenland. Afgelopen maanden heeft het Savoy Hotel een grote renovatie ondergaan en inmiddels is deze heropend. Tijdens de feestelijke herop ...

11 december 2018 Economie KHN
KHN in actie tegen boete op tijdelijk werk

?Zo werkt het niet?. Onder dat motto komen ondernemers uit de horeca en andere branches vanaf vandaag in actie tegen maatregelen in de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Deze nieuwe wet maakt tijdelijk werk, en werk dat niet elke maand hetzelfde aantal uren is, duurder. Seizoensarbeid of het opvange ...

30 december 2016 Interview
Hospitality Management 25 jaar, Hotel de l'Europe: Overleg is het halve werk

Alles wordt er in hoofdletters geschreven: HOTEL DE L’EUROPE, RESTAURANT EXCELSIOR... Dat mag ook wel, want dit hotel met restaurant, bistro en bar - en een consulaat - ligt prominent aan het Rokin, tegenover de Munttoren. Het is een statig gebouw. De gasten in het restaurantgedeelte kijken in ...

16 september 2016 Achtergronden
Hospitality Management 25 jaar: interview Jeu Claes

Hospitality Management bestaat 25 jaar. Wekelijks blikken wij terug op interviews die de aandacht trokken. Ditmaal een interview met Jeu Claes (1999). Het rendement in de horeca noemt hij ‘abnormaal laag’. De omzetten kunnen volgens hem omhoog door handiger en innovatiever met produc ...

27 mei 2016
Hospitality Management 25 jaar: Hans van Spronsen “Ik werd adjunct-directeur van een jeugdherberg"

Hospitality Management bestaat 25 jaar. Tijd om terug te blikken op items die de aandacht trokken. Hans van Spromsen schrijft al jarenlang columns voor Hospitality Management en in 2001 blikte Hans al terug op vijf jaar columns in Hospitality Management. Hieronder lees je dit interview uit 2001. ...

18 maart 2016 Ewout Hoogendoorn
Hospitality Management 25 jaar: Ewout Hoogendoorn over het rookverbod

"Onze zuiderburen hebben het maar gewoon in één keer gedaan: net als de Ieren en Schotten hebben zij onverschrokken de knoop doorgehakt. Ook Zweden, Italië en Malta hebben vergaande wetgeving met betrekking tot roken in de horeca, maar toch blijft het dapper. En de enige mogelijkheid, want een ...

4 maart 2016
Hospitality Management 25 jaar: Onderzoek naar hotels en internet in 2001

Hoteliers bleken in 2001 traag in het oppakken van internetmogelijkheden. Samen met Deloitte & Touche heeft Hospitality Management onderzoek gedaan naar hoteliers en internet. De resultaten waren lichtelijk alarmerend: bijna de helft van de hoteliers ziet in internet geen toepassingsmogelijkheden ...

21 september 2012
Eerste weerconferentie bij Fletcher

Fletcher Hotels, Koninklijk Horeca Nederland, Recron en Hiswa zijn om de tafel gaan zitten met meteorologen. De weersverwachting moet beter worden gecommuniceerd. Eerste weerconferentie De vier meteorologische instituten van Nederland (KNMI, Meteovista, Meteoconsult en Meteo Service Piet Paulusm ...

23 oktober 2008
Bijzondere viskaart voor Hotel Theater Figi

Hotel Theater Figi gaf vorige week een voorproefje van zijn duurzame viskaart tijdens een diner waarbij onder andere minister G. Verburg van LNV en de heren Lodewijk van der Grinten, directeur Koninklijk Horeca Nederland, en Johan Nooitgedagt, voorzitter Nederlandse Vissersbond, aanwezig waren. Dit ...

2 oktober 2008 Achtergronden Longread
Brandveiligheid in de hotellerie

Iedere hoteleigenaar wil natuurlijk dat zijn gasten zich veilig voelen, maar soms staat hij machteloos. Het kan namelijk overal en altijd gebeuren: brand. Uiteraard moeten alle denkbare voorzorgsmaatregelen getroffen worden, maar als dan toch... En wat te doen als geblakerde stenen getuigen van mens ...

28 augustus 2008
Horeca duurder door stijgende kosten

De prijsstijgingen in de horeca bedroegen in het tweede kwartaal van 2008 gemiddeld 4,1 procent ten opzichte van een jaar eerder. Hiermee zijn de prijzen zeker niet meer gestegen dan de toename van de kosten van voornamelijk voedingsmiddelen, dranken en energie in dezelfde periode. Dat beweert Konin ...

26 juni 2008
Horeca Wageningen op Hyves

Vandaag zal het Hyves profiel van de afdeling Wageningen van Koninklijk Horeca Nederland ten doop worden gehouden. Hiermee wordt de eerste afdeling van Koninklijk Horeca Nederland op Hyves een feit. Hannie Pijnenburg, voorzitter van de afdeling Wageningen: 'Wij zochten al een tijdje naar een manier ...

19 juni 2008
Koninklijk Horeca Nederland stelt Klink ultimatum

De perikelen rondom het invoeren van het rookverbod zijn nog niet voorbij. Koninklijk Horeca Nederland start mogelijk zelfs een juridische procedure tegen minister Klink om de onduidelijkheden weg te nemen in de besluiten ten aanzien van de invoering van het rookverbod in de horeca. Klink staat toe ...

5 juni 2008
Hotels en studenten fietsen voor goede doel

Afgelopen zaterdag werd door de Burgemeester van Rotterdam, Ivo Opstelten, het startsein gegeven voor de sponsorfietstocht vanuit The Westin Rotterdam. Vanuit daar fietsten studenten, uitgedaagd door medewerkers van Le Méridien Hotel Des Indes, Hotel Pulitzer, Sheraton Amsterdam Airport en The West ...

15 april 2008 Columns Hans van Spronsen
Column Hans van Spronsen: een dubbeltje voor de gedachte...

Elk initiatief om geld in te zamelen voor mensen die honger lijden moeten we toejuichen, maar het initiatief van 'Rotterdam helpt de wereld' gaat wel erg ver. Er schiet een brok in mijn keel als ik lees over het plan om in restaurants tien eurocent in rekening te brengen - voor het goede doe ...

10 april 2008
Hotel 't Anker Holland Hotel van het jaar

Holland Hotel 't Anker uit Mierlo mag zich in het jaar 2008 het beste Holland Hotel van het jaar noemen. Edwin en Petra Hilhorst, eigenaren van 't Anker ontvingen tijdens de voorjaarsbijeenkomst van Holland Hotels op 7 april 2008 in Mierlo de eerste prijs uit handen van Frans Hazen, voorzitter sect ...

27 maart 2008
Mobiliteitsschermen bij publiekstrekkers

Komende zomer worden bij meer dan 100 attractieparken, congrescentra, hotels, wegrestaurants en andere publiekstrekkers schermen geplaatst met verkeers- en vaak ook OV-informatie voor bezoekers. Doel is dat bezoekers van deze gelegenheden bij vertrek goed geïnformeerd op weg gaan, of bij drukte een ...

27 maart 2008
Nieuwe CAO Horeca formeel rond

Koninklijk Horeca Nederland en vakbonden hebben overeenstemming bereikt over de volledige tekst van de nieuwe CAO Horeca. Die nieuwe CAO Horeca is aangemeld bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en er is een Kennisgeving van Ontvangst zodat de cao per 1 april 2008 rechtsgeldig van ...

20 maart 2008
Hotelovernachtingen in trek met Pasen

Dit jaar verwacht bijna 19% van alle Nederlanders (16-64 jaar) met Pasen in de Nederlandse horeca te eten. Deze horecaverwachtingen gelden meer dan gemiddeld voor mensen wonend in de grote steden en in het Zuiden van het land, 35-plussers en eenpersoonshuishoudens. Naast uit eten gaan (brunch of din ...

11 oktober 2007
Minister verliest steun horeca voor rookverbod

Koninklijk Horeca Nederland wil geen steun meer verlenen aan minister Klink van Volksgezondheid bij het rookvrij maken van de horeca vanaf 1 juli 2008. Aanleiding hiervoor vormt het volgens Horeca Nederland 'volstrekt onbegrijpelijke' besluit van de minister alleen de horecaondernemers te beboeten b ...

10 september 2007 Onderwijs
Leerhotel Het Klooster Elke dag een stap in de praktijk

Je hoort het vaak, tegenwoordig: bij veel jongelui die een bestaan in de horeca zoeken, ontbreekt de liefde voor het vak. En de opleidingen sluiten niet aan bij de praktijk. Er is een antwoord: Leerhotel Het Klooster. Eind 2005 werd gestart met de verbouwing van het klooster aan de Daam Fockemala ...

21 juli 2007
Een mooie themadag, maar wat doen we met de conclusies?

Op 7 mei jongstleden hebben wij het vijfde Food and Beverage Debat mogen organiseren in het prachtige Hilton Royal Parc Soestduinen. De samenwerking met de organisatoren (Koninklijk Horeca Nederland, Hospitality Management, Sander Allegro en AF&BM) was weer uitstekend; mede namens het bestuur va ...

27 april 2007 Economie Wet- en regelgeving
Uniforme of toch liever uw eigen voorwaarden?

Het komt geregeld voor dat een groep gasten (zakelijk of particulier) niet onmiddellijk na een maaltijd of verblijf betaalt, maar de restauranthouder of hotelier vriendelijk verzoekt een factuur te zenden. Vervolgens blijkt niet zelden dat men niet erg bereidwillig is om de factuur binnen de gesteld ...

12 april 2007
Koninklijk Horeca Nederland eist prijsverlaging bier

Koninklijk Horeca Nederland is ontstemd over verboden prijsafspraken die volgens de Europese Commissie in de periode 1996-1999 tussen de Nederlandse bierbrouwers Heineken, Grolsch,Bavaria en het Belgisch-Braziliaanse InBev werden gemaakt. Koninklijk Horeca Nederland wil nu een transparantere markt ...

15 februari 2007 Wet- en regelgeving KHN
Hoe zat het ook alweer met legionellapreventie?

Gisteren hebben we in Valkenburg een themamiddag gehouden over de legionellawetgeving en de daaraan verbonden verplichtingen voor de hotelier. Tijdens de bijeenkomst bleek, dat bij veel ondernemers nog onduidelijkheid bestaat over deze wet. Het Waterleidingbesluit, dat sinds 28 december 2004 van ...

15 februari 2007 Columns Ewout Hoogendoorn
Van rookverbod naar drankverbod

Onze zuiderburen hebben het maar gewoon in één keer gedaan: net als de Ieren en Schotten hebben zij onverschrokken de knoop doorgehakt. Ook Zweden, Italië en Malta hebben vergaande wetgeving met betrekking tot roken in de horeca, maar toch blijft het dapper. En de enige mogelijkhe ...

23 maart 2006
Introductie Advies- en Rendement Cheque

De Advies- en Rendement Cheque is geïntroduceerd tijdens de Horeca Kennisbeurs op 20 maart jl. in Goes. De Cheque is ontstaan door een nauwe samenwerking tussen de Horeca Ondernemers Academie, Koninklijk Horeca Nederland regio Zeelend en horecatoeleveranciers. Naast de horecaondernemers zelf, hebbe ...

20 januari 2006
Koninklijk Horeca Nederland breekt los in Rembrandtjaar

Vernieuwing van producten en diensten, mogelijkheden die ontstaan door vergrijzing en in de zorgmarkt, rookbeleid en goed inspelen op 'beleving'. Maar dit is nog niet genoeg voor Koninklijk Horeca Nederland. Andere doelen zijn: de overheid aan haar belofte om de lasten- en regeldruk met 25% te vermi ...

20 januari 2006
Zoete klanken voor Hospitality Music

Hospitality Music, rechtenvrije muziek die Koninklijk Horeca Nederland voor haar leden beschikbaar stelt, heeft een vliegende start gemaakt. Per 1 januari 2006 hebben ruim 1.000 leden van Koninklijk Horeca Nederland opgezegd bij BUMA en Sena. (besparing €400.000) Onder de titel Hospitality Music h ...

22 september 2005
Goede resultaten hoteliers.com

Een commissie per boeking betalen lijkt misschien de beste manier om de winstmarge te vergroten. Uit een onderzoek onder de 125 deelnemende hotels op het platform hoteliers.com blijkt echter dat 75% van de hotels meer financiële baat heeft bij online boekingen. Hoteliers.com hanteert een lidmaatsc ...

8 september 2005
Westin krijgt eerste vijfsterrenschild

The Westin Rotterdam ontving afgelopen vrijdag uit handen van sectorvoorzitter hotels Luit Ezinga van Koninklijk Horeca Nederland het schild voor de vijfsterren categorie volgens de nieuwe normering van de Nederlandse Hotelclassificatie. The Westin Rotterdam is hiermee eerste en enige hotel in Neder ...

8 juli 2005
Rotterdam zet streep door toeristenbelasting

De Rotterdamse gemeenteraad zegt de toeristenbelasting vaarwel. Na een gedegen afweging oordeelde het college dat logiesbelasting niet past bij het streven om meer toeristen naar de stad te trekken, en ook niet bijdraagt aan het terugdringen van de lasten- en regeldruk voor ondernemers. Koninklijk H ...

2 juni 2005 Achtergronden Longread
Alle clichés over familieopvolging kloppen

Een volle zaal, ondanks het mooie weer. Sprekers met gevoel voor humor. Een geanimeerde naborrel. Ondanks het wellicht wat netelige thema, was het congres Hotel en Bedrijfsoverdracht (locatie: Grand Hotel Karel V) aangenaam en leerzaam. Het was bovendien een bijeenkomst waar kopende en verkopende pa ...

6 april 2005
Geen CAO Horeca voor 320.000 werknemers

De werknemers in de horeca krijgen geen CAO. Volgens Koninklijk Horeca Nederland blokkeert conservatief denken van de vakbonden iedere vernieuwing in de arbeidsvoorwaarden. "De vakbonden hebben een unieke kans laten lopen om baanbrekend werk te verrichten in de vernieuwing van de arbeidsverhoudingen ...

22 december 2004 Toerisme
Wie durft mee te veranderen?

Hotels hebben baat bij een betere toeristische promotiestructuur. In 2003 bestond gemiddeld 44 procent van de gasten uit toeristen of toeristische groepen (bron: Hosta 2004). Vooral voor hotels in duidelijk herkenbare toeristische regio's (de Veluwe, de Waddeneilanden, Drenthe…) is regiom ...

19 november 2004
Lucas Petit Meest Markante Horecaondernemer 2004

Lucas Petit is uit twaalf regionale winnaars door een vakjury benoemd tot de 'Meest Markante Horecaondernemer van Nederland 2004'. Volgens juryvoorzitter Guido van Woerkom is Petit 'een op en top horecaman, die zijn gasten voorop plaatst. Hij weet hen op bijzondere wijze een goed gevoel te geven doo ...

21 oktober 2004
Horeca reduceert Sociaal Fonds stapsgewijs tot nul

Economische omstandigheden en politieke besluiten veroorzaken grote veranderingen in het sociale bestel. Koninklijk Horeca Nederland heeft besloten tot een belangrijke koerswijziging in de komende jaren. Door het verlagen van de collectief verplichte kosten krijgen horecaondernemers meer ruimte om i ...

21 oktober 2004
Ondernemersorganisaties zijn auteursrechten zat

Koninklijk Horeca Nederland roept samen met andere branches de auteursrechtenorganisaties een halt toe. Aanleiding is de aankondiging van de stichting Videma, die de incasso doet van vergoedingen voor openbaarmaking van films en televisieprogramma's in horecabedrijven. 'We willen niet eens in discus ...

7 oktober 2004
Horeca: overheid moet consumentenvertrouwen herstellen

Het is van groot belang, dat de overheid aan de burgers duidelijk maakt waarom bezuinigingen en maatregelen noodzakelijk zijn,' meent Hajé de Jager, voorzitter van de werkgeversorganisatie Koninklijk Horeca Nederland. Tijdens de ledenraad van de vereniging maakt de voorzitter in zijn rede v duideli ...

12 september 2004 Interview Longread
The College Hotel, Amsterdam; Favoriete hotel in wording

De afspraak was per e-mail gemaakt: 15.00 uur bij de boom voor het hotel. Bij de boom? De afsluiting van het mailtje (‘With kind regards’ - gericht aan een stamechte Nederlander) deed ook al een wenkbrauw omhoog gaan. Maar allereerst, hoezo bij een boom? Dat werd al snel duidelijk: The C ...

12 september 2004 Columns Ewout Hoogendoorn
Column Ewout Hoogendoorn: Omzet in zorg

De zorgsector biedt bijzondere mogelijkheden voor de horecasector. De ellende is, dat de meerderheid van de mensen direct aan doktoren, ziekenhuizen en bejaardentehuizen denkt, zodra je spreekt over zorg. Bij de gemiddelde horeca-ondernemer gaat maar zelden een lampje branden dat aangeeft: Ha! Omzet ...

12 september 2004 Longread
Vrouwen in hogere functies; Mama is de baas?

Laten we eerlijk zijn, een ‘flink’ deel van de Nederlandse mannen weet geen raad met spierballen en testosteron. En als dan ook nog uit de ‘masculiniteitindex’ (opgesteld voor 53 landen) blijkt dat Nederland tot de drie meest feminiene landen behoort... ‘Onze’ 51e ...

13 juli 2004
VVV's moeten effectiever en efficiënter werken

HISWA Vereniging, Koninklijk Horeca Nederland en RECRON willen de toeristische promotie en marketing van Nederland effectiever en efficiënter organiseren. In de structuurvisie 'Naar een efficiënte promotie- en marketingorganisatie voor Toeristisch Nederland' worden voorstellen gedaan voor een nieu ...

13 juli 2004
Hostec-EurHotec naar Amsterdam RAI

Het congresevenement Hostec-EurHotec uit Groot-Brittannië gaat voortaan ieder oneven jaar in Amsterdam RAI plaatsvinden. Dat hebben de organisatoren Accuvia, de International Hotel & Restaurant Association (IH&RA) en Amsterdam RAI vandaag bekend gemaakt. Hostec-EurHotec, het Europese technologie-ev ...

3 juni 2004
Haagse Horeca Vignet officieel van start

Koninklijk Horeca Nederland, Kamer van Koophandel en de gemeente Den Haag organiseren dit jaar samen het Haags Horeca Vignet. Maandag 7 juni vindt om 17.00 uur de officiële aftrap plaats. Doel van het project is bewustwording bij de ondernemers. Dit moet leiden tot meer zelfregulering en een hogere ...

23 april 2004
Goed geïnformeerd starten in de horeca

Ruim 44.000 bezoekers wisten in 2003 de website van het Horecastartersloket te vinden. De belangstelling voor de internetsite www.horecastartersloket.nl toonde dat jaar een groei van maar liefst 43% ten opzichte van het voorafgaande jaar. Uit onderzoek van het Bedrijfschap Horeca en Catering blijkt ...

17 februari 2004 Interview
Interview Adriaan Grandia, Hotel de l'Europe

Alles wordt er in hoofdletters geschreven: HOTEL DE L’EUROPE, RESTAURANT EXCELSIOR... Dat mag ook wel, want dit hotel met restaurant, bistro en bar - en een consulaat - ligt prominent aan het Rokin, tegenover de Munttoren. Het is een statig gebouw. De gasten in het restaurantgedeelte kijken in ...

24 december 2003
Horeca Branche Instituut opgericht

Per 1 januari 2004 is de bestuurlijke en juridische oprichting van het Horeca Branche Instituut een feit. Het Horeca Branche Instituut wordt voor de horeca de uitvoerder van beleid op het terrein van arbeidsvoorwaarden, arbeidsmarkt en scholing. Het Horeca Branche Instituut is een nieuwe organisatie ...

24 december 2003
Nadenken over outsourcing tijdens nationaal F&B congres

Hoewel het 'iets door anderen laten opknappen' in de hotelbranche niets ongewoons meer is, rust er op het gebied van food & beverage bij velen nog een taboe op. De Association of Food & Beverage Management (AF&BM) wil daar iets aan doen. In samenwerking met Hospitality Management, Inn Ovations, de s ...

23 december 2003 Video
Draadloos internet rukt op

De tijd dat een televisie op de hotelkamer een ‘unique selling point’ was, ligt ver achter ons. Zelfs in de kleinste, meest bescheiden hotelkamers treft de gast tegenwoordig een tv aan. Dat wil niet zeggen dat een hotel zich niet meer kan onderscheiden met behulp van die tv. Zowel de app ...

22 december 2003 Wet- en regelgeving KHN
Hotelclassificatie

Vanaf eind jaren negentig klinkt er een steeds luidere roep vanuit de hotellerie om meer flexibiliteit binnen de hotelclassificatie. De Benelux-Hotelclassificatie is te veel gericht op beoordeling van ‘hardware’ en heeft te weinig oog voor kwaliteitsaspecten van hotels. Om aan de kritisc ...

22 december 2003 Events F&B Ondernemen
Nationaal F&B debat; Nadenken over outsourcing van F&B

Hoewel het ‘iets door anderen laten opknappen’ in de hotelbranche niets ongewoons meer is, rust er op het gebied van food & beverage bij velen nog een taboe op. De Association of Food & Beverage Management (AF&BM) wil daar op haar congres in maart 2004 iets aan doen. Organisa ...

20 oktober 2003 Economie KHN
Hotellerie toont zich optimistisch

Het jaar 2003 zal voor de hotellerie niet de boeken ingaan als een prettig jaar. De conjuncturele neergang, de oorlog in Irak, terroristische acties en SARS hebben de kamerprijzen en de bezettingsgraden flink onder druk gezet. Maar nu het jaar op zijn einde loopt en voorzichtig de balans wordt opgem ...

17 september 2003 KHN Ondernemen
Horecaondernemers met een gouden hart

Sinds kort siert een Gouden Medizon Hart de gevel van dorpscafé Odeon in het Groningse Oldehove. Het Gouden Hart geeft aan dat de eerstehulpverlening op die locatie 70% overlevingskans biedt, in geval van een hartstilstand. Dat is vier- tot vijfmaal zo hoog als de gemiddelde overlevingskans. ...

15 september 2003 Hotelketens Interview
Verlost van oubollig imago

‘Een hoog Heugafelttegel-gehalte,’ zo typeerde een kenner van de branche het samenwerkingsverband Holland Hotels enkele jaren terug. Volgens voorzitter John Moreu en bestuurslid Jos Jansen hebben de hotels dat stadium echter definitief achter zich gelaten. ‘Er heeft een ingrijpende ...

19 juni 2003
Toeristische krachtenbundeling

Sinds gisteren werken de Vereniging van Recreatieondernemers Nederland (RECRON) en Koninklijk Horeca Nederland nauwer samen in het behartigen van de belangen van de toeristisch recreatieve sector. De samenwerking tussen de twee organisaties is in een convenant ondergebracht. Waarnemend voorzitter Th ...

27 april 2003 Economie Hotelketens
HEM Hotels Sterk dankzij een totaalpakket

Op de grens tussen de familiehotels en de grote ketens opereert sinds midden jaren negentig HEM Hotels. Begon Hellingman senior in 1992 nog als nieuweling in de horeca, toen hij hotel ’t Tolhuus in Purmerend kocht om er ‘met vrouw en zoon iets van te maken’, nog geen tien jaar late ...

27 april 2003 KHN
Gastvrijheid en Gastheerschap

Een jaar geleden werd de hôteliers, in een onderzoek over de gastvrijheid binnen de hotellerie, een spiegel voorgehouden. Via Hospitality Management kon iedereen kennis nemen van de uitslag: een verbazingwekkend hoge waardering. Of misschien eigenlijk niet zo verrassend, want mag je van iemand ...

10 april 2003
Horeca maakt Amsterdam schoner

Op 15 april verwelkomt Amsterdam haar bezoekers over een rode loper. Wethouder E. Iping zal om 14.00 uur het startsein geven voor een schoonmaakactie van de binnenstad. Zij zal dit samen met vertegenwoordigers van Koninklijk Horeca Nederland, Amsterdam City, Amsterdam Tourist Board en Nederland Scho ...

13 februari 2003
Nieuwe hotelclasssifiactie komt eraan

Onder de hoteliers heersten er al langere tijd veel vragen over het huidige Benelux Hotel classificatiesysteem en was er de wens om tot een moderner en flexibeler systeem te komen. Als voorbeeld werd vaak het Best Western-systeem genoemd, omdat dit meer compensatiemogelijkheden kent dan de huidige ...

22 december 2002 Ondernemen
Veiligheid

Onlangs kwam de overheid met de kwartaalrapportage over criminaliteit. Opvallend in dit stuk is de sterke stijging van het aantal overvallen in hotels. Tot en met september zijn er 38 overvallen geweest, terwijl in heel 2001 in totaal 32 overvallen geregistreerd zijn. Tevens opmerkelijk is, dat de o ...

31 oktober 2002
Koninklijk Horeca Nederland pleit voor nieuw horecabeleid

De gemeenten hebben de kosten (de leges) voor horecagerelateerde vergunningen in 2002 met gemiddeld 14% verhoogd ten opzichte van 2001. Gemiddeld betaalt een uitbater 10.600,- euro. Over het algemeen zijn grote gemeenten duurder dan middelgrote en kleine. Maar zelfs tussen vergelijkbare gemeenten, z ...

31 oktober 2002
Horecaondernemers zijn formulieren beu

Steeds meer ondernemers overwegen te stoppen met hun horecabedrijf omdat ze het invullen van tientallen formulieren meer dan zat zijn,' aldus directeur Jeu Claes van Koninklijk Horeca Nederland. De administratieve lastendruk in de horecasector is bijna vier keer zo hoog dan bij een gemiddeld bedrijf ...

29 juni 2002 Columns
Column: Geen idee wat het is, maar we willen niet zonder!

Het volk heeft gesproken: niemand weet wat de hotelclassificatie inhoudt, maar we kunnen en willen niet zonder. Alles en iedereen is erbij gehaald: de NATM (Travel Managers), ANVR- incoming touroperators, de ANWB- leden en uiteraard de hôteliers zelf (de leden van Koninklijk Horeca Nederland). ...

1 juni 2002 Personeel Longread
Medewerkers werven en behouden blijft lastig

De Horeca is, volgens recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, een van de weinige sectoren met een structureel tekort aan medewerkers. Concurrentie van vaak beter betalende sectoren is een van de factoren voor dit tekort. Een onduidelijk beeld van werken in de horeca - de werkelij ...

11 maart 2002 Economie Toerisme Longread
Tabee toeristenbelasting?

In opdracht van de VNG heeft ESLB onderzoek verricht naar de heffingsgrond voor lokale belastingen. In het rapport ‘Gemeentelijke belastingen in de 21e eeuw’ wordt voorgesteld de toeristenbelasting af te schaffen en te vervangen door een verblijfsbelasting, plus de invoering van een recr ...

14 februari 2002 Achtergronden KHN
Betalingsverkeer

Een aandachtpunt waar Koninklijk Horeca Nederland continu mee bezig is, is het betalingsverkeer. Op de één of andere manier komen er op dit gebied altijd weer konijnen uit de hoge hoed. U herinnert zich ongetwijfeld de ‘millenniumhype’, toen op stel en sprong de pinapparatu ...

18 december 2001 KHN
Classificatie

De Benelux Hotel Classificatie bestaat vanaf het begin van de jaren zeventig en wordt sindsdien uitgevoerd door het Bedrijfschap Horeca en Catering. Aan de hand van de normen van de Benelux Hotel Classificatie worden hotels ingedeeld in sterrencategorieën. In zijn huidige vorm dateert deze hote ...

12 december 2001 Achtergronden
Landelijke alliantie NVM horecamakelaars

Het borrelt en gist in de horeca: chronisch personeelstekort, meer regelgeving, meer veiligheidsvoorschriften. Daarbij het ‘Bin Laden syndroom’. Hotels merken het: de vliegende Amerikanen blijven weg. Niet bepaald een tijd om stoutmoedig aan een ingrijpende verbouwing of renovatie te beg ...

5 november 2001 Tech Interview
Onderzoek moet softwarebedrijven prikkelen

Nu het aantal reserveringen via internet gestaag toeneemt, zien steeds meer kleine hotels het nut in van geautomatiseerde systemen. Niet alleen met het oog op de boekingen: de hôteliers willen alle financiële en administratieve afhandelingen erin onderbrengen. Maar helaas, goede softwarep ...

17 september 2001 Interview Longread
Vijf jaar Hans van Spronsen

Marten Toonder (van Ollie B. Bommel en Tom Poes) richtte zich met grote regelmaat tot zijn ‘oplettende lezertjes’. Welnu, trouwe en oplettende lezers van Hospitality Management hebben natuurlijk onmiddellijk gezien dat hun hotelvakblad qua vormgeving opgefrist is, maar veel is - gelukkig ...

13 september 2001 Personeel Achtergronden
Personeel wil vooral aandacht

Een economie waarin het niet meer zo’n vaart loopt; doemdenkers die zich nog steeds vergapen aan de puinhopen van het WTC... Koninklijk Horeca Nederland berichtte begin oktober dat de Nederlandse hotels 50 miljoen gulden omzet zijn misgelopen door annuleringen, en dat hotels in de Randstad wer ...

2 juni 2001 KHN
Werkgroep Kleine Hotels KHN

De sector hotels van Koninklijk Horeca Nederland heeft een kleine 1800 leden en 170 deelnemers. Deelnemers zijn bijvoorbeeld bedrijven waar de hotelomzet niet het hoofdbestanddeel van de omzet uitmaakt. Door het deelnemerschap blijven deze bedrijven echter wel op de hoogte van de activiteiten van de ...

17 april 2001 Achtergronden
Dromen van één loket

In het tweede Hotel Continu Onderzoek werd aan honderd hôteliers gevraagd hoe ze over het horecabeleid in hun eigen gemeente denken. Aangezien te verwachten viel dat de hôteliers deze gelegenheid zouden aangrijpen om eens lekker te klagen, vallen de resultaten best mee: de gemeenten krij ...

16 april 2001 Achtergronden KHN
De congresmarkt in beweging

De congresmarkt in Nederland is volop in beweging. De omzet in dit marktsegment stijgt meer dan de traditionele segmenten, hoewel er natuurlijk veel kruisbestuiving plaatsvindt. Maar het staat vast dat vergaderen buiten de deur een goede ‘comeback’ heeft gemaakt. De branche reageert d ...

25 februari 2001
Hôteliers traag in het oppakken van internetmogelijkheden

Samen met Deloitte & Touche heeft Hospitality Management onderzoek gedaan naar hôteliers en internet. De resultaten waren lichtelijk alarmerend: bijna de helft van de hôteliers ziet in internet geen toepassingsmogelijkheden voor kamerreserveringen. Eén op de drie ziet zelfs ge ...

25 februari 2001 KHN
Energiemarkt, deel 2

In de vorige editie van Hospitality Management heeft u al één en ander kunnen lezen over de activiteiten van Koninklijk Horeca Nederland op het terrein van de energievoorziening. We vertelden u reeds dat KHN, in samenwerking met een aantal grote ketens, bezig was met een goede overeenk ...

21 december 2000 Achtergronden
Liberalisering Energiemarkt

Bedrijven met een vermogen van meer dan 3 * 80 ampère zijn met ingang van 2002 vrij in hun keuze van een energiebedrijf. Als u vanaf dat moment daadwerkelijk vrij wilt zijn, moet u tijdig het contract met uw huidige energieleverancier opzeggen. Ga dus na wat uw opzegtermijn is en sluit vooral ...

2 december 2000 Interview Longread
Dick Vollenga: hotelman in hart en nieren

Dick Vollenga (54) nam op 13 december afscheid als voor­zitter van de sector hotels van Koninklijk Horeca Nederland. Afscheid van de hotellerie neemt hij aller­minst. De meerderheidsaandeelhouder van de Twentse Dish Hotel Groep richt zich zelfs op expansie. In 1982 kreeg Dick Vollenga de ...

2 december 2000 Achtergronden Longread
Hotelratten en flessentrekkers

Hotels zijn vrij toegankelijk. De bagage ligt er voor het oprapen. Anonimiteit is, met een beetje handigheid, gegarandeerd. Kortom, het hotel is de ideale broedplaats voor criminele activiteiten. En dat blijkt: jaarlijks fungeert een hotel gemiddeld drie keer als place de crime. Om criminaliteit bin ...

29 oktober 2000 KHN
Administratieve lasten

We hebben het allemaal kunnen lezen in het blad Forum: het beleid van de Nederlandse gemeenten ten aanzien van heffingen en vergunningen ‘riekt’ naar willekeur. Soms bestaan er verschillen van 400% tussen twee gemeenten, voor dezelfde (!) handelingen. Het is toch ongelooflijk dat ons ...

22 oktober 2000 Tech
Automatisering is veel meer dan een stukje gemak

‘Na mij de zondvloed,’ zei Lodewijk XV. Hij kreeg gelijk: de woelige baren van de revolutie overspoelden niet hem, maar zijn zoon. Toen Lodewijk XVI naar de guillotine gevoerd werd, zal hij wel even gedacht hebben: ‘Hoe hebben mon père en ik zo blind kunnen zijn?’ Het ...

11 oktober 2000 Duurzaamheid
Energiewetten en ecotax

Dat ambtelijke molens niet altijd langzaam malen, toont de wetgeving omtrent de liberalisering van de gas- en elektriciteitsmarkt. De nieuwe energiewetgeving treedt immers vervroegd in werking. Voor kleine consumenten is 2004 het jaar waarin zij voor het eerst zelf mogen kiezen waar ze hun energie v ...

2 september 2000 Personeel Achtergronden
De druk moet van de ketel!

Een onderzoek van TNO Arbeid heeft aangetoond dat maar liefst een op de drie horecamedewerkers te kampen heeft met ‘uitputtend werk met relatief hoge taakeisen en weinig autonomie’. Deze werkdruk komt het meest voor bij grotere bedrijven en daarbinnen bij met name receptionisten. Het voo ...

2 september 2000 Toerisme Longread
De seniorenmarkt biedt gouden kansen

Er zijn horecaondernemers en recreatiebedrijven die al enige tijd met succes op de seniorenmarkt opereren; anderen slaan geregeld de plank mis; velen realiseren zich nog steeds niet wat de mogelijkheden van deze groeiende markt zijn. Dit najaar organiseert Toerisme Recreatie Nederland, samen met Rec ...

22 juni 2000 Tech
Videoconferencing: de tweede golf?

Het televergaderen staat weer midden in de belangstelling. In een Telfort-reclame van alweer enige tijd geleden werd een vooroordeel met betrekking tot videoconferencing (VC) humorvol bevestigd: een televergadering verliep verrassend positief doordat een egaal beige trui door de falende techniek plo ...

14 april 2000 Achtergronden
Legionella-wetgeving

Er is inmiddels al veel gesproken over de gevaren van de legionellabacterie. U weet dat er gewerkt wordt aan wetgeving op dit gebied. Inmiddels is bekend hoe de wetgeving eruit zal gaan zien. Om zo goed mogelijk de belangen van onze leden te kunnen behartigen, hebben wij reeds lang geleden aangeg ...

14 april 2000 Hotelbouwplannen Longread
Besparen met aangepast sanitair

De roep van milieu(zorg)organisaties om het milieu te beschermen was luid. Die roep wordt nu ook gehoord door de hôtelier. Zeker nu de stijgende waterprijzen (water kost gemiddeld fl 2,30 per 1000 liter) hem rechtstreeks in de portemonnee treffen. De ‘Samenwerkende Milieuzorgprojecten&rs ...

25 februari 2000 Achtergronden
Hygiënewijzer vereenvoudigt werken met Hygiënecode

Schoon, simpel, kort en duidelijk. Onder dat motto is onlangs de Hygiënewijzer gepresenteerd. In de wijzer zijn alleen de wettelijk eisen uit de Hygiënecode voor de horeca verwerkt. Dit maakt het voor hotels en restaurants eenvoudiger om die Hygiënecode toe te passen. Een duidelijk st ...

15 februari 2000 KHN
Het hotel als melkkoe voor gemeenten

Als er één schaap over de dam is, volgen er meer. Dat oude spreekwoord heeft nog niets aan waarde ingeboet. Tijdens de laatste weken van het vorige millennium werden we daar wederom pijnlijk mee geconfronteerd. Veel gemeenten meenden dat zij de hotels 'mooi' konden laten opdraa ...

15 februari 2000 Economie
De 'Docklands' van Amsterdam heet... Rotterdam

Op 16 februari werd voor de derde keer in successie het symposium StAD georganiseerd. De Stichting Amsterdam Destinatie is een gezamenlijk initiatief van instanties en bedrijven die pogen Amsterdam aantrekkelijk te houden voor de (inter)nationale zakelijke en toeristische markt. StAD is ondergebrach ...

12 december 1999
Het gaat om wat je overhoudt

Het rendement in de horeca noemt hij ‘abnormaal laag’. De omzetten kunnen volgens hem omhoog door handiger en innovatiever met producten en diensten om te gaan. Anderzijds zijn de kosten via vrij simpele maatregelen te drukken. ‘Er zijn kansen genoeg voor profijtelijke samenwerking ...

11 november 1999
Buitenhuis overnachten in Nederland 1999

Lezen is waarschijnlijk niet een liefhebberij waar veel hôteliers aantoe komen. De bedrijfsvoering van een hotel vraagt zoveel tijd en energie dat het bijhouden van de vakliteratuur al een hele opgave is. Er zijn echter publicaties waar een verstandige hôtelier niet omheen kan, bijvoor ...

15 september 1999
Neem licht niet te licht op

Een goed, energiezuinig verlichtingsplan maken - en toepassen - is niet alleen prettig voor het milieu. Het bespaart ook aanzienlijk in de vaste kosten. Bovendien subsidieert een aantal energiebedrijven het toepassen van energiezuinige verlichting. Veel besparende maatregelen vergen niet eens hoge ...

9 september 1999 KHN
De sluipmoordenaar ligt op de loer

Het facet 'veiligheid' is in (en voor) Nederlandse hotels meestal geen kwestie van levensbelang; het is veel meer een kwestie van geld. Met de bomaanslagen en ontvoeringen valt het hier te lande wel mee. In een veiligheidsrapport van de International Hotel & Restaurant Association (& ...

11 juni 1999 Hotelketens
Werkgroep kleine hotels

Onze vereniging groeit gestaag. De groei is naar rato over de zes sectoren (hotels, restaurants, ijsfrica, discotheek? zaalbedrijven, café?bar bedrijven en Chinees?Indische bedrijven), hetgeen betekent dat ook onze sector groeit. Wij hopen binnenkort het 1700e lid te verwelkomen. Steeds me ...

11 april 1999 Columns Hans van Spronsen
Column Hans van Spronsen: Een goed product voor een goede prijs?

Zoals u ongetwijfeld hebt vernomen, is het belangrijkste beleidsuitgangspunt van Koninklijk Horeca Nederland voor de komende jaren het verbeteren van het rendement in de bedrijfstak. Dat is, in een sterk veranderende en concurrerende markt, een noodzakelijk uitgangspunt voor een gezonde toekomst van ...

11 april 1999 HotelSummit
De hotelgast wordt ook koning op het internet

In de hotelmarkt wordt op dit moment mondjesmaat geëxperimenteerd met de combinatie van tv en Internet. Internationale beurzen bijten op dat terrein het spits af; sommige hotelketens hebben al vergaande ideeën ontwikkeld over deze integratie; een enkele keten experimenteert reeds in het ...

11 april 1999 Columns Ewout Hoogendoorn
Belanghebbenden toeristische Amsterdam doen aan T2M!

De 'stakeholders' van toeristisch Amsterdam lopen voorop en doen aan Total Quality Management; wist u dat? Ik ook niet, totdat ik een artikel las in Sigma, een blad over kwaliteitsmanagement. Op 29 maart is een symposium gehouden in Krasnapolsky, georganiseerd door de stAD (stichting Amsterd ...

Laad meer resultaten

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: