Hospitality Management 25 jaar: Ewout Hoogendoorn over het rookverbod

18 maart 2016 |

"Onze zuiderburen hebben het maar gewoon in één keer gedaan: net als de Ieren en Schotten hebben zij
onverschrokken de knoop doorgehakt. Ook Zweden, Italië en Malta hebben vergaande wetgeving met betrekking tot roken in de horeca, maar toch blijft het dapper. En de enige mogelijkheid, want een zachte heelmeester (lees: Nederland) maakt stinkende wonden. Dat laatste kun je in dit geval heel letterlijk nemen", aldus columnist Ewout Hoogendoorn in de februari-editie van Hospitality Management in 2007.

Maar goed, in België mag je nu dus niet meer in cafés en restaurants roken. In Baarle Hertog heeft de eigenaar van een café zich gehoorzaam twee dagen aan de regels gehouden, maar toen veel gasten naar Nederlandse kroegen aan de overkant van de straat gingen, koos hij voor een - Nederlandse - halfwasoplossing: op de ene stoel mag je niet roken, maar op die andere wel. Hij had zich al voorgenomen om heel boos te worden als hij zou worden gecontroleerd.

Nederland gaat, net als die kroeg in Baarle Hertog, lekker halfwas doorpolderen tot 2011; wat er dan gebeurt zien we dan wel weer. Met de volle steun van Koninklijk Horeca Nederland. Verbazend, want iedereen zou moeten snappen dat we in 2011 nog bij lange na niet zover zijn, en dat er dan weer allemaal nieuwe halfbakken regels nodig zijn om ‘alsnog te komen tot aansluiting bij het vigerende Europese beleid’. Tegen die tijd zal een nieuw kabinet de eerste honderd dagen vast niet volmaken, omdat het op een heleboel andere terreinen ook echte maatregelen zal moeten nemen. Die maatregelen kunnen overigens - voor het merendeel - alleen maar met het belastinggeld van ondernemers worden betaald, maar ja, die ondernemers hebben dan al 'en masse' het land verlaten. Terug naar het onderwerp.

Als de 'zelfregulering' niet werkt, kunnen we de restaurants best verplichten om foto’s van wegrottende longen, keeltumoren en lege kinderwagens uitvergroot op de voordeur te plakken. Is dat geen leuke suggestie zijn voor dat halfwas cafe in Baarle Hertog? Dat café kan dan reclame maken met: ‘Als u bij ons komt, weet u zeker wat u krijgt!’ Gefinancierd door de Nederlandse overheid, kunnen ze nooit meer zeggen dat we krenterig zijn.

In het Mövenpick hotel in Amsterdam krijg je trouwens nu al gewoon een vette boete als je stiekem op het toilet hebt zitten roken. Ik houd wel van die duidelijkheid. Al die irritante gasten die denken dat ze zelf mogen uitmaken of ze eerder de pijp uit willen - ons daarbij ook vroeger het graf in helpend. Niks ervan! Een joint willen we nog wel gedogen, vanwege een zekere 'medicinale werking', maar een sigaret? Kankerverwekkende rook van smeulende gedroogde blaadjes? Weg ermee!

Hulde voor Mövenpick! Andere ketens hebben nog niet zo duidelijk hun niet-rokende gasten in bescherming genomen. Dat valt toch tegen in onze anders zo creatieve horeca. ‘Tegen inruil van uw pakje sigaretten een extra borrel.’ Dat de Nederlandse jeugd zich dan - ook nu al - volledig te pletter zuipt, is wel lastig, maar je kunt maar één ding tegelijk als overheid. Toch? Dat roken buitengewoon smerig en schadelijk is, weten we na dertig jaar internationaal confereren. Over nog eens dertig jaar gaan we praten over een drankverbod in de horeca.

Ewout Hoogendoorn

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Economie Amsterdam Interview
Hoe komt Amsterdam uit de crisis? Reinier van Dantzig (D66) zoekt kwaliteitstoerist

Het contrast kán niet groter. Van een overvolle stad in 2019 naar een angstvallig stil Amsterdam in de zomer van 2020. Het massatoerisme verdween en de hotels in de hoofdstad blijven leeg. Terwijl het COVID-19 virus de hotellerie in zijn greep houdt, worden er plannen gesmeed om Amsterdam in ...

Economie Interview
Barbara Baarsma: "Amsterdamse hotels moeten serieus nadenken over transformatie"

Barbara Baarsma is econome en directievoorzitter van Rabobank Amsterdam. Bovendien is zij hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam. Naast haar werk bij de Rabobank is Barbara Baarsma hoogleraar toegepaste economie aan de Universiteit van Amsterdam. Ook is zij voorzitter van de Bankraad ...

Achtergronden
TheaterHotel De Oranjerie start met Dinner Theater Shows

Velen hebben het theater al te lange tijd moeten missen, maar daar komt verandering in! De Oranjerie gaat vanaf 2 oktober elk weekend een Dinner Theater Show organiseren. In een intieme setting op de bühne van de theaterzaal zorgt De Oranjerie voor een uniek en avondvullend programma. Terwij...

Interview Longread
Interview Pieter Elbers (KLM): "De fase direct na het vaccin is cruciaal"

Captain of industry Pieter Elbers (CEO KLM) en éminence grise Roberto Payer (Waldorf Astoria en Hilton Amsterdam) strijden tegen de gevolgen van de coronacrisis. Midden in die crisis ontmoeten ze elkaar in Amsterdam. De luchtvaart en de hotellerie wordt hard geraakt door de wereldwijde pandem...

Amsterdam Culinair
Taiko, in het Conservatorium Hotel, heropent en serveert Hiramasa Kingfish

Taiko, het bekroonde restaurant van Executive Chef Schilo van Coevorden, heropent op 30 september haar deuren voor hotelgasten en bezoekers. Na het succes van de Red King Crab, Wagyu, Wasabi en Soja menu’s, heeft het veelgeprezen modern-Aziatische restaurant van het Conservatorium hotel in Ams...

Internationaal Coronacrisis
Coronacrisis: 5 grootste hotelketens ter wereld verloren 25 miljard aan waarde

De uitbraak van het coronavirus heeft elke sector over de hele wereld getroffen, maar de hotelindustrie behoort tot de zwaarst getroffen sectoren. Hoewel de hotels verhoogde veiligheids- en hygiënemaatregelen hebben genomen, en voorzichtig zijn heropend voor het zomerse reisseizoen, kan het her...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: