Hospitality Management 25 jaar: Ewout Hoogendoorn over het rookverbod

18 maart 2016 |

"Onze zuiderburen hebben het maar gewoon in één keer gedaan: net als de Ieren en Schotten hebben zij
onverschrokken de knoop doorgehakt. Ook Zweden, Italië en Malta hebben vergaande wetgeving met betrekking tot roken in de horeca, maar toch blijft het dapper. En de enige mogelijkheid, want een zachte heelmeester (lees: Nederland) maakt stinkende wonden. Dat laatste kun je in dit geval heel letterlijk nemen", aldus columnist Ewout Hoogendoorn in de februari-editie van Hospitality Management in 2007.

Maar goed, in België mag je nu dus niet meer in cafés en restaurants roken. In Baarle Hertog heeft de eigenaar van een café zich gehoorzaam twee dagen aan de regels gehouden, maar toen veel gasten naar Nederlandse kroegen aan de overkant van de straat gingen, koos hij voor een - Nederlandse - halfwasoplossing: op de ene stoel mag je niet roken, maar op die andere wel. Hij had zich al voorgenomen om heel boos te worden als hij zou worden gecontroleerd.

Nederland gaat, net als die kroeg in Baarle Hertog, lekker halfwas doorpolderen tot 2011; wat er dan gebeurt zien we dan wel weer. Met de volle steun van Koninklijk Horeca Nederland. Verbazend, want iedereen zou moeten snappen dat we in 2011 nog bij lange na niet zover zijn, en dat er dan weer allemaal nieuwe halfbakken regels nodig zijn om ‘alsnog te komen tot aansluiting bij het vigerende Europese beleid’. Tegen die tijd zal een nieuw kabinet de eerste honderd dagen vast niet volmaken, omdat het op een heleboel andere terreinen ook echte maatregelen zal moeten nemen. Die maatregelen kunnen overigens - voor het merendeel - alleen maar met het belastinggeld van ondernemers worden betaald, maar ja, die ondernemers hebben dan al 'en masse' het land verlaten. Terug naar het onderwerp.

Als de 'zelfregulering' niet werkt, kunnen we de restaurants best verplichten om foto’s van wegrottende longen, keeltumoren en lege kinderwagens uitvergroot op de voordeur te plakken. Is dat geen leuke suggestie zijn voor dat halfwas cafe in Baarle Hertog? Dat café kan dan reclame maken met: ‘Als u bij ons komt, weet u zeker wat u krijgt!’ Gefinancierd door de Nederlandse overheid, kunnen ze nooit meer zeggen dat we krenterig zijn.

In het Mövenpick hotel in Amsterdam krijg je trouwens nu al gewoon een vette boete als je stiekem op het toilet hebt zitten roken. Ik houd wel van die duidelijkheid. Al die irritante gasten die denken dat ze zelf mogen uitmaken of ze eerder de pijp uit willen - ons daarbij ook vroeger het graf in helpend. Niks ervan! Een joint willen we nog wel gedogen, vanwege een zekere 'medicinale werking', maar een sigaret? Kankerverwekkende rook van smeulende gedroogde blaadjes? Weg ermee!

Hulde voor Mövenpick! Andere ketens hebben nog niet zo duidelijk hun niet-rokende gasten in bescherming genomen. Dat valt toch tegen in onze anders zo creatieve horeca. ‘Tegen inruil van uw pakje sigaretten een extra borrel.’ Dat de Nederlandse jeugd zich dan - ook nu al - volledig te pletter zuipt, is wel lastig, maar je kunt maar één ding tegelijk als overheid. Toch? Dat roken buitengewoon smerig en schadelijk is, weten we na dertig jaar internationaal confereren. Over nog eens dertig jaar gaan we praten over een drankverbod in de horeca.

Ewout Hoogendoorn

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks alle hotelupdates

Overig nieuws

Hotelketens Internationaal
World Trade Center Association kiest voor Lindner WTC Hotel & City Lounge Antwerp

World Trade Center Association (HQ New York) kiest ervoor om zijn dienstverlening onder te brengen in het Lindner WTC Hotel & City Lounge Antwerp aan het Centraal Station in Antwerpen. Door de samenwerking en de co-branding met dit wereldmerk verandert de naam van het hotel officieel in: Lindner...

Amsterdam Van der Valk
Waxsalon in Van der Valk Hotel Amsterdam-Amstel

In oktober opent Van der Valk Hotel Amsterdam-Amstel aan de Joan Muyskenweg 20 de deuren. Dit gloednieuwe hotel is een aanwinst voor het Van der Valk concern én voor de hoofdstad. Hier vindt u alles onder één dak, waaronder een zeer complete wellness met een waxsalon van Delete ...

Awards
De winnaars van Gaia Green Awards zijn...

Tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam zijn op dinsdag 18 september voor de derde keer de Gaia Green Awards uitgereikt. Op het inspiratiepaviljoen rondom duurzaam ondernemen in de horeca, het Dit Smaakt Naar Meer! Paviljoen heeft ambassadeur Leon Keekstra (Stadsbemoeial Rotterdam) in de catego...

Amsterdam Culinair
Viering 25 jaar Roberto’s Restaurant met parade van pure klassiekers

Roberto’s Restaurant in Hilton Amsterdam viert dit najaar zijn 25-jarig bestaan. Het klassiek Italiaanse restaurant is altijd trouw gebleven aan zijn filosofie ‘Italiaans te zijn in alle facetten’. Vanaf oktober wordt het jubileum gevierd met een parade van pure klassiekers op de m...

Hilton Interview Longread
Exclusief interview Roberto Payer: "Dit is geen afscheidsinterview"

Roberto Payer. Wellicht de bekendste hotelier van Nederland, een boegbeeld van de hotellerie. Naar eigen zeggen wordt hij snel vergeten als hij stopt. “Zo zit de samenleving in elkaar, maar mij maakt dat niets uit. Als ik stop, herkent niemand me meer, dan ben ik een totale nobody.” Miss...

Events Hoteltech
Wat gebeurt er in het brein van de hotelier?

Tijdens HotelTech 2018, op maandag 19 november in Bunnik, is Margriet Sitskoorn keynote spreker. Zij spreekt over de invloed van leiderschap op het brein en dat geldt natuurlijk niet alleen voor uw hoteliersbrien. Voor hotelmanagers is HotelTech een event dat je niet wilt missen. Bovendien is regist...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks alle hotelupdates

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: