Hospitality Management 25 jaar: Ewout Hoogendoorn over het rookverbod

18 maart 2016 |

"Onze zuiderburen hebben het maar gewoon in één keer gedaan: net als de Ieren en Schotten hebben zij
onverschrokken de knoop doorgehakt. Ook Zweden, Italië en Malta hebben vergaande wetgeving met betrekking tot roken in de horeca, maar toch blijft het dapper. En de enige mogelijkheid, want een zachte heelmeester (lees: Nederland) maakt stinkende wonden. Dat laatste kun je in dit geval heel letterlijk nemen", aldus columnist Ewout Hoogendoorn in de februari-editie van Hospitality Management in 2007.

Maar goed, in België mag je nu dus niet meer in cafés en restaurants roken. In Baarle Hertog heeft de eigenaar van een café zich gehoorzaam twee dagen aan de regels gehouden, maar toen veel gasten naar Nederlandse kroegen aan de overkant van de straat gingen, koos hij voor een - Nederlandse - halfwasoplossing: op de ene stoel mag je niet roken, maar op die andere wel. Hij had zich al voorgenomen om heel boos te worden als hij zou worden gecontroleerd.

Nederland gaat, net als die kroeg in Baarle Hertog, lekker halfwas doorpolderen tot 2011; wat er dan gebeurt zien we dan wel weer. Met de volle steun van Koninklijk Horeca Nederland. Verbazend, want iedereen zou moeten snappen dat we in 2011 nog bij lange na niet zover zijn, en dat er dan weer allemaal nieuwe halfbakken regels nodig zijn om ‘alsnog te komen tot aansluiting bij het vigerende Europese beleid’. Tegen die tijd zal een nieuw kabinet de eerste honderd dagen vast niet volmaken, omdat het op een heleboel andere terreinen ook echte maatregelen zal moeten nemen. Die maatregelen kunnen overigens - voor het merendeel - alleen maar met het belastinggeld van ondernemers worden betaald, maar ja, die ondernemers hebben dan al 'en masse' het land verlaten. Terug naar het onderwerp.

Als de 'zelfregulering' niet werkt, kunnen we de restaurants best verplichten om foto’s van wegrottende longen, keeltumoren en lege kinderwagens uitvergroot op de voordeur te plakken. Is dat geen leuke suggestie zijn voor dat halfwas cafe in Baarle Hertog? Dat café kan dan reclame maken met: ‘Als u bij ons komt, weet u zeker wat u krijgt!’ Gefinancierd door de Nederlandse overheid, kunnen ze nooit meer zeggen dat we krenterig zijn.

In het Mövenpick hotel in Amsterdam krijg je trouwens nu al gewoon een vette boete als je stiekem op het toilet hebt zitten roken. Ik houd wel van die duidelijkheid. Al die irritante gasten die denken dat ze zelf mogen uitmaken of ze eerder de pijp uit willen - ons daarbij ook vroeger het graf in helpend. Niks ervan! Een joint willen we nog wel gedogen, vanwege een zekere 'medicinale werking', maar een sigaret? Kankerverwekkende rook van smeulende gedroogde blaadjes? Weg ermee!

Hulde voor Mövenpick! Andere ketens hebben nog niet zo duidelijk hun niet-rokende gasten in bescherming genomen. Dat valt toch tegen in onze anders zo creatieve horeca. ‘Tegen inruil van uw pakje sigaretten een extra borrel.’ Dat de Nederlandse jeugd zich dan - ook nu al - volledig te pletter zuipt, is wel lastig, maar je kunt maar één ding tegelijk als overheid. Toch? Dat roken buitengewoon smerig en schadelijk is, weten we na dertig jaar internationaal confereren. Over nog eens dertig jaar gaan we praten over een drankverbod in de horeca.

Ewout Hoogendoorn

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks alle hotelupdates

Overig nieuws

Drinks Achtergronden
Terrasonderzoek: Amsterdam de duurste, Zwolle het goedkoopst

Amsterdam is wederom de duurste terrasstad van Nederland. De gemiddelde prijs voor een rondje drank op het terras in onze hoofdstad is € 25,10, dit is 3,5% hoger dan vorig jaar. Landelijk steeg de terrasprijs gemiddeld met 2,5% dit jaar naar € 22,64. Zwolle is, net als vorig jaar, de goedk...

Video NHTV
Blog: Let’s talk sustainability…again??

Duurzaamheid, een containerbegrip, een begrip dat we al beu zijn, sceptisch over zijn of waar we mee aan de slag willen? Wie in de laatste jaren trends en ontwikkelingen in de horeca heeft gevolgd zal in elk geval hebben gemerkt dat duurzaamheid bewust of onbewust invloed heeft gehad. Ook op deze...

Amsterdam Interview Longread
Interview Arjen van den Hof, eigenaar Vondel Hotels

Arjen van den Hof, eigenaar van Vondel Hotels, is een trots man, bevlogen ook. Dit komt niet alleen tot uiting in de prachtige hotels die hij ontwikkelt, maar ook in de omgang en binding met zijn personeel. De komende twee, drie maanden staan er twee openingen van nieuwe hotels in Amsterdam gepland....

Hotelketens
Rotterdam Marriot Hotel opent restaurant The Millèn

Wim Severein, bekend van voormalig sterrenrestaurant Wereldmuseum, opent op 24 juli de deuren van zijn eigen high-end restaurant The Millèn. Op de eerste etage van het Rotterdam Marriott Hotel kookt de chef-kok met zijn bekende signatuur: pure gerechten van het seizoen met eerlijke ingredi&eu...

Wet- en regelgeving Achtergronden
Controles Inspectie SZW bij fastfoodketens en hotels

De grote fastfoodketens hebben hun schoonmaak het afgelopen jaar veel beter georganiseerd. De intensieve controles van de Inspectie SZW en de Belastingdienst de afgelopen jaren en intensieve gesprekken met de fastfoodsector hebben een duidelijk effect gehad. Bij een groot deel van de fastfoodvestigi...

Booking.com OTA's
Booking.com stapt in taxibranche

Booking Holdings, het moederbedrijf van Booking.com, investeert ongeveer 430 miljoen dollar in de Chinese taxidienst Didi, zo lezen we op taxipro.nl. De bedrijven gaan intensief samenwerken, zodat de diensten goed op elkaar aansluiten. Een geboekte reis kan gecompleteerd worden met een aanvullende t...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks alle hotelupdates

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: