Hospitality Management 25 jaar: Ewout Hoogendoorn over het rookverbod

18 maart 2016 |

"Onze zuiderburen hebben het maar gewoon in één keer gedaan: net als de Ieren en Schotten hebben zij
onverschrokken de knoop doorgehakt. Ook Zweden, Italië en Malta hebben vergaande wetgeving met betrekking tot roken in de horeca, maar toch blijft het dapper. En de enige mogelijkheid, want een zachte heelmeester (lees: Nederland) maakt stinkende wonden. Dat laatste kun je in dit geval heel letterlijk nemen", aldus columnist Ewout Hoogendoorn in de februari-editie van Hospitality Management in 2007.

Maar goed, in België mag je nu dus niet meer in cafés en restaurants roken. In Baarle Hertog heeft de eigenaar van een café zich gehoorzaam twee dagen aan de regels gehouden, maar toen veel gasten naar Nederlandse kroegen aan de overkant van de straat gingen, koos hij voor een - Nederlandse - halfwasoplossing: op de ene stoel mag je niet roken, maar op die andere wel. Hij had zich al voorgenomen om heel boos te worden als hij zou worden gecontroleerd.

Nederland gaat, net als die kroeg in Baarle Hertog, lekker halfwas doorpolderen tot 2011; wat er dan gebeurt zien we dan wel weer. Met de volle steun van Koninklijk Horeca Nederland. Verbazend, want iedereen zou moeten snappen dat we in 2011 nog bij lange na niet zover zijn, en dat er dan weer allemaal nieuwe halfbakken regels nodig zijn om ‘alsnog te komen tot aansluiting bij het vigerende Europese beleid’. Tegen die tijd zal een nieuw kabinet de eerste honderd dagen vast niet volmaken, omdat het op een heleboel andere terreinen ook echte maatregelen zal moeten nemen. Die maatregelen kunnen overigens - voor het merendeel - alleen maar met het belastinggeld van ondernemers worden betaald, maar ja, die ondernemers hebben dan al 'en masse' het land verlaten. Terug naar het onderwerp.

Als de 'zelfregulering' niet werkt, kunnen we de restaurants best verplichten om foto’s van wegrottende longen, keeltumoren en lege kinderwagens uitvergroot op de voordeur te plakken. Is dat geen leuke suggestie zijn voor dat halfwas cafe in Baarle Hertog? Dat café kan dan reclame maken met: ‘Als u bij ons komt, weet u zeker wat u krijgt!’ Gefinancierd door de Nederlandse overheid, kunnen ze nooit meer zeggen dat we krenterig zijn.

In het Mövenpick hotel in Amsterdam krijg je trouwens nu al gewoon een vette boete als je stiekem op het toilet hebt zitten roken. Ik houd wel van die duidelijkheid. Al die irritante gasten die denken dat ze zelf mogen uitmaken of ze eerder de pijp uit willen - ons daarbij ook vroeger het graf in helpend. Niks ervan! Een joint willen we nog wel gedogen, vanwege een zekere 'medicinale werking', maar een sigaret? Kankerverwekkende rook van smeulende gedroogde blaadjes? Weg ermee!

Hulde voor Mövenpick! Andere ketens hebben nog niet zo duidelijk hun niet-rokende gasten in bescherming genomen. Dat valt toch tegen in onze anders zo creatieve horeca. ‘Tegen inruil van uw pakje sigaretten een extra borrel.’ Dat de Nederlandse jeugd zich dan - ook nu al - volledig te pletter zuipt, is wel lastig, maar je kunt maar één ding tegelijk als overheid. Toch? Dat roken buitengewoon smerig en schadelijk is, weten we na dertig jaar internationaal confereren. Over nog eens dertig jaar gaan we praten over een drankverbod in de horeca.

Ewout Hoogendoorn

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks alle hotelupdates

Overig nieuws

Interview
Interview: Maarten Markus, NH Hotel Group

Trots als een pauw is hij op de voortreffelijke halfjaarcijfers van de Benelux. Met een groei van meer dan 14% draait NH Hotels in de Benelux twee keer zo goed als NH Hotel Group wereldwijd. Verantwoordelijk hiervoor is Managing Director Northern Europe Maarten Markus, die in 2016 drie refurbished N...

Awards Ondernemen
Drie horecabedrijven winnen online challenge 'Boost je omzet!'

Het Thon Hotel in Rotterdam, restaurant Zeeën van Tijd in Roosendaal en Snackbar Kitsy’s in Alkmaar gaan de uitdaging aan. Zij zijn de drie winnaars van de beursactie van Boost je omzet! op Gastvrij Rotterdam. Van maandag 18 tot en met woensdag 20 september 2017 was het team van deze onli...

Vergaderen Postillion Hotels
Vergaderen met een Yoga en Haka Break bij Postillion Hotels

Postillion Hotels Nederland introduceert een ludiek vergaderconcept: 'Brain Breaks'. Shiatsu, Yoga, Haka, Balloon en Brass Breaks zorgen voor meer creativiteit en energie in vergaderingen. Het faciliteren van meetings is een van de kernactiviteiten van Postillion Hotels Nederland en met dans...

Achtergronden
Overvaltraining helpt om criminaliteit in de horeca voor te zijn

Op 9 oktober gaat de Week van de Veiligheid van start. Het nemen van de juiste preventieve maatregelen is de eerste stap om de kans op criminaliteit in uw zaak te verkleinen. Denk bijvoorbeeld aan een overvaltraining voor u en uw medewerkers. Wij spraken met Hendrik-Jan Kaptein van het Centrum voor ...

Achtergronden Tech
Sir Hotels lanceert eerste City Guide op Instagram ooit

Sir Hotels lanceert vijf city guides op Instagram om zowel inwoners als hotelgasten op een innovatieve manier een stad te laten ontdekken. Elk van de hotels in de collectie heeft een eigen Instagram-account, welke getransformeerd is tot een makkelijk te gebruiken stadsgids met lokale favorieten en v...

Bier Achtergronden
Bierbeleving met vintage bockbier

Gasten willen tegenwoordig meer dan alleen een goed glas bier. Ze willen beleving. Het verhaal achter een bier. Al eens aan een vintage bockbier kaart gedacht dit najaar? Maak de bockbierbeleving bovendien compleet met heerlijke bijpassende hapjes. Wat maakt vintage bockbier dan zo bijzonder? Het is...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks alle hotelupdates

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2017 - Uitgeverij PS

Uitgave door: